Un strop de mirare

4 aprilie 2020   DILEMABLOG

Am înțeles că atît OMS cît și Ministerul Sănătății de la noi au spus că nu există nici un fel de dovezi științifice privind eficiența dezinfectării străzilor, în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Dar, că totuși se recomandă spălarea lor cu substanțele obișnuite. Sigur, nu e rău să speli străzile. Ba, chiar ne dorim străzi curate (nu ca pînă acum), chiar și cînd nu e epidemie și chiar dacă lucrul ăsta nu ajută la combaterea ei.

În plus, era oarecum de bun simț ca un soi de gripă ‒ fie ea și mai gravă și mai contagioasă decît cea obișnuită ‒ să nu se ia de la asfalt, ci de la alți oameni. Pe de altă parte, e evident că „dovezile științifice” sînt una, iar felul în care trebuie să comunice instituțiile publice e alta. Adică, dacă se spune că nu există dovezi științifice, asta nu înseamnă neapărat că la un moment dat ar putea apărea asemenea dovezi. Nu. E mai degrabă o formulă care, pentru cineva avizat, indică ideea că e probabil ca ele să nu fie găsite vreodată. Dar o instituție responsabilă de asemenea anvergură nu poate să spună direct: „spălatul străzilor nu ajută la combaterea epidemiei”. Mai ales că asta ar putea încuraja nespălarea. Iar străzile trebuie totuși spălate.

Ideea de curățenie e similară civilizației și evident că există și alte boli care chiar se pot răspîndi din cauza mizeriei de pe străzi. În plus, în astfel de situații grave, trebuie să existe o igienă generală crescută, un tip de conduită și o anumită disciplină de ansamblu. Pentru că nu e cazul să ne trezim și cu probleme suplimentare.

În fine, ce mă miră e că totuși, atît cît am apucat să văd în perioada asta, nici înainte și nici după anunțul respectiv, străzile și mai ales trotuarele din București nu păreau a fi prea curate. Și, mai ales, am observat ceva ce mi se pare incredibil. E cam scîrbos ce urmează să spun și pentru asta îmi cer scuze dinainte cititorilor. Peste tot sînt scuipați. Am fost eu prea naiv să îmi închipui că lumea s-a mai civilizat? Păi, ce fel de oameni sînt ăștia care trăiesc printre noi și sînt în stare să scuipe pe stradă zilele astea? Carevasăzică, își dau masca la o parte și scuipă, sau cum?   

Mai multe