Gărîna la majorat

5 iulie 2014   DILEMABLOG

Am scris şi cu alte ocazii despre cît de ataşat sînt de Festivalul de jazz de la Gărîna pe care l-am prins din mers. Anul acesta, între 10-13 iulie, se va desfăşura ediţia a 18-a (găsiţi programul festivalului aici), dar eu merg acolo doar de şapte ani, motiv pentru care sînt invidios pe cei care au amintiri de la primele ediţii.

Nu e greu să iubeşti acest festival, probabil cel mai original de la noi din ţară şi făcut mai mult cu pasiune, decît cu bani. În condiţiile în care festivaluri mamut primesc de la instituţiile Statului sute de mii, milioane şi zeci de milioane de euro, festivalul de la Gărîna este făcut de o mînă de oameni, cu un buget care sfidează valoarea artiştilor invitaţi. Dar nu despre asta vreau să vorbesc – puteţi citi aici un interviu cu Marius Giura, artizanul festivalului -, iar despre muzică nu pot să vorbesc pentru că, vorba ceea, e greu să dansezi despre arhitectură.

Festivalul de la Gărîna este oricum mai mult decît muzică extraordinară ascultată sub cerul liber, în aerul curat al muntelui. Am în casă un raft cu CD-uri semnate de artişti (unele pe ploaie; poartă urmele picăturilor de apă), discuri pe care le ascult intens tot anul, pînă la următoarea ediţie. La Gărîna este însă vorba şi despre locuri, şi despre oameni. Am spus mereu că oamenii care vin an de an la festival mi se par cea mai simpatică „sectă” posibilă şi mă bucur ca în fiecare an să-mi aduc prieteni pentru prima dată, dintre care cei mai mulţi se întorc la festival şi singuri. Părinţii mei sînt în continuare geloşi că, în loc să merg la ţară, undeva tot la munte, unde avem o casă lîngă pădure şi lac, „mă duc cu cortul la dracu`n praznic să ascult muzica pe care oricum o am acasă pe CD-uri”. Atmosfera din timpul festivalului, întîlnirile cu oamenii aceia ascultînd acea muzică, despre asta e vorba, despre o experienţă irepetabilă altundeva decît în Poiana Lupului.

Am devenit dependent de această vacanţă muzicală şi pot spune că festivalul, inclusiv prin istoriile personale trăite acolo în ultimii ani, este deja parte din viaţa mea.

Un preview al ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna puteţi citi aici.
 

Mai multe