Domn’ profesor

8 august 2014   DILEMABLOG

Am fost pe drumuri, așa că am aflat marea veste de la frate-miu care m-a sunat: “10 ani cu executare i-au dat lui Voiculescu și i-au confiscat tot”. M-am urcat apoi în autobuz și lumea comenta înfierbîntată. Un domn cu părul alb părea cel mai vocal: “Nu zic, merita, dar cum s-a făcut lumină și l-au săltat pe Voiculescu tocmai acum, înainte de alegeri?”

Am ajuns acasă și, după multă vreme, am dat drumul la televizor. La Antena 1, Alessandra Stoicescu, Andreea Berecleanu și Cătălina Porumbel vorbeau despre cum televiziunea asta e apărătoarea drepturilor milioanelor de români care îi privesc, îi creditează și au nevoie de ei. Le dau asigurări că o să continue lupta.

“Proces politic”, “ne întoarcem în anii 1950” – spun colegii de partid ai lui Voiculescu.

Premierul Victor Ponta a scris pe pagina sa de Facebook: „Am luat act de decizia Curții de Apel București. Nu comentez sentințe în cauze penale dar vreau să asigur pe toată lumea că, atît timp cît voi fi lider politic și cetășean al României, sînt obligat să fac tot ce stă în puterile mele pentru ca jurnaliștii Antena 3/Antena 1 și toți jurnaliștii din țara noastră, indiferent de politica lor editorială, să-și poată desfășura activitatea conform dreptului constituțional la libera exprimare și independența presei. Sînt convins că, dincolo de momentele dramatice prin care trec familiile celor condamnați, o țară liberă poate exista doar dacă există și o presă liberă. Alături de milioane de alți români doresc și cred că mulți ani de acum înainte Antena 3 va fi aici!”

La ediția specială de la TVR 1, care întrerupe serialul chinezesc, reporterul face cîteva precizări: pedeapsa pe care o va avea de ispășit inculpatul în acest caz va fi de fapt de doar o treime din cea anunțată (Dan Voiculescu are peste 60 de ani).

La Antena 3, un “complet de judecată” format din Mircea Badea, Dana Grecu și alți cîțiva încearcă să-și mobilizeze telespectatorii să iasă în stradă și să conteste această sentință “aberantă” și ”criminală”.

Mihai Gâdea anunță patetic: “este o seară foarte grea pentru noi, poate e ultima seară în care mai putem emite, dacă vor fi confiscate sediile din care emitem”.

În loc de concluzii: nici o televiziune din lume n-ar trebui să ajungă să se creadă instanță de judecată. Puterea presei stă în altă parte. Cînd se întîmplă astfel de anomalii și jurnaliștii devin judecători, și se poartă ca atare, e posibil să descopere într-o zi că verdictele nu se află în buzunarele lor pe post de batiste asortate. Din fericire pentru cetățenii oricărui stat de drept. Și-atunci acești “jurnaliști” se izbesc rău cu capul de sus și văd negru în fața ochilor. Am senzația că pe cei de la Antene cruciada pe care o duc de-atîta timp i-a înghițit cu totul. Mult timp i-am suspectat că sînt doar oportuniști. Acum nu mai sînt sigură. S-ar putea se se fi călit în luptă și cauza să le fi luat mințile pe bune. Tristețea spectacolului de-acum dă cumva măsura lucrurilor.

Și paradoxal, cuvîntul cel mai des folosit în seara asta la Antene e “caracter”. Nici mai mult, nici mai puțin. 

Mai multe