Bărbați, nebărbați, dar totuși bărbați

11 mai 2016   DILEMABLOG

Mișcarea feministă din anii ’70 a luptat pentru emanciparea femeii în societate, precum și pentru egalitatea de șanse dintre femei și bărbați în toate sferele de interes general: social, politic, cultural. Dar dincolo de aceasta, premeditat sau nu, mișcarea a dus la instaurarea unei perpetue suspiciuni privind discriminarea pe criterii sexuale. (…) Dar oare numai femeile sînt cele discriminate?

Să aruncăm o privire în curtea sociologiei, care ne învață că femeile n-au fost discriminate niciodată pe criteriul sexului, ci pe acela al genului. (…) Sociologic, termenii de sex și gen se definesc diferit: „Sex se referă la acele caracteristici genetice și morfofiziologice înnăscute, observabile, prin care se definesc (și se diferențiază) corpurile bărbaților de cele ale femeilor. (…) Gen se referă la acele înțelesuri și norme sociale și culturale atașate/prescrise sexelor în anumite sisteme sociale particulare, prin intermediul cărora oamenii sînt catalogați drept feminini, masculini sau androgini (cînd se combină ambele caracteristici). Genul se referă deci la calitățile, gusturile, aptitudinile, așteptările, rolurile, responsabilitățile asociate femeilor și bărbaților într-o anumită societate. (…)“

În strînsă legătură cu diferențierea sex/gen stă conceptul de stereotipuri de gen. Acestea se referă la faptul că anumite activități sau norme de comportament au fost definite ca masculine sau feminine, fără a se ține întotdeauna cont de dispoziția interioară a fiecărui reprezentant al celor două sexe, ci strict pe baza unor norme sociale impuse de cele mai multe ori în virtutea unor cutume specifice unor vremuri de mult apuse. (…) Conform acelorași stereotipuri de gen, bărbații trebuie să fie puternici fizic și psihic, să aibă o figură dură, o voce ca de tunet, o atitudine gen „pieptul în față“, să inspire femeilor încredere și protecție (…) Dar oare toți bărbații sînt așa? Cu siguranță, nu. Și aceasta nu pentru că din punct de vedere sexual n-ar fi în regulă, ci pentru că, din perspectiva genului, ei au în forul interior și valențe feminine.

Ce se întîmplă cu aceștia? Cu siguranță, cad victime ale discriminării de gen. Atît din partea semenilor, bărbații, care îi vor cataloga fără nici un scrupul drept gay, refuzîndu-le batjocoritor compania, cît mai ales din partea femeilor, care în genere nu prea se înghesuie să își aleagă ca partener de viață un tip ce nu prea aduce a bărbat, fiind fie un sensibil incurabil, fie un perpetuu adolescent. (…) 

Nu aș vrea să fiu înțeles greșit. Nu vreau să dau peste nas feministelor, așa cum nu intenționez să fac o apologie a bărbatului „nebărbat“. Vreau doar să recomand toleranță reciprocă între genuri (căci nu despre sexe e vorba aici), precum și moderație în strigătele acuzatoare referitoare la discriminarea sexuală. (…) În fond, feminini sau masculini, toți trebuie să fim umani și să căutăm fiecare la sufletul celuilalt, căci acolo se vede adevărata valoare a omului.

Mai multe