Buna practică a iubirii

27 august 2018   DILEMABLOG

Zilele trecute, mai mulți oameni din lista mea de prieteni de pe Facebook au share-uit un interviu cu Alain de Botton, al cărui titlu e „The True Hard Work of Love and Relationships”. Ceva m-a făcut curioasă, l-am deschis și l-am citit. Am aflat, spre sfîrșitul discuției, că cel mai citit articol din New York Times, din 2016, a fost „Why You Will Marry the Wrong Person”, un text semnat de același autor. Îl găsiți aici.

Așadar, așa cum observa jurnalista Krista Tippett, în anul Brexit-ului, al alegerilor prezidențiale, al crizei refugiaților, acest articol a avut, de departe, cele mai multe vizualizări și comentarii.

Pare un semn cît se poate de clar că, oricît de mari ar fi problemele socio-politice mondiale, poveștile personale vor fi mai puternice. Ne va interesa soarta lumii ca un desen general, dar cămașa cea mai apropiată de piele va avea legătură cu sentimentele noastre. Și, oricît de mult se vor schimba lucrurile, nevoia de dragoste, interacțiunea reală cu celălalt, căutare adevărului în viața sentimentală vor căpăta mize tot mai mari.

„Cazul” Botton mi se pare cel mai bun exemplu că lucrurile stau așa. 

Autorul elvețiano-englez avea 23 de ani cînd a publicat prima sa carte, Eseuri de îndrăgostit, care s-a vîndut în peste 2 milioane de exemplare și a fost tradusă în mai bine de 25 de țări. De atunci s-au întîmplat multe și, în timp, Botton a devenit un fel de „guru” al iubirii. Nu vă imaginați că omul doar a stat și a scris niște cărți. Ca să înțelegeți cum se construieşte un fenomen, trebuie spus că Botton a creat o întreagă industrie, un fel de butic internațional (care funcționează și în Australia, Brazilia, Franța, mai recent) de pus marile întrebări ale vieții. „Ceea ce nu înveți la școală”, cum și-a descris el însuși demersul. Un business profitabil, care se numește School of Life și care a atras peste 100.000 de persoane, un canal de YouTube cu un milion de abonați și 70 de milioane de vizualizări. Cea mai recentă carte a lui  Alain de Botton se numește, de altfel, The Course of Love.

„Sînt aici din curiozitate. E plin de tematici care mă interesează”, spunea Elisabeth Allier, 44 de ani, una dintre cursantele de la School of Life, care își schimbase recent viața și, din funcționar bancar, se inițiase în Mindfulness. „Mi-am dorit să-mi lărgesc orizontul, să capăt noi competențe, de asta am venit la cursul de conversație”, scria un arhitect de 42 de ani.

Dar să ne întoarcem la această nevoie de a face puțină lumină în viețile noastre. De ghidajul instant al celor care „știu” cum se procedează. Ce scrie Botton e de bun-simț, omul pledează pentru o scuturare de romantism în ceea ce privește amorul. Vorbește despre viața de cuplu de azi, cu cazuistica ei practică și asta face ca oamenii să se regăsească și să empatizeze cu genul acesta de text. Despre legăturile pe care le construim în timp, acel lanț de relații afective – cu familia, cu copiii, prietenii, oamenii cu care lucrezi – atunci cînd nu ai un partener stabil. Care ar trebui valorificate mai mult, mai ales dacă atunci cînd te simți singur.

Dacă vezi un titlu de genul „Greșeli pe care le faci cînd intri într-o relație” sînt multe șanse să deschizi textul și să-l citești. Cîți dintre noi nu rezonează cu asta?

Și, dacă mai era nevoie de vreo dovadă în plus, Marius Comper, a făcut de curînd o anchetă pe pagina sa de Facebook, cu întrebarea: „Unde ați greșit cînd vine vorba de iubire?” A primit peste 300 de răspunsuri, iar Ștefan Voinea a făcut apoi și un grafic al răspunsurilor. În fruntea listei greșelilor: „așteptări nerealiste”.

Concluzia vine de la sine: actualitatea unor teme rămîne constantă și nu ține cont nici de vremuri, nici de spații geografice.

Mai multe