Soluţii contra depresiei europene

2 martie 2014   DILEMABLOG

Criza a devenit alibiul perfect: dacă ceva nu funcţionează bine, de vină, e, aţi ghicit, criza. Placa asta cu criza economică & criza Europei merge în buclă şi devine tot mai deprimantă. Cum soluţii concrete (anticriză) nu prea se întrevăd, oamenii încearcă măcar să-şi facă viaţa mai suportabilă, să combată depresia. Recent a apărut o iniţiativă civică europeană pentru legalizarea consumului de cannabis.

Într-adevăr, în Europa, unde (aproape) totul e normat şi reglementat, nu există încă o legislaţie comună cu privire la consumul de droguri uşoare. În unele state consumul este permis, în altele e doar tolerat, în celelalte (majoritatea) – este interzis.

Un grup de cetăţeni europeni solicită, deci, Comisiei, să legalizeze consumul de cannabis. Iniţiativa civică este un instrument care permite unui grup format din cel puţin un milion de cetăţeni europeni reprezentând cel puţin un sfert din statele membre ale UE să ceară Comisiei Europene înaintarea unor propuneri de acte legislative. Pentru ca iniţiativa să intre pe agenda Comisiei europene, este necesar ca în România să se strîngă 24.750 de semnături.

Cei care doresc să susţină această iniţiativă o pot face aici.

Democraţia participativă şi, poate, cannabisul ar putea fi soluţia la criza europeană.

Mai multe