Bunica și renta viageră în UE

8 iunie 2014   DILEMABLOG

Hai să ne lăudăm - cum am dat rentă viageră la toată Europa!

E o poveste mișto, cu nervi, cu satisfacții, cu discuții lungi. Cu pasiune acolo unde nu te aștepți.

Prin 2011 mă uitam cu Lucian Luca pe niște cifre și tabele. Lucian este un statistician îndrăgostit de agricultură, deci un foarte bun expert în politici agricole, afiliat la CRPE. El susținea că renta viageră a fost un succes, că a reușit să facă ce și-a propus, adică să încurajeze oamenii bătrîni să iasă din agricultură, compensînd asta cu o alternativă socială. O politică umană și eficientă. 

Și care a eliberat terenuri mici, fărîmițate, puse la dispoziția fermierilor mijlocii - misiunea CRPE în zona politicii agricole e să susținem agricultura de mijloc, asta facem prin toate programele noastre. 

Discuția cu Lucian era într-un context în care niște ciobani de pe la guvern sau parlament (chiar nu mai știu care erau ăia, am uitat sincer) învîrteau prin presă ideea de amenzi: să dăm amenzi țăranilor bătrîni care nu lucrează pămîntul. Îmi venea să urlu cu gîndul la bunica mea, care suferea pentru că nu mai poate să muncească: sînt prea bătrîni, nu mai pot, nu puteți să faceți politici agricole trimițînd milițienii să dea amenzi!

În același timp, se întîmplau două fenomene – genul de efecte perverse neașteptate ale unor politici macro: a) prin intrarea în UE renta viageră înceta (nu se mai primeau dosare noi în plată) și b) subvențiile europene, în loc să încurajeze ieșirea din agricultură deveneau un stimulent pentru rămînere (“măcar să iau apia, maică!”).

După a doua bere neregulamentară consumată la birou ne vine ideea: dar de ce să nu le dăm subvenții europene decuplate de teren, să ia omul subvenția, dar să poată vinde/arenda, exact cum era cu renta viageră?! La cîți bani UE intră în agricultură, nu ar fi asta o cauză bună? A, nu se poate, nu pentru asta s-au inventat subvențiile europene, regulamentul nu ne lasă. Și cînd se schimbă regulamentul? În 2014. Hai să propunem pentru atunci. Adică vrei să facem un fel de rentă viageră pentru toată Europa? Îhî. 

Și...  zbang! Chiar așa numim documentul, intitulat modest, cum ne știți la CRPE:

Ne rupem timp din ce aveam de făcut (totul a fost făcut voluntar), căutăm o sală gratis prin București, venim cu cafea de acasă, chemăm oficiali, reprezentanți ai fermierilor, ziariști. Reacție mirat defetistă: băi, e mișto ideea, dar vă apucați voi să... Dăm mailuri pe unde știm, în stînga și dreapta: cioc-cioc, primiți cu propunerea?

Și aici vine momentul astral: la cabinetul Cioloș erau frămîntați de probleme similare. 

Sorin Moisă, șeful adjunct de cabinet (tocmai ales europarlamentar pe lista PSD - îi dorim carieră lungă și frămîntări plăcute și pe viitor) afirmă că i-am stricat vacanța - ideea se cerea băgată repede în draftul de regulament, deci stă omul în avionul spre plajă și rescrie. Așa a ajuns în rotițele decizionale. Un stat mare de prin vest, fără frămîntări agricole, s-a opus să fie măsură obligatorie, dar dacă țările vor, pot să o adopte, ca măsură opțională. Deci, măsura e băgată în meniul Reformei Cioloș.

Am sărbătorit. Ura, România și CRPE au dat subvenție multianuală decuplată de suprafață la toată Europa. Ce-ați dat, mă? Subvenție… lasă, e un fel de rentă viageră. Atunci ziceți-i dracu’ așa, ce nume e ăla? Bine, îi zicem rentă viageră, dar să știți că sînt diferențe (e pe șapte ani, nu e limită de vîrstă). 

Apoi un moment negru: cică România nu voia să o adopte. Primul draft al Programului Național de Dezvoltare Rurală trimis la Bruxelles nu o include. Moment de dat cu capul de masă. Adică am reușit să avem o măsură adoptată de Comisie, Consiliu și Parlamentul European, dar o vor folosi alte state și nu România?! Și bunica???!!!

Scriem despre asta un raport cu comentariile CRPE pe draftul de PNDR (multe lucruri bune acolo, dar

Organizăm panelul despre agricultură la Eurosfat – să dezbatem despre Europa, nu? Ambuscăm un înalt oficial de la Minister – domnu’, dar viagera, ce facem cu viagera? Omul e bun, are argumente. Uitați cît costă: și ne desenează. Moderez panelul, Lucian fierbe în sală. Nu costă atît, ați înțeles greșit ideea. Se oferă să refacă calculele. Bine, veniți la birou la mine și ne uităm pe cifre. Discuția continuă. 

Și acum citim interviuri. Precum acesta, cu

:

Întrebare AGERPRES: ”Prima variantă a PNDR trimisă la Bruxelles cuprindea 14 măsuri, dar recent ați anunțat că vor mai fi incluse încă două măsuri noi. Despre ce măsuri este vorba și în ce stadiu sînteți cu elaborarea lor? 

George Turtoi: Avem în discuție două măsuri noi și acum așteptăm calculele pentru a vedea în ce mod le activăm (…) Cea de-a doua măsură, mai pe înțelesul tuturor, este renta viageră. Noi i-am spus 'măsură de restructurare' pentru că se urmărește comasarea terenurilor. Raționamentul este în felul următor: pe pilonul I, pe programarea actuală, există o schemă nouă pentru ferme mici, iar prin renta viageră, fermierii care sînt activi în cadrul acelei scheme, după cel puțin un an de zile de activitate, pot să cedeze suprafețele lor de teren, între 1 și 5 hectare. Cedarea nu înseamnă neapărat vînzarea, ci inclusiv arendarea pe o perioadă foarte lungă care să certifice că iese din zona agricolă și primește astfel din pilonul II un sprijin de 120% față de sprijinul pe care îl primea prin schema de ferme mici din pilonul I. 120% din suma pe care trebuie să o primească pe plăți directe se ridică în jurul valorii de 184 de euro pe hectar”.

Deci, bunica, 120% din subvenție pentru ieșirea din agricultură - nu mai ești legată de glie prin subvenție. Odihnește-te liniștită!

Oamenii care au făcut-o posibilă:  Lucian Luca, Alexandra Toderiță – magicienii CRPE pe agricultură;  Sorin Moisă și echipa Cioloș, George Turtoi și echipa de la Ministerul Agriculturi, oameni mișto. 

O făcurăm și p-asta!

www.facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE

Mai multe