Scurte cu Crimeea și Moldova

28 februarie 2014   DILEMABLOG

● Rusia a început invazia în Crimeea, mai întîi cu civili înarmați și TAB-uri fără însemne, urmează...? Va fi multă gargară despre apărarea civililor și Ianukovici-legitim. Evitați dezbaterile cu idioții morali, pierdeți timpul - nu cred nici ei ce spun, joacă la derută.

● Probabil în cîteva luni vom avea proclamată Republica Crimeea. Încă o gaură neagră pentru bugetarul rus - alături de Transnistria, Abhazia și Osetia. 

● Atenție la tătari: sînt mai puțini decît rușii, dar mai înrăiți, de 20 de ani rușii majoritari în Crimeea și-au bătut joc de ei. O populație care după deportare a rezistat 30 de ani în Siberia și Kazahstan și s-a întors acasă în Crimeea când i s-a permis - au legături cu totul speciale interfamiliare și sentimentul acela că e ceva ce trebuie răzbunat. Autoritățile autonome ruse din Crimeea nu ar fi trebuit să deschidă discuția asta, pentru că erau în avantaj în

- dacă ei vor să schimbe situația Crimeei, tătarii vor dori să schimbe situația

Crimeea. 

● Ucraina va fi în situația bizară a unui stat în care două minorități se vor bate între ele. 

● Totuși, de ce ne temeam săptămîna trecută - spargerea Ucrainei în două  - nu s-a întîmplat. Estul Ucrainei a fost preluat de Kiev (Harkov și celelalte regiuni din Est). Ar trebui să se concentreze pe consolidare acolo. Ce vedem în Crimeea e spectaculos, dar e o redută rămasă după ce planul A a eșuat. Crimeea e deja o republică autonomă doar vag controlată de Kiev, care devine acum un pion de pedepsire - nu e un pericol existențial pt. Ucraina. De urmărit cum va controla Kievul teritoriul din sud din afara Crimeei, care se învecinează cu R. Moldova. 

● Parlamentul European a votat pentru eliminarea vizelor pentru moldoveni. Urmează Consiliul și gata. Sper să nu avem parte de surprize de la pionii (Cipru?) sau prietenii lui Putin. Ar fi rușinos. Acum e momentul ca Băsescu și Ponta să dea telefoane fiecare la amicii lui. Dacă nu au prea mulți, să dea oricum și să se roage frumos. 

● Ministrul Apărării din Moldova și-a dat demisia azi, pe motive de neînțelegeri cu dotarea. Acum, frățică? Fix azi?

Mai multe