Evazionistul gigacaloric

10 februarie 2014   DILEMABLOG

Zilele trecute a apărut prin presă o idee cel puţin năstruşnică, dacă nu luăm în considerare faptul că „trăim în România” – iar acest fapt nu este o sintagmă, este o realitate. Pe scurt, este vorba despre o iniţiativă pentru un proiect de lege prin care oamenii care locuiesc la bloc ar putea fi obligaţi să nu mai facă economie la căldură, să nu mai închidă caloriferele şi nici să nu le mai poată da pe treaptă minimă de consum.

Potrivit Mediafax, într-un interviu preluat de pe site-ul TVR, Doru Ciocan, care este preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), „vrea să fie interzisă prin lege închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare, pe motiv că «şmecheria» de a beneficia de căldura venită prin pereţi de la vecini ar fi o încălcare a Constituţiei, în legătură cu care s-au primit numeroase plîngeri.”

Cu alte cuvinte, la bloc, pe timp de iarnă, oamenii fac economie doar din „şmechereală”.  Îşi închid caloriferele şi se lipesc, dîrdîind, de peretele încălzit al vecinului, doar că să nu dea un ban în plus. Planul de stîrpire al acestui tip de evazionst gigacaloric prevede aşadar interzicerea închiderii repartitoarelor. Dacă nu permiţi montarea sistemului de blocaj, vei fi amendat. 

Lăsînd la o parte aberaţia acestui scenariu, cît de europeană poate fi însă o asemenea lege? Cînd Uniunea Europeană îndeamnă la economie, România îndeamnă la risipă şi la punerea la plată a „şmecherilor” care fac economie la consum.

Sînt, într-adevăr, mari şanse ca această lege aberantă să nu fie votată, avînd în vedere că pentru adoptarea ei se va cere un studiu pentru stabilirea „modului în care se asigură încălzirea în apartamente”, se va înfiinţa o comisie, etc., etc. Pe de altă parte, trăim în România, unde legile aberante se votează pe ascuns.

Mai multe