Dreamjob

16 iunie 2014   DILEMABLOG

Se pare că nu doar mie mi se întîmplă să visez cu şi despre locul de muncă. Pînă la un punct, am crezut că e OK. Ce poate fi mai plăcut decît să lucrezi la Dilema veche ziua şi să visezi că lucrezi la Dilema veche, noaptea? Un studiu recent arată că majoritatea oamenilor visează despre job.

Studiul a fost realizat de Laboratorul de cercetare a somnului din Mannheim. Au fost analizate în jur de 3000 de persoane. Vîrsta medie e respondenţilor e 34 de ani. În cursul cercetării au fost rugaţi să descrie ultimul vis pe care şi-l amintesc. Aproape 80% dintre cei întrebaţi şi-au amintit de vise din urmă cu o săptămînă. Şi marea majoritate a viselor descrise era despre întîmplări la serviciu. Doar foarte puţine dintre aceste vise sînt plăcute. Cei mai mulţi oameni visează că sînt în întîrziere cu o sarcină, că nu reuşesc deloc să o îndeplinească sau că sînt puşi să repete, la nesfîrşit, acelaşi lucru.

Cercetătorii germani au comparat apoi datele studiului lor cu alte cercetări pe aceeaşi temă. Şi au constatat că peste tot în spaţiul occidental cunoscut, dar şi în Japonia, oamenii au coşmaruri despre job. Studiul nu spune un lucru esenţial: efectul crizei economice asupra viselor noastre. Visăm mai mult (şi mai urît) despre job din 2008 încoace?
 

Mai multe