La operă, cu vălul islamic

20 octombrie 2014   DILEMABLOG

Un incident petrecut la începutul acestei luni la Paris reanimă discuţia despre interdicţia de a purta vălul islamic. Pe 3 octombrie, o femeie a fost dată afară de la operă pentru că avea cu chipul acoperit de văl. La „Traviata”. După actul al doilea. Stătea chiar în primul rînd, în spatele dirijorului. Cică nişte corişti ar fi zărit-o şi s-ar fi speriat de ea. Directorul adjunct, alertat de paznici, care au văzut-o şi ei pe imaginile surprinse de camerele de securitate, a luat decizia să-i pună în vedere să-şi descopere faţa sau să plece. Femeia a plecat în antract, fără mare tevatură. Dar incidentul n-a trecut neobservat. Nimeni din sală nu s-a simţit stingherit de prezenţa femeii-fără-chip; şi nimeni nu i-a interzis accesul în sală.

Legea e de partea conducerii Operei: în Franţa, femeilor le e interzis să poarte vălul islamic în spaţiul public. Legea din 2010, care prevede interdicţia de a „purta o ţinută care să disimuleze faţa”, prevede drept sancţiuni pentru cei care o încalcă amenzi şi ore de educaţie civică obligatorii. Ea a fost adoptată în urma unor polemici aprinse pentru a preveni purtarea vălului în instituţiile publice de învăţămînt. În cazul de faţă – susţine o bună parte a presei franceze – s-a mers prea departe cu aplicarea ei. A fost exces de zel.
Ministerul culturii pregăteşte acum o notă pe care urmează s-o transmită tuturor instituţiilor din subordine. Ele urmează să fie avertizate să ia măsuri concrete şi ferme pentru a preveni pe viitor astfel de incidente. O întărire a legii, adică.

Mai multe