Trei cîştigători şi trei perdanţi
E foarte amuzant să observi de la distanţă şi neangajat gîlceava politică iscată la alţii. Campania electorală pentru alegerile departamentale a ascuţit în ultima lună dezbaterea publică din Franţa. După difuzarea primelor rezultate, am urmărit reacţiile pe cît de comice şi pe atît de dramatice ale liderilor politici. Turul doi e duminica viitoare. Pînă atunci avem trei cîştigători şi trei perdanţi.
Alianţa UMP-UDI a lui Nicolas Sarkozy a obţinut un scor neaşteptat (aproape 30%), devansînt cu peste trei procente Frontul Naţional, partid de extremă dreapta pe care sondajele de opinie realizate înaintea alegerilor îl indicau drept favorit. E o victorie clară a dreptei, dar şi o victorie a democraţiei. Pentru Nicolas Sarkozy acest rezultat pare să însemne chiar mai mult: „Alternanţa e în curs de a se produce şi nimic n-o să-i stea în cale”, a spus fostul preşedinte care visează deja la un nou mandat. Însă alegerile departamentale nu dau neapărat măsura încrederii francezilor în alianţa de dreapta a lui Sarkozy; rezultatele bune ale UMP-UDI sînt mai degrabă un mod de a sancţiona eşecurile reformelor întreprinse de socialişti. Şi cu mesaje de tipul „francezii au, de trei ani, senzaţia că sînt minţiţi în permanenţă”, Sarkozy nici nu pare să facă apel la încrederea electoratului de dreapta. Această frază rostită chiar duminică seară, după anunţarea rezultatelor, pare desprinsă din discursul susţinut de candidaţii Frontului Naţional.
De pe locul doi, şefa Frontului Naţional anunţă:
Nu e clar ce înţelege prin "nous" (noi) şi "gagnants" (cîştigători). Dar tupeul e un semn bun: înseamnă că au cîştigat mult mai puţin decît au sperat. Adică: au pierdut. Dacă marile speranţe ale lui Marine Le Pen n-au fost realizate, Frontul Naţional se poate totuşi lăuda că e unicul partid care a reuşit să strîngă, de unul singur, un sfert din voturile francezilor.
Şi socialiştii par bine dispuşi, chiar dacă au pierdut mult din simpatia electoratului, obţinînd la alegerile departamentale doar locul trei şi şanse mici de a cîştiga un număr satisfătăror de mandate duminica viitoare. Imediat după anunţarea primelor estimări, atunci cînd s-a confirmat ceea ce sondajele realizate pe parcursul zilei indicau deja – anume că partidul de extremă dreapta e de abia pe locul al doilea – premierul Manuel Valls şi-a aprins o ţigară. Jurnalistul de la France Info acreditat la Matignon a relatat că Valls – care altminteri nu fumează decît foarte rar – s-a simţit uşurat de veştile primite şi că şi-a permis să fumeze în biroul instituţiei. Puţin după închiderea urnelor, a susţinut o scurtă declaraţie televizată în care a explicat că partidul său a obţinut un “scor onorabil” şi că “formaţiunile republicane” au învins. Aceasta ar fi şi o victorie personală pentru care liderul socialist care în timpul campaniei electorale a atacat constant partidul lui Le Pen s-a auto-felicitat: „m-am angajat personal în această luptă (împotriva dreptei).” Vestea despre rezultatele slabe ale Frontului Naţional a ajuns, fireşte, şi la Elysee: un apropiat al lui Francois Hollande contactat de
a declarat că „preşedintele petrece seara de duminică un pic mai bine decît prevăzuse iniţial”. Măcar e cineva care se distrează.