Europa e un fel de Teleorman mai mare
Giovanni di Lorenzo este redactor-şef la revista mea preferată, DIE ZEIT. Tipul are dublă cetăţenie, italiană şi germană. Sîmbăta trecută a votat la cosnulatul italian. Iar duminică a votat în Germania. Apoi a zis, la televizor, că aşa şi trebuie: dacă tot are două paşapoarte, atunci votează de două ori. Moderatorul emisiunii a schimbat brusc subiectul. Iniţial, ar fi trebuit să fie o discuţie pe marginea rezultatelor alegerilor şi estimări cu privire la componenţa Parlamentului, a preşedintelui etc. Dar s-a transformat într-o dezbatere despre sistemul nesigur care permite votul multiplu. Înfierat din toate părţile, di Lorenzo şi-a cerut scuze, explicînd că nu şi-a dat seama că a greşit. E singurul care s-a autodenunţat. Dacă a făcut-o din naivitate sau interesat nu e clar. Ce se ştie e doar că acum se caută (şi alţi) vinovaţi.
Der Spiegel a publicat recent un articol despre cît de uşor pot europenii cu dublă cetăţenie să voteze de mai multe ori. Pentru că nu există măsuri de control, milioane de oameni ar fi putut să facă asta - ba chiar fără să-şi dea seama că sînt în ilegalitate. Să votezi de mai multe ori "din greşeală" mi se pare culmea fraudei electorale. Europa e un fel de Teleorman mai mare. Doar că neregulile nu se producă pentru că e corupţie, ci pentru că sistemul e prost.
În Germania au fost depuse 13 contestaţii cu privire la corectitudinea votării. Majoritatea se referă la posibilitatea votului multiplu. Mulţi specialişti spun că din cauza acestor nereguli, alegerile europarlamentare din Germania ar fi neconstituţionale. Dacă aceste contestaţii vor fi admise, alegerile europarlamentare în ansamblu sr putea fi anulate.
Este puţin probabil că se va întîmpla acest lucru. Dar în eventualitatea că, totuşi, se vor impune noi alegeri europene, mă aştept ca cei care au promovat boicotul să ne rîndă în nas: "Aţi văzut? V-am spus noi că sistemul e greşit!"