Bufonii la putere

26 mai 2014   DILEMABLOG

Nu, nu e neapărat încă un chip al curentului anti-european. Ci, mai degrabă, o modalitate de a arăta scepticismul faţă de o instituţie democratică: votul. În Germania, partidul „Die Partei” a reuşit să obţină un mandat de europarlamentar la alegerile europene de duminica trecută. Die Partei – adică Partidul, cu articol hotărît! – al cărui lider este Martin Sonneborn, redactor-şef al unei publicaţii satirice, a fost votat de 180.000 de germani. Cum la alegerile de acolo nu a existat prag electoral, Germania va trimite la Strasbourg reprezentanţi proveniţi din 14 partide. Multe dintre ele nu au, de fapt, nici o relevanţă politică. (Dacă ar fi existat un prag de 3%, doar şapte partide ar mai fi intrat în Parlamentul European)

Die Partei a promis, printre altele: modificarea vîrstei la care cetăţenii au drept de vot („doar cei cu vîrste cuprinse între 12 şi 52 de ani să poată vota”), introducerea unei „cote de leneşi” în conducerea companiei („pentru că s-a dovedit că ineficienţa managerială specifică ţărilor din Sud e benefică pentru mediul de lcuru), construirea unui zid în jurul Elveţiei, o modificare a sistemului educaţional astfel încît „toţi copiii să ia examenul de bacalalaureat”. Şi multe alte bazaconii, exprimate şi asumate ca atare. Sute de simpatizanţi ai partidului au completat lista cu tot felul de propuneri asemănătoare – Partidul a promis că va crea un comitat care să le analizeze „cu toată seriozitatea de care sîntem capabili” pe toate.

După cum a anunţat încă din campania electorală, fiecare membru al partidului înscris pe lista electorală va demisiona după doar o lună pentru a lăsa locul celui înscris pe poziţia imediat inferioară. Astfel, în timpul legislaturii, circa 60 de oameni se vor putea bucura de indemnizaţiile lunare în valoare de 33.000 de euro.

Deocamdată, Die Partei e doar un fenomen izolat: e răspunsul frustraţilor, al perdanţilor şi al proştilor la lacunele democraţiei. Dar cei care se sperie acum de procentele uriaşe cîştigate de partide extremiste precum Frontul Naţional sau Ukip, dar care nu s-au prezentat la alegeri ar face bine să se mobilizeze. În curînd, Europa va fi condusă de bufoni.

Mai multe