Testul civilizației

9 iulie 2020   DILEMABLOG

Din cauza epidemiei de COVID-19, în spațiile publice închise se cere, cum știm, să porți mască. Unii o poartă, alții nu. Unii o folosesc corect, alții o țin pe sub bărbie sau își lasă nasul descoperit. Unii cred că virusul există, alții își închipuie că-i un fel de gogoriță. Dincolo de ce crede unul sau altul, aici e vorba de o regulă. Masca se poartă nu atît ca să te păzești de virus (deși e și asta), cît mai ales ca să nu-l dai altora, dacă îl ai cumva și nu știi. Nici unul dintre cei l-au avut, n-au știut asta de cum l-au luat, oricît de deștepți or fi fost ei. În orice caz, chiar dacă tu nu crezi că există virusul sau că nu-l ai (cît de sigur poți fi?), alții se pot teme de tine văzîndu-te fără mască. A nu o purta sau a nu o ține corect e de fapt ca și cum nu te-ar interesa de ceilalți. Asta te definește drept necivilizat, needucat sau, mai simplu, drept nesimțit.

Dacă n-ai purta pantofi, tot un necivilizat ai fi, dar măcar nu i-ai pune pe ceilalți în pericol, nu i-ai face să le fie teamă, ci le-ai stîrni cel mult neplăcere. Rezultă că e mai rău să nu porți mască în locurile publice închise, decît să nu porți pantofi. Dacă nu porți mască, nu înseamnă că ești mai curajos sau mai deștept decît ceilalți. Înseamnă, cum spuneam, că nu-ți pasă de ei, că nu te impresionează problemele lor și că nu ești în ton cu lumea civilizată.

Zilele acestea avem așadar o ocazie unică: putem să-i deosebim pe nesimțiți și pe iresponsabili de ceilalți. Singuri se dau de gol, în cel mai evident mod posibil. E atît de clar, încît putem chiar să-i numărăm la propriu pe semenii pe care putem conta. Aflăm astfel care-i raportul între civilizați și restul. E valabil și pentru politicieni. Sigur, mai sînt și excepții, căscații care uită sau cei care din anumite motive nu pot purta mască. Aceștia s-ar putea compensa însă cu indivizii care nu au neapărat bun simț, dar poartă mască pentru că le-a intrat frica în oase. Frica de ce ar putea păți ei înșiși. Așa că, per ansamblu, statistica ar ieși destul de corect.

Mai multe