Cuba libre?

18 decembrie 2014   DILEMABLOG

Preşedintele Barack Obama a anunţat normalizarea relaţiilor SUA-Cuba. Raul Castro a anunţat eliberarea unor prizonieri, printre care şi cîteva figuri devenite celebre ale spionajului american, Obama, la rîndul său, a cedat cîţiva prizonieri cubanezi. În curînd, cele două state pînă nu de mult inamice, vor deschide reprezentanţe diplomatice. Acum, că relaţiile cu Rusia sînt tot mai proaste, e un bun moment pentru SUA să cîştige noi aliaţi sau, măcar, să evite o eventuală escaladare a relaţiilor cu acest stat autocratic aflat în sfera de influenţă a Moscovei. Pentru Cuba, o ţară cu o economie slăbită, lispită de resurse şi fără mari perspective, normalizarea relaţiilor cu SUA înseamnă şi eliberarea de sancţiuni şi de embargoul care-i restrîngea accesul la pieţele occidentale. Însă această apropiere între cele două ţări nu e neapărat o veste bună. Cel puţin pentru Obama şi pentru Raul Castro.

Lui Obama îi va fi greu să explice alegătorilor săi apropiaţi acest brusc gest de bunăvoinţă faţă de un stat în care domneşte în continuare dictatura. Nimeni nu s-ar fi aşteptat la o turnură atît de bruscă şi de radicală în relaţia cu Havana. Mai ales cîtă vreme Fidel şi Raul Castro sînt încă în viaţă şi la putere. Va pune Obama condiţii ferme pentru ridicarea embargoului? Va solicita şi, mai ales, va monitoriza respectarea de către regimul de la Havana a drepturilor omului? Va cere organizarea de alegeri libere în Cuba?

După ani şi ani de propagandă anti-americană, şi lui Raul Castro îi va fi greu să explice această bruscă apropiere de America. Sigur, o parte a populaţiei speră, în secret, la o ieşire din sărăcie şi, poate, la o ţară ca SUA. Dar schimbarea de discurs derutează. Poate că pentru oamenii regimului această apropiere de SUA e convenabilă: la fel ca în România, în anii 90, tocmai foştii nomenclaturişti au fost şi primii capitalişti. Dar cum se vor adapta noilor condiţii?

Pînă una-alta, vestea bună, pentru noi, occidentalii, e că în curînd vom putea bea o cuba libre cu rom autentic, distilat chiar la Havana. Trăiască Cuba libre!

Mai multe