Cîteva scurte cu Rusia

4 septembrie 2014   DILEMABLOG

Citiți acest articol despre ce pățește o vedetă din Rusia pt că a clipit.  Fascismul de stat rusesc este noua amenințare la adresa lumii libere. Nu vorbim despre mofturile unui dictator doar, ci de un public isterizat întru Vaterland (țara-mumă, ca să respectăm genul din rusă). Cu așa ceva nu există soluții ușoare sau pe termen scurt. Vorbim de confruntare pe termen lung. Ei vor pierde.

Ucraina cîștiga militar, planul rusesc de a duce un război civil ieftin a eșuat. Mai întîi în Odesa și Mariupol, care au respins din fașă tentativele inițiale de republici populare. De fapt din toată așa zisa Novarussia, în mai puțin de 10% au reușit rușii să implanteze mici transnistrii. Cu proastă reputație dat fiind că au trebuit să recurgă la interlopi sau direct expați din Rusia.

Ideea că vorbitorii de rusă din Est vor sări repede spre Rusia a fost umflată anterior, dar s-a dovedit falsă. Rusa e o limbă imperială, nu presupune automat loialități duble. Exportul de revoluție s-a făcut deci greu și ofilit.  Erau pe cale să piardă chiar și asta. Curajul armatei ucrainene în ultima lună l-a forțat pe Putin să ducă implicarea militară rusească la un nivel la care numai idioții o mai pot nega. 

Războiul dintre Rusia și Ucraina intră într-o nouă etapă. Cum am scris, nu a fost niciodată un război civil, ci o invazie. Acum deschisă. S ă vedem reacțiile. 

Dacă UE nu va alege un șef al diplomației puternic și cu personalitate (de gen Sikorski/Bild) atunci va deveni irelevantă.  Sunt curios dacă Obama poate lua decizia necesară de a acorda asistență tehnică militară Ucrainei. Nu ochelari de noapte, ci rachete și acces la sateliți.

Ponta și Băsescu nu există ca actori regionali în criza asta, țara europeană cu cea mai lungă frontierăcu Ucraina nu are ambiții, nici planuri, nici anvergură.

Mai multe