Cui i-e frică de cîinii vagabonzi?

25 iunie 2014   DILEMABLOG

Problema cîinilor fără stăpîn din România este şi se pare că va rămîne pentru mult timp de acum încolo subiect de primă pagină în mass media, fiind, alături de Elodia, cel mai longeviv subiect de senzaţie. Căci părerile în ceea ce priveşte cîinii maidanezi sînt împărţite în două tabere, ambele vehemente. Unii vin cu sentimentele, alţii cu raţiunea, neexistînd nici un fel de punte între cele două. Un compromis nu există şi nici nu se prea doreşte. Ori îi eutanasiem pe toţi cei nerevendicaţi, ori îi lăsăm, în continuare, pe străzi.

Există însă posibilitatea unui compromis?

Unele ONG-uri susţin că da, propunînd planuri "pe termen lung", în care adopţia să joace rolul cheie. Administraţia a demonstrat însă că un asemenea plan, de durată, este utopic. În primul rînd, deşi mari iubitori de cîini vagabonzi, românii nu se înghesuie să-i adopte. În al doilea rînd, numărul lor este mult prea mare, mărindu-se în fiecare an exponenţial. Peste toate acestea, vine o amorţeală a autorităţilor care se comportă precum copiii cu părinţi aflaţi în divorţ. Nu ştiu de partea cui să fie, părînd a spune: dar noi vă iubim pe amîndoi.
 

Anul trecut, în urma unei tragedii care a zguduit în sfîrşit această amorţeală. Guvernul a luat poziţii: s-a emis o Hotărîre Guvernamentală, prin care cîinii aduşi în adăpost şi nerevendicaţi în termen de 14 zile pot fi eutanasiaţi. Conform statisticilor, de la intrarea în vigoare a noii legi şi pînă acum, au fost prinşi, în Capitală, 25 de mii de cîini, dintre care 10 mii au fost eutanasiaţi, iar numărul persoanelor muşcate a scăzut cu 75% (conform HotNews), obiectivul Primăriei fiind ca pînă la începutul anului următor să captureze 80% dintre cîinii vagabonzi şi să reducă numărul oamenilor muşcaţi de cîini cu 90% (conform aceluiaşi site).
 

Toate acestea însă, se pare că vor rămîne la stadiul de proiect nerealizat. Zilele trecute Curtea de Apel Bucureşti a dat cîştig de cauză ONG-urilor care s-au opus acestei Hotărîri Guvernamentale, suspendînd normele de aplicare a legii pentru gestionarea cîinilor fără stăpîn.

Potrivit fundaţiei Vier Pfoten, cei care au cerut suspendarea normelor de acum, cîinii vagabonzi nu mai pot fi nici capturaţi, nici eutanasiaţi. Hotărîrea de Guvern a fost suspendată în întregime şi, potrivit directorului Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, dacă nu se depune rapid o contestare a acestei decizii, şi dacă nu se va primi un răspuns favorabil, tot ce s-a realizat pînă în prezent se va pierde.

Mai multe