Găuri negre

25 februarie 2014   DILEMABLOG

Revista The Economist face o analiză a schimbărilor majore asupra economiei interne şi a politicii externe a Statelor Unite pe care le poate aduce noua tehnologie a fracturării hidraulice.
Potrivit datelor din amintita publicaţie, Rusia a fost deja aproape detronată de America în ce priveşte producţia de petrol şi gaze iar dacă actualul ritm de creştere se menţine, pînă în 2020 Statele Unite ar putea depăşi Arabia Saudită (actualmente, cel mai mare exportator de petrol la nivel mondial). Noul tip de extracţie, ar putea adăuga între 2 şi 4 procente la Produsul Intern Brut al Statelor Unite dar ar putea schimba complet şi relaţiile internaţionale. „Fracturarea oferă o sursă de energie care e nu doar nouă ci, de asemenea, relativ curată, ieftină şi lipsită de probleme politice”, scriu cei de la The Economist. Adică, se reduce dependenţa de combustibilul mai puţin curat, cum ar fi cărbunii sau de combustibilul extrem de scump, cum ar fi cel din Rusia. Nu mai vorbim de problemele generate de instabilitatea politică din zonele petrolifere ale Orientului Apropiat şi Mijlociu.
Se observă mai clar ca niciodată cum jurnaliştii şi specialiştii unei reviste de talia celei amintite, tratează chestiunea de pe cu totul alte poziţii decît o face o bună parte  din mass-media şi opinia publică de la noi, inflamate de „pericolul” exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării. Ceea ce pentru ei e o tehnologie modernă şi relativ curată, cu beneficii pe mai multe planuri, pentru unii dintre noi e o grozăvie care poate provoca poluare, cutremure şi alte nenorociri. Orice nouă tehnologie poate aduce şi rele şi evident că trebuie verificată. În acelaşi timp însă, e un lucru bine ştiut că orice noutate sperie mulţimile de oameni ignoranţi şi poate deveni o sursă de manipulare. Ne amintim cum destul de recent, al nostru Partid Conservator a convocat un miting împotriva construirii unui accelerator de particule în Elveţia, pe motiv că experimentele făcute acolo ar putea provoca o gaură neagră care să ne înghită pe toţi. Ceva adevărat ar putea fi şi în asta. Adică, dacă nu sîntem atenţi, există într-adevăr pericolul să fim cu toţii înghiţiţi de  gaura neagră a ignoranţei, să suferim o întoarcere în timp, nu la comunism, ci mai departe, la obscurantismul din Evul Mediu.  
 

Mai multe