Dilematix și lecția de jurnalism

29 aprilie 2014   DILEMABLOG

Ce poate fi mai reconfortant și mai revigorant ca sîmbăta dimineața să te întîlnești cu 30 de copiii de toate vîrstele (de la 4 la 16 ani) cărora le place să scrie, unii au deja manuscrise și romane „în sertar” și îi interesează profesia de jurnalist, oarecum pe cale de dispariție astăzi sau reconvertită în blogger, PR sau mai știu eu ce? S-a întîmplat sîmbăta trecută, la librăria Humanitas Cișmigiu, la Campionatul Poveștilor, cînd după multe vreme l-am scos pe Dilematix din redacție (mulțumim Alice Ene!) și am inițiat un mic workshop despre cum se scriu știrile, ce înseamnă un interviu sau un reportaj. După ce Ileana Zirra a povestit cum e să fii redactor la 13 ani (cît avea ea cînd a fost cooptată în mica noastră echipă) și după ce le-am explicat copiilor principiile după care „funcționează” știrile (mulți știau deja despre întrebările unde/ cînd/ cine/ ce), am trecut la partea practică, iar ei au compus știri fanteziste și absurde, căci de cele „adevărate” ne-am săturat deja, mai ales de unele. Iată cîteva:

„În această dimineaţă, cercetătorii au descoperit într-o groapă pe care nimeni nu binevoieşte să o repare, de pe Autostrada Cărţilor, o fosilă de cuvînt care datează din anul -1, înainte de cacofonie.
Acum două ore, un cartof cu aripi de fluture a spart o bancă plutitoare aflată în centrul Pămîntului! Acesta a furat două lacrimi de ploaie şi o coadă de şopîrlă oarbă. Zona este acum închisă pentru investigaţii, iar accesul cu stele este interzis pînă ieri dimineaţa.
Două fire de praf au fost otrăvite cu Coca-Cola de către un fluture de molie inventiv, ieri la miezul miezului dimineţii, chiar în reşedinţa proprie. Vinovatul a părăsit locul crimei, dar, împiedicîndu-se de-o şoaptă, a fost prins şi încătuşat cu aţă multicoloră. Acesta va fi audiat la DNA (direcţia nimicului ascendent) mîine la ora 26:07.” (Maria)

„Astăzi, 26 aprilie 2014, la Librăria Humanitas, un scriitor a fost prins într-o carte DarthVader pentru că voia să fure toate cărţile şi să ajungă „Scriitorul Suprem”. Momentan este prins în închisoarea ficţională şi aşteaptă un salvator.
În septembrie 2013, la Colegiul de Informatică „Tudor Vianu” a fost înfiinţat Zidul Artiştilor pe unul din pereţii scărilor de către un vianist anonim. A început să scrie versuri din Depeche Mode pentru că fusese dat afară de la mate. Din fericire a scăpat nevătămat, iar povestea zidului continuă, cît despre redactorul care îi scrie povestea nu-i se va şti soarta decît după publicarea articolului. Istoria totuşi nu rămîne doar scrisă pe perete pentru că tot ce apare pe zid devine realitate. Deci acum ne aşteptăm la un concert Depeche Mode în Vianu?” (Ioana)

„Luni, 21 aprilie, cu ocazia Campionatului de ciocnit ouă de Paşti, campionat cu o tradiţie de peste 100 de ani organizat în Hunedoara, doi oameni au ajuns la tribunal. Ion Ialalache îl dă în judecată pe Gică Ghiculescu. Acuzatului i se reproşează că ar fi participat cu un ou deja clocit, ceea ce era adevărat. Cînd oul încondeiat al lui Gică a cîştigat Campionatul de ciocnit ouă, din acesta a ieşit un puişor. Avocatul susţine că găina şi puiul ei trebuie condamaţi cel puţin cinci ani; este vina găinii că s-a apucat de clocit ouă. După vreo trei procese, judecătorii decid că nu este vina nimănui. Pentru a sărbători, din găină se fac o ciorbă şi cîteva perne.” (Andreea)

„Alaltăieri, pe data de 24.04.2014, o serie de întîmplări ciudate a avut loc pe strada minunilor din satul miracolelor, ţara fanteziei. Întîi toată partea dreaptă de stradă a fost acoperită de o undă de anti-gravitaţie. Totul a început să plutească pînă a dispărut şi ieri a fost găsită în deşert.
Bătrînul satului, împreună cu doi reporteri au mers să investigheze îndeaproape şi încă nu s-au întors. Noi credem că s-au pierdut în deşert. Apoi partea stîngă a fost acoperită de încă o undă de gravitaţie. A devenit atît de grea că a intrat în pămînt. Noi credem că satul vecin vrea să dispară tot satul miracolelor, ca să îl cucerească.Dacă aflaţi ceva de strada minunilor, vă rugăm să ne contactaţi!”

După ce am terminat cu știrile, am făcut cîteva „exerciții de interviu”, iar copiii intervievați au fost pe rînd Darth Veder, un dragon, Scufița Roșie sau Zîna Măseluță. Iar la final, au primit și tema pentru acasă – un reportaj despre școlile lor, care cred că sînt lucrurile bune și ce ar trebui schimbat. Așadar, o perspectivă a lor asupra educației și a sistemului de învățămînt. Așteptăm și alte texte ale altor copii care nu au participat la workshop la adresa dilematix@gmail.com. Cele mai bune texte vor fi publicate pe site-ul Dilema veche.

Mai multe