Kepler 444 - o stea străveche, cu planete asemănătoare Terrei

28 ianuarie 2015   DILEMABLOG
Content image

S-a presupus, pînă acum, că în univers vor mai fi existat şi alte planete propice vieţii. O echipă internaţională de cercetători a descoperit recent cinci planete care gravitează în jurul unei stele străvechi. Sistemul planetar din jurul stelei Kepler-444, cu o vîrstă de 11,2 miliarde de ani, este de 2,5 ori mai vechi decît sistemul nostru solar, şi este, conform Astrophysical Journal, cel mai vechi sistem planetar cunoscut la momentul de faţă, cu planete de dimensiuni asemănătoare Pămîntului.

Sistemul planetar a fost descoperit de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, cu ajutorul telescopului "Kepler" şi seamănă cu o versiune îndepărtată a sistemului nostru solar, cu cele patru planete interioare: Mercur, Venus, Terra şi Marte. În jurul stelei Kepler-444 din constelaţia Lyra gravitează cinci planete mici, a căror mărime variază între cea a lui Mercur şi cea a lui Venus.

Pulsaţiile dovedesc prezenţa stelei

Cercetătorii au ajuns la această descoperire cu ajutorul astro-seismologiei, urmărind pulsaţiile stelei Kepler-444, cauzate de undele sonore generate din interiorul său. "Pulsaţiile determină mici oscilaţii de intensitate a luminii pe care steaua o emite." - explică Saskia Hekker de la Institutul Max-Planck pentru Cercetarea Sistemului Solar din Göttingen. "Pornind de la acestea, putem afla diametrul, masa şi vîrsta unei stele."

Într-o a doua etapă, astronomii au descoperit planetele din jurul îndepărtatei stele. Atunci cînd, privind de pe Terra, o planetă exterioară trece prin dreptul stelei sale, o eclipsează parţial şi îi estompează radiaţia luminoasă. În felul acesta se poate calcula raportul de mărime dintre planetă şi stea. Cele cinci planete exterioare ale lui Kepler-444 înconjoară steaua în mai puţin de zece zile, la o distanţă mai mică de o zecime din distanţa de la Pămînt la Soare.

"Noua descoperire are efecte de amploare asupra imaginii pe care o avem în momentul de faţă despre univers" - spune Tiago Campante, directorul de cercetare. Descoperirea dovedeşte că, în marea parte a timpului scurs de la Big Bang, cca. 13,8 miliarde de ani, s-au format şi alte planete cu dimensiuni asemănătoare Pămîntului.

(khü/dpa/Der Spiegel, 27 ian 2015)

Mai multe