Selfistita, o boală mintală?

6 aprilie 2014   DILEMABLOG

Cuvîntul anului 2013 a fost „selfie”. Iar vestea că Asociaţia Americană de Psihiatrie (APA) a hotărît, în prima sa întrunire din 2014, să clasifice autoportretele realizate cu device-uri portabile drept simptome ale unei tulburări mintale s-a răspîndit năpraznic pe reţelele de socializare. Sîntem cu toţii bolnavi?

Conform ştirii apărute pe un site obscur APA distinge trei categorii sau trei niveluri de „selfistită”: 1) selfistita borderline: cei care-şi fac singuri poze de cel puţin trei ori pe zi, dar nu postează nimic pe Internet; selfistita acută: cei care-şi fac poze singuri de cel puţin trei ori pe zi şi le postează pe reţelele sociale; în fine, 3) selfistita cronică: nevoia necontrolată de a-ţi face singur poze şi de a le posta de cel puţin şase ori pe zi. Site-ul anunţă că această tulburare poate fi tratată prin terapie cognitiv-comportamentală.

Ştirea nu a fost confirmată de APA – spre bucuria celor care poate se recunosc într-una din categoriile enunţate mai sus. Probabil că totul e doar ştire de 1 aprilie devenită, prin expunerea excesivă, virală. Totul a fost doar un hoax!

Dar asta nu înseamnă că cei care publică mereu selfies pe pagina de Facebook sînt sănătoşi. Mai multe ziare serioase au rectificat ştirea falsă doar pentru a confirma, de fapt, fondul problemei: psihiatrii chiar analizează această tulburare şi încearcă s-o explice.

Mai multe