Poate Facebook să ne definească relaţia?
Eternele probleme feminine – cele amoroase. Într-o seară, discutam cu o prietenă care-mi spunea, dezamăgită, că iese cu un băiat de cam o lună. „Ne întîlnim de vreo două-trei ori pe săptămînă, mai un film, mai o plimbare, o masă în oraş, uneori rămîn seara la el sau el la mine. Mă simt bine cu el, mi se pare că şi el se bucură cînd se vede cu mine. Doar că pe net e cam absent, uneori e implicat în conversaţie, dar alteori mă evită, îmi răspunde greu la mesaje şi monosilabic, şi mă enervează îngrozitor cînd face asta. Şi mi-am dat seama că eu nu ştiu dacă sînt împreună cu el, oficial, m-am întrebat chiar dacă nu cumva el se mai vede şi cu altele şi de-aia e aşa. Poate că relaţia asta nu e exclusivă pentru el. De fapt, noi pînă acum nu ne-am definit relaţia...” „Dar are nevoie o relaţie să fie definită?” încerc eu, timid, o deturnare. „E încă devreme, ia-o aşa cum e şi bucură-te de momentele frumoase.” Prietena insistă însă în continuare că ea are nevoie de o delimitare clară, să ştie ce şi cum e. Este, cumva, situaţia clasică în care fata vrea morţiş stabilitate, de la bun început, iar băiatul vrea s-o ia la fugă. Mi-a trecut atunci prin minte că, de multe ori, lucrurile sînt mai clare din afară.
Şi cine ar putea fi mai imparţial decît Facebook? Pînă acum, Facebook a făcut studii doar pe oamenii care şi-au declarat public relaţia în reţeaua socială – astfel, Facebook ştie cînd şi cum ne îndrăgostim, şi ştie şi cînd şi cum se rupe o relaţie.
Cantitatea de date pe care Facebook le culege despre noi este enormă. Facebook ştie nu doar dacă ai fost tag-uit într-o fotografie împreună cu prietenul X, dacă aţi fost împreună la acelaşi eveniment sau de cîte ori v-aţi dat like reciproc. Ştie inclusiv de cîte ori ai intrat pe profilul lui să vezi ce a mai postat nou, ştie că îţi petreci timpul uitîndu-te pe timeline-ul său, scormonind prin amintiri vechi, ce melodii ai ascultat shareuite de el, de cîte ori ai vizionat clipurile video postate de el, ştie zonele din oraş unde s-au intersectat căile (telefoanele) voastre, cît de des ai vrut să-i scrii, dar n-ai făcut-o. Ştie că ţi-e dor. Ştie că îl stalkuieşti şi îţi face treaba mai uşoară, punîndu-ţi mai în faţă în newsfeed postările lui. Facebook e îngăduitor cu obsesiile noastre.
Facebook ştie că tu şi M. aţi ieşit de câteva ori, dar tu eşti cu gândul la altcineva, ştie că şi M. e de fapt într-o altă relaţie, ştie că prietena ta I. încă suferă după fostul iubit, deşi se vede de mai multe luni cu L., ştie şi că amicul tău S. nu e de fapt interesat de nimeni în mod special, ci vorbeşte cu mai multe fete odată şi, de fapt, nu dă curs nici unei invitaţii. Cu toate acestea, chiar poate Facebook să ne definească relaţia? Dacă vorbeşti mai mult cu el pe Facebook, înseamnă că sigur îl apreciezi, iar dacă îi scrii mai rar, îl placi mai puţin? Dacă postaţi întruna fotografii împreună, vă iubiţi mai mult?
Teoretic, da, Facebook ar avea toate datele prin care să ne definească relaţia, chiar şi atunci cînd nu ne-o definim noi. Dar de ce am face-o, până la urmă? Unii susţin că a defini o relaţie e o asumare, un semn de maturitate, întîlnit tot mai rar. Această nedefinire poate fi însă şi un soi de prelungire a unei seri frumoase, cu muzică şi vin. Pur şi simplu, nu prea avem chef să vină dimineaţa şi să fim nevoiţi să mergem la muncă.