Parteneriat pentru Integritate

11 iunie 2014   DILEMABLOG

CRPE şi Raiffeisen Bank adoptă o directivă şi o vor da la şcoală!

După ani întregi de dezbateri, Uniunea Europeană a adoptat luna trecută directiva privind raportarea non-financiară. Companiile mari din Europa (locale sau filiale de multinaţională, private sau de stat) vor fi obligate să raporteze despre modul în care respectă standardele de mediu, regulile privitoare la drepturile omului, implementarea unor politici anticorupţie, ş.a.

Statele membre au doi ani să transpună această directivă în legislaţia naţională. Este o oportunitate pentru noi şi pentru mediul de afaceri onest să impunem reguli bune pentru toată lumea.

CRPE s-a mişcat rapid. Lansăm astăzi un parteneriat-precedent în România împreună cu Raiffeisen Bank: vom avea grijă de această directivă.

Lansăm o cercetare pe cîteva sute de companii - dorim să recenzăm modalităţile de raportare non-financiară folosite în România (de gen GRI, UNGC), dorim să ştim cum se face, cine şi de ce.

Dacă lucraţi într-o companie care face raportare non-financiară (sau nu face dar credeţi că ar trebui să o facă), există o şansă foarte mare să primiţi un email cu un link către un chestionar online. Cele mai interesante experienţe vor fi aprofundate prin interviuri individuale luate de cercetătorii CRPE.

Vom avea deci o cunoaştere a practicilor existente. Vom începe apoi un proces de consultare cu mediul de afaceri, societate, Guvern şi Parlament pentru transpunerea directivei. Sperăm ca statul român să fie receptiv la o transpunere cît mai cuprinzătoare şi ambiţioasă.

Directiva asta poate fi instrumentul ideal prin care statul şi companiile cinstite şi responsabile să lucreze împreună pentru un mediu de afaceri mai bun. Sau poate fi încă o directivă transpusă prin copy & paste pe care nu o bagă nimeni în seamă. Depinde de noi să avem grijă de ea. Noi am adoptat-o şi ţinem la micuţă.

Proiectul „Parteneriat pentru Integritate” este desfăşurat de CRPE şi Romanian Business Leaders împreună cu Raiffeisen Bank, ca parte a reţelei Romanian Clean Business Coalition – o reţea de persoane active în mediul de afaceri interesate de politici anti-corupţie.


Alte informaţii, aici.
 

Mai multe