Caut valori tradiționale

18 iulie 2017   DILEMABLOG

Ce-ai face dacă te-ai trezi într-o bună dimineață cu hotărîrea să aperi valorile tradiționale? Pentru că  ai tot auzit, în ultima vreme, că acestea ar fi în pericol. De unde ai începe? Pînă mai ieri, pentru tine, valorile tradiționale se refereau la cozonacii pe care îi mănînci de Paște și la sarmalele de Crăciun. Iar pe astea, Dumnezeu ți-e martor, le aperi cu strășnicie an de an, și chiar de mai multe ori pe an. Dar polemica aprigă din ultima perioadă, cea legată de familia tradițională, te-a făcut să te gîndești că poate valorile tradiționale sînt ceva mai mult. Dar ce anume? Care sînt acele valori tradiționale, în afară de celebra familie, pe care modernitatea le mătrășește?

De pe un site afli că acestea au de-a face cu identitatea românească, acea identitate care te definește ca om și fără de care ți s-ar deșira coloana vertebrală. Și, cum ții la coloana ta, vrei să afli mai multe. Și citești mai departe cum că aceste valori tradiționale s-ar suprapune, de fapt, peste valorile morale, care azi sînt desuet, „omorîte” de acei oameni care își spun „open minded”, dar care sînt, de fapt, niște indivizi fără patrie, fără morală și... fără prejudecăți (?). Aici, ca să înțelegi mai bine, te iei nițel la trîntă cu logica: deci, ca să fii român, trebuie să fii moral. Asta ar însemna că un englez care e moral este și el român?

Pentru că e prea multă filozofie și tu cauți o lista concretă de valori de apărat, pescuiești, mai departe, pe Google, alte informații. Fără prea mult succes. Mai găsești referiri la valorile tradiționale legate de meșteșuguri, via celebra ie – pe care nu prea ai de ce s-o salvezi, că e deja vedetă – icoane, oale, ouă încondeiate... toate accesoriile culturii populare. Toate bune și frumoase, dar pentru asta, te gîndești, există etnologi și oameni care se pricep să țină vie o cultură.

Cum nu te imaginezi cavalerul oalelor pictate, cauți mai departe valoarea tradițională muribundă. Dai peste tot felul de site-uri, în marea lor parte religioase. Toate îți pun valorile tradiționale (abstracte) în context cu mîntuirea sufletului.

Și în minte începe să ți se facă lumină. Valoarea tradițională este un „ceva” abstract care se referă la un singur aspect: să fii român înseamnă, de fapt, să fii om cu frica lui Dumnezeu. Dar ce te faci dacă ești român și atît? Cum ai mai putea apăra valoarea tradițională?

Mai multe