Dacia vecinului

12 noiembrie 2015   DILEMABLOG

După ce reprezentanții Volkswagen au recunoscut înșelătoria de care a fost acuzată compania, autoritățile germane în domeniul transportului rutier au anunțat că declanșează controale la mai multe mărci de mașini, printre care și Dacia, pentru a verifica dacă emisiile de noxe ale acestora se încadrează în baremurile declarate.

Sigur, e posibil orice, nimeni nu trebuie crezut pe cuvînt și orice verificare poate fi binevenită dar, pînă una alta, deocamdată, problema a fost descoperită doar la Volkswagen și nu de către autoritățile germane. Și nu era o simplă minciună sau exagerare în datele prezentate ci, pe românește, o adevărată măgărie, făcută cu știință pentru manipularea clienților și a autorităților, pentru obținerea de profit ilegal și întrecerea concurenței în mod neloial.

Controlul anunțat acum asupra altor mărci dă impresia că se urmărește o relativizare a fraudei de la Volkswagen, că se încearcă a se descoperi, eventual, că și alții au făcut tot felul de șmecherii, și că acestea ar fi un fel de obicei în întreaga industrie a automobilelor. Că Volkswagen ar fi avut adică, un fel de ghinion, și că a fost singurul denunțat într-o lume în care mulți alții fac la fel. Evident, n-ar fi exclus ca și alții să fi făcut la fel (sau altfel).

Dar, în situația de față, povestea seamănă cu una pe care noi o știm cît se poate de bine, cea în care vrei să moară și capra vecinului.

Dincolo de toate astea, aș aminti și un lucru care, de altfel, s-a mai remarcat. Poliția din România s-a găsit tocmai acum să se doteze cu mașini Volkswagen. Nici un considerent economic nu poate fi pus înaintea ideii că poliția n-ar trebui să ia mașini de la unii despre care tocmai s-a aflat că sînt hoți. Probabil însă că asemenea idei erau prea subtile la ministerul care, în momentul achiziției, se afla sub conducerea unui iubitor de coloane oficiale de mașini.

Mai multe