Femei la război

17 august 2014   DILEMABLOG

În prim-plan se vede, din profil, figura doamnei ministru al apărării Ursula von der Leyen. În planul secund se poate ghici silueta a două avioane de luptă pregătite de zbor. În plan îndepărtat – cerul încă cenușiu, dar senin, al dimineții. Îmbrăcată în jachetă de blugi, doamna ministru von der Leyen a dat ordinul de intervenție în Irak. La ora 6:55 – așa sună legenda fotografiei. E treabă serioasă. Nu te pui cu ordinele minstrului apărării! Cu cîteva zile în urmă, ministrul afacerilor externe anunțase, într-adevăr, că Germania este pregătită pentru intervenții umanintare în Irak. Însă cea care a preluat sarcina a fost Ursula von der Leyen.

Acum cîteva luni, cînd a preluat funcția de ministru al apărării, a fost ironizată de presa germană. O ”ministreasă” într-un astfel de post? Pe deasupra, și foarte tînără? În plus, și frumoasă? E cu neputință! S-a mers prea departe cu feminismul – au criticat unii gazetari conservatori.

A venit momentul revanșei. Tabloidul Bild a fost primul ziar care a publicat imaginile cu ”ministreasa” în acțiune”. Zici că face reclamă la fixativ (vă mai amintiți spotul pentru Schwartzkopf? ”Coafura rezistă!”). Cînd colo, doamna ministru e în campanie de imagine. Vrea să arate bine, adică puternică și hotărîtă. E mai ceva ca-n reclamele cu cow-boys la Marlboro. Imaginea n-a trecut neobservată.

Cea mai pertinentă observație a făcut-o ziarul Die Welt. Care atrage atenția, nu fără un pic de ironie, că, în Germania, titulatura exactă a funcție pe care o deține doamna von der Leyen e cea de ”ministru al apărării”. E altceva decît ”ministru de război”.

Mai multe