Joaca de-a apocalipsa

28 februarie 2020   DILEMABLOG

Deși în ultimele zile autoritățile au întețit apelurile la calm în ceea ce privește epidemia de coronavirus, Cutia Pandorei a fost deschisă. Puseurile de rasism s-au resimțit și la noi, ca în alte părți – un tînăr asiatic fiind agresat la metrou de un grup de suporteri rapidiști pe motiv că... era asiatic, deci vinovat pentru coronavirus. S-au cumpărat în draci măști medicale (folosite de cele mai multe ori în mod greșit), ba chiar s-au și furat – în Mehedinţi, din Spitalul Judeţean au fost furate măştile de protecţie destinate vizitatorilor. A apărut specula, iar prețurile pentru măștile-placebo a crescut brusc. Potrivit Mediafax, un set de 50 de măști se vindea pe platforma Emag cu aproape 500 de lei (cînd în mod normal o mască costă în jur de 25 de bani) – compania anunțînd ulterior că, deși a achiziționat măștile pentru 7 lei, le va revinde cu 3, urmînd să suporte ei diferența de preț. S-a vorbit, panicard, și de „golirea” magazinelor alimentare – multă parte a mass-media vînînd cu patos subiectul „făinii” și „mălaiului” care au dispărut ca prin farmec din rafturile magazinelor.

În acest peisaj cu iz de apocalipsă – cauzat pe de o parte de dezinformare, pe de alta de un soi de apetit neaoș pentru catastrofe, alimentat din plin și de neîncrederea în autorități, mizele politice n-au întîrziat să apară.

„Românii trebuie să se apere singuri de data asta”, a spus Traian Băsescu, afirmînd că nu trebuie creată panică, dar trebuie spus adevărul – acela că „e clar că sîntem nepregătiți și este o situație de urgență”.

Comentînd votul de învestire al guvernului Orban II, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „Dacă nu era această presiune cu virusul, poate politicienii ar mai fi avut timp să se joace. Părerea mea este că lucrurile au început să se complice.”

„Fiind Grădina Maicii Domnului, la noi virusul moare” – a afirmat, într-o emisiune la Digi24, liderul Pro-România, Victor Ponta, susținînd funcția de premier pentru Raed Arafat, un om în care românii „ar avea încredere”.

Recent, la RFI, Valeriu Steriu, deputat PSD, s-a declarat dezamăgit de modul în care autoritățile gestionează problema coronavirusului în România, criticînd faptul că fostul premier Ludovic Orban „și-a făcut timp să meargă la Cupa Mondială de sărituri cu schiurile”.

După ce tot acest joc de-a apocalipsa va fi trecut, un joc clădit pe știri alarmante pe care le înghițim fără să le digerăm, pe fricile, complexele și nesiguranțele noastre, un joc folosit de politicieni pentru a-și regla conturile de culise, ar fi bine să ne gîndim dacă am învățat cît de cît ceva din acest test: cît sîntem de pregătiți, de fapt, pentru a ne confrunta rațional cu probleme cu adevărat serioase?

Mai multe