Liste & topuri de cărţi

9 iulie 2014   DILEMABLOG

Mă dau în vînt după liste şi topuri. Nu sînt dintre cei care strîmbă din nas şi le găsesc mereu nerelevante pentru că niciodată complete. Dimpotrivă, pe mine topurile mă amuză şi mă relaxează şi găsesc că nu e nimic mai distractiv decît un top sau o listă în faţa cărora să-mi verific propriile cunoştinţe, idei sau gusturi.

Acum ceva vreme cei de la bookmag.ro m-au pus să alcătuiesc un Top 10 all time al cărţilor mele favorite, dar cum mi-ar fi fost imposibil (măcar din cauza faptului că un asemenea top ar trebui updatat în mod constant ), m-am rezumat la zece prozatori nord-americani care, (re)citiţi în ultimul cincinal, mi-au influenţat în mod sensibil modul de a percepe şi judeca literatura. Găsiţi acest top al meu aici.

Recent, cei care se ocupă de lanţul de librării Humanitas mi-au cerut să fac 10 recomandări de cărţi pe care cred eu că ar merita să le citiţi în această vară. Am alcătuit această listă, deopotrivă cu romane, volume de povestiri, poezie şi non-fiction:

Philip Roth, Teatrul lui Sabbath (Polirom); Thomas Mann, Alesul (Humanitas Fiction); Mircea Ivănescu, Versuri (Humanitas); Sebastian Faulks, Amprenta omului (Litera); Bohumil Hrabal, Scrisori către Dubenka (Curtea Veche); Julian Barnes, Niveluri de viaţă (Nemira); John Wiseman, SAS. Ghidul supravieţuitorului (Nemira); Bernard Pivot, Dicţionar in dragoste de vin (Baroque Books & Arts); Sebastian Schnoy, Istorie pentru cei care se tem de istorie (Baroque Books & Arts) şi Mariusz Szczygiel, Gottland (ART).

Dacă vă plac astfel de topuri şi de liste, aici puteţi citi, spre exemplu, o listă a celor mai bune şi mai scurte 50 de romane sub 200 de pagini.

Iar aici găsiţi şi o listă cu cele mai lungi 10 romane scrise vreodată.

Care sînt cărţile favorite ale scriitorilor? Intraţi aici.

Dacă vă place poezia, găsiţi aici o listă cu 50 de volume esenţiale pe care oricine ar trebui să le citească.

Pentru că săptămîna trecută a fost Ziua Americii, iată aici o listă cu cele mai bune 100 de romane nord-americane publicate între anii 1894 şi 1994.

P.S. Acum patru ani, revista Time a alcătuit un top al celor mai bune 100 de romane ever; iată-l şi pe acesta aici.

Mai multe