„New Horizons“ porneşte spre planeta pitică Pluton

20 ianuarie 2015   DILEMABLOG

După cinci miliarde de kilometri parcurşi în nouă ani de zbor prin spaţiu, „New Horizons“ a luat curs spre planeta Pluton, anunţă agenţia spaţială NASA, în Washington. „New Horizons“ va fi prima sondă spaţială care va survola, în iulie 2015, planeta pitică de gheaţă, de la marginea sistemului nostru solar.

Cu un diametru de numai 2.300 Km, Pluton este mai mică decît Luna Pămîntului şi se roteşte pe o orbită eliptică foarte alungită, astfel încît distanţa sa faţă de Soare oscilează între de treizeci şi de cincizeci de ori distanţa dintre Soare şi Terra. O zi plutoniană sau perioada de rotaţie a planetei (timpul în care execută o rotaţie completă în jurul propriei axe) este de 6,388 ani tereştri, iar anul plutonian sau perioada de revoluţie a planetei (timpul necesar pentru a parcurge întreaga orbită) este de 247,8 ani pămînteşti.

Sonda „New Horizons“, de mărimea unui pian cu coadă, a fost lansată acum nouă ani, şi în decembrie anul trecut a fost "trezită" din starea de aşteptare. În acest moment, sonda spaţială de află la 220 de milioane km de Pluton - o distanţă mai mare decît cea de la Pămînt la Soare.

Primele imagini ale lui Pluton

La sfîrşitul acestei săptămîni, sonda va înregistra primele imagini ale lui Pluton şi ale celor cinci luni plutoniene cunoscute pînă acum, pentru a-şi putea ajusta mai bine cursul de navigaţie. O investigaţie mai aprofundată a sistemului planetei Pluton va începe la primăvară, moment din care sonda va putea livra imagini mai bune decît o pot face telescoapele terestre. Pe 14 iulie, „New Horizons“ va survola Pluton, străbătînd orbitele lunare ale planetei, la o distanţă de 10.000 km.

„Prima misiune NASA spre Pluton va oferi omenirii primele imagini de aproape ale unei lumi noi, de gheaţă, din sistemul nostru solar“ - a declarat dr. Jim Green, directorul Departamentului de Cercetare Planetară al NASA.

Despre Pluton, descoperit abia în 1930, s-a crezut că este a noua planetă a sistemului nostru solar, pînă în 2006, cînd descoperirea mai multor corpuri cereşti similare planetei Pluton a determinat Uniunea Astronomică Internaţională (UAI) să dea o nouă definiţie termenului "planetă". Pluton a întemeiat astfel categoria planetelor pitice.

(jme/dpa/Der Spiegel, 16 ian 2016)

Mai multe