Politețe înainte de toate!

4 iunie 2022   DILEMABLOG

Este pentru prima dată cînd decid scoaterea unui text deja publicat de pe versiunea online a publicației noastre. Este vorba despre textul Mihail Sebastian, trădări și accidentări scris de dl Petre M. Iancu, apărut în cel mai recent număr al Dilemei vechi. O fac cu inima grea pentru că, pe de o parte, este textul unuia dintre cei mai valoroși și vechi colaboratori ai revistei noastre, dl Petre M. Iancu, binecunoscut jurnalist și editorialist. Nu mă feresc să o spun, se întîmplă că foarte multe dintre opiniile dlui Petre M. Iancu sînt și ale mele. Asta mă face să fiu încă și mai trist că trebuie să iau această decizie. Pe de altă parte, am inima grea pentru că această decizie vine să repare o eroare pe care, ca redactor-șef, mi-o asum. Cu toate acestea, m-am decis repede, imediat ce am înțeles mai clar despre ce e vorba.

În Dilema veche, spre enervarea multor recenți, se regăsesc și se vor regăsi puncte de vedere diferite (de-aia se cheamă revista noastră cum se cheamă), se vor exprima și se exprimă sensibilități și experiențe de viață diferite, lumea întreagă este citită diferit, adesea de la o pagină la alta. Vă mărturisesc că nimic nu ne dă mai deplin sentimentul reușitei decît să ne trezim, pentru același număr, înjurați de toate extremele în același timp. Acesta este unul dintre semnele că facem bine ceea ce facem. Cînd activiștii înrăiți ai progresului și conservatorii bigoți  se reped în același timp la Dilema veche, știm că facem ce trebuie. Ce vreau să spun este că, în general, nu ne clintesc criticile partinice – sîntem și rămînem deschiși, ba chiar avizi, către perspective multiple.

Există, însă, o linie roșie, cum se spune acum. O linie peste care nu am trecut și nu vom trece: politețea. Dilema veche nu va găzdui niciodată exprimări nepoliticoase la adresa persoanelor, chiar dacă vom găzdui mereu exprimări acide la adresa ideilor sau apucăturilor unora. Din păcate, textul dlui Iancu a trecut această linie, nouă ne-a scăpat în procesul de editare al numărului respectiv și, pentru acest motiv, am decis să-l retragem de pe site. 

Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă. Este un mod de adresare care nu ne caracterizează și care, mai mult, ne displace profund. Încă o dată, o rog să primească scuzele noastre.

Sper ca decizia mea, prima de acest gen pe care o iau în cei aproape șapte ani de cînd sînt redactor-șef, să reconfirme tuturor că impolitețea nu are loc în paginile revistei noastre. La urma urmei, noi nu sîntem Facebook! 

Mai multe