Ochii lui Petru

27 aprilie 2019   DILEMABLOG

Evanghelia după Luca ne spune că femeile care s-au dus a treia zi după răstignire la mormînt  s-au întîlnit cu îngerii și au văzut că mormîntul Lui e gol. Tulburate,  au revenit  în fața apostolilor, care erau cam debusolați după sfărșitul tragic al Învățătorului lor, ca să le spună că mormîntul e gol și că vorbiseră cu doi îngeri care le-au spus că Isus înviase. „Cuvintele acestea au părut înaintea lor ca o aiurare și nu le-au crezut”, zice evanghelistul. Ucenicii erau pentru, prima dată, singuri și se confruntau cu împlinirea acelor evenimente colosale despre care, teoretic, știau că se vor întîmpla. Doar că, deși fuseseră avertizați că așa se va întîmpla, tot aveau dificultăți să creadă – cît de omenesc!  Petru a dat fuga la mormînt. A văzut mormîntul gol și „a plecat, mirîndu-se în sine de ceea ce se întîmplase”. Uimirea lui Petru, după ce cu proprii săi ochi a văzut „giulgiurile singure zăcînd”, trebuie că a fost formidabilă. Poate că, cînd i se spusese, crezuse, dar cu credința slabă, specifică oamenilor ca mine și ca dumneavoastră.  Dar acum, ochii săi văzuseră . Uimirea lui trebuie că era generată nu de ceva neașteptat, ci de potrivirea dintre ceea ce fusese profețit și ceea ce se întîmpla. Nimic nu egalează intensitatea uimirii pe care cineva o are cînd vede că o profeție se realizează!

Nu peste mult timp, Petru va vedea mai departe.  El respectase  cu strictețe interdicția legii vechi, de a intra în casa cuiva de alt neam. Îngeri, emisari și, în cele din urmă, voința Domnului, îl duc pe Petru în casa sutașului roman Cornelius. Acest credincios va fi primul ne-evreu botezat întru Hristos și, cu asta, noua biserică se deschide lumii întregi. Cînd ochii lui Petru au văzut pentru prima dată, din interior, casa unuia de alt neam trebuie că au avut impresia că o lume nouă, vastă și generoasă se deschide în fața lor. De fapt, în fața ochilor lui Petru limitele lumii se mutau de-odată de la zidurile caselor din jurul său la orizont. Nu e greu să înțelegem că ceea ce a văzut Petru mergînd acasă la Cornelius și botezîndu-l avea asupra sa impactul pe care descoperirea unor noi continente le poate avea asupra cuiva care e convins că există doar continentul pe care trăiește.

Ochii lui Petru privind mormîntului gol și, mai apoi,  privind interiorul casei romanului Cornelius sînt ochii care au văzut  cele mai mari noutăți pe care un muritor le poate vedea în timpul vieții sale. Vă doresc să vedeți, măcar pentru o clipă, ceea ce au văzut ochii lui Petru! Și să fiți sănătoși!

Hristos a înviat!

Foto: wikimedia commons

Mai multe