Vîrsta mai contează?

16 ianuarie 2015   DILEMABLOG

În urmă cu cîțiva ani, citeam tot felul de articole străine în care se vorbea despre ștergerea diferențelor dintre vîrste: inclusiv la nivel vestimentar, căci oamenii de 40 încep să se îmbrace ca cei de 20 și de 30, și invers. Nici sentimental nu se anunțau schimbări majore. Deci, pe acest tărîm orice părea posibil. Atunci nu-mi prea păsa. Dar, odată ce am devenit puțin mai atentă, am realizat că cei care vedeau viitorul apropiat în felul ăsta nu se înșelau.

Nu știu dacă vi se întîmplă la fel, dar în ultima perioadă, am o mare problemă în a-mi da seama cîți ani are o persoană pe care o întîlnesc într-un mediu informal. Mă uit atentă, încerc să ghicesc, dar e ceva care îmi scapă. Despre cei de pînă în 30 de ani îmi vine să zic că sînt mai mari, pe cei de 30+ nu prea știu în care dintre jumătăți să-i plasez. Nici cu cei de 40+ nu mă descurc mai bine, așa că am ajuns la o formulă-tampon și o descriere stas: „E cam de vîrsta mea, poate puțin mai mare sau mai mic.”

O fi un semn bun? La nivel formal, măcar, să vorbim de eliberarea de o mare presiune?

N-am un răspuns clar, dar aș zice că mai marea relaxare prinde bine.

Cîteodată mă gîndesc că în urmă cu două generații, toată povestea asta ar fi fost un scenariu SF. Femeile „în toată firea” nu zburdau prin cluburi, îmbrăcate în blugi și tricouri, încălțate în adidași, ci aveau alte griji. Printre ele, poate, să aibă și un furou curat, cum îmi spuneau mătușile mele, care nu s-au despărțit de acest desu pînă la sfîrșitul vieții. Poate de asta, numai gîndul la acel obiect vestimentar mă emoționează. Știu atît de bine că va dispărea odată cu ultimele reprezentante ale unei generații. De la noi oare ce obiect vestimentar se va păstra? Converșii? Camper-ii? Blugii skinny? Probabil că nimic din toate astea.

O să ziceți, poate, că sînt doar niște amărîte de detalii. Dar, atunci, vîrsta mai contează sau nu?

PS. Zilele trecute am citit că Madi Dinu a împlinit 105 ani. E una dintre figurile cele mai luminoase de care îmi amintesc. Iar un domn care are 84 de ani, la care țin mult, rămîne unul dintre cei mai tonici și mai curioși oameni pe care îi știu.

Mai multe