Piketty şi datoriile istorice

6 iulie 2015   DILEMABLOG

Germania nu e în poziţia să dea altora lecţii de morală, susţine economistul (de stînga) Thomas Piketty. Într-un interviu pentru Die Zeit, el susţine că Germania a e ţara care nu şi-a plătit niciodată datoriile. Acest interviu, publicat în urmă cu mai bine de o săptămînă, revine în actualitate acum, la scurt timp după referendumul în care grecii au spus un „nu” hotărît reformelor economice şi măsurilor de austeritate. În timp ce după demisia ministrului de finanţe Varoufakis guvernul lui Tsipras mimează, pe un ton conciliant, că e dispus să negocieze cu creditorii, mediile stîngiste popularizează teoria lui Thomas Piketty cum că Grecia nu are de ce să plătească datoria externă.

„Cînd îi aud pe germani vorbind despre o abordare morală a datoriei şi despre convingerea că datoriile trebuie plătite, îmi spun că este o glumă. Germania este o ţară care nu şi-a achitat niciodată datoriile. Germania nu are de ce să dea lecţii altora”. Piketty sugerează chiar că statele de succes sînt cele care nu îşi plătesc datoriile – şi că Germania e un astfel de stat. (Ca şi cum succesul economiei germane pe asta s-ar baza, pe datoriile neplătite, şi nu pe inovaţie.)

Piketty mai spune că ar fi nevoie de o conferinţă europeană pe tema datoriilor suverane ale statelor membre, de o întîlnire la vîrf în care să se discute cine cît şi cui datorează. Celebrul economist ştie bine că orice datorie are un termen de plată, că există păsuiri, dobînzi şi diverse modalităţi de stingere a creanţelor.

Cum în interviul din Die Zeit nu propune momentul zero de la care statele europene ar trebui să-şi evalueze creditele şi debitele, îi sugerez s-o luăm chiar de la anul 0. Sînt convins că s-ar găsi imediat nişte contabili care să calculeze, la paritatea de acum, datoria externă a statelor europene. De la primele monede greceşti pînă la cursul de azi al monedei europene.

Mai multe