Parc(are)?!

13 septembrie 2016   DILEMABLOG

Nu pot decît să regret că n-am aflat mai din timp despre dosarul dedicat pietonilor. Ar fi fost un prilej (mai potrivit) să-mi spun păsul, să vă prezint o situaţie cu atît mai bizară cu cît, deşi e flagrant împotriva firescului, în oraşul meu, nu pare a deranja pe nimeni.

Cred că Oradea e singurul oraş din România, poate din lume, în care a fost „legalizată” circulaţia vehiculelor pe trotuar. Cu acte de la Primărie şi cu îngăduinţa poliţiei!

Sînt, la noi, locuri unde nu-i lucru rar să vezi, în acelaşi timp, pe aceeaşi alee, autoturisme în căutarea unui loc de parcare, biciclete circulînd regulamentar pe pista ce le-a fost destinată şi mame cu cărucioare, făcînd slalom cotidian în cursa pe care ne-am şi obişnuit să o asimilăm vieţii în marile oraşe.

Situaţia, care – din cîte ştiu eu – încalcă legile circulaţiei, s-a născut din dorinţa administraţiei locale de a rezolva eterna problemă a locurilor de parcare. Aşa că acum avem locuri de parcare pe trotuare, cu tot traficul aferent acestei inovaţii. Aceluiaşi elan, altfel bine intenţionat, cred, i-au căzut victimă şi cîteva spaţii verzi. Asta a şi inspirat pe cineva să scrie pe un indicator P, plantat pe locul unui fost părculeţ: „Parc(are)?!”

La un moment dat, sesizînd probabil şi ei cît de şuie e situaţia, cîţiva reprezentanţi ai Primăriei au încercat să dea nişte explicaţii: că era mare nevoie, că şoferii plătesc impozite în plus faţă de pietoni, că oraşul cîştigă de pe urma închirierii noilor spaţii de parcare etc. Din păcate, situaţia a creat circumstanţele în care au avut loc şi cîteva accidente.

După cum văd eu lucrurile sau, mai precis, după cum sînt ele în oraşul meu, n-ar fi deloc rău dacă pietonul orădean ar învăţa să zboare. Pentru propria-i siguranţă. Altfel sîntem o specie periclitată, deloc protejată şi tot mai ameninţată în „habitatul” nostru firesc. O specie pe cale de dispariţie! Dacă reguli elementare, precum cea care spune că trotuarul e al pietonilor, la fel cum carosabilul aparţine maşinilor, nu mai contează, se impune înfiinţarea unor asociaţii de protecţie a pietonilor. Poate că n-ar fi rău dacă Parlamentul ar legifera chiar dreptul de a merge pe jos (în siguranţă!).

Foto: adevarul.ro

Mai multe