Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE

22 septembrie 2022   DILEMABLOG

Dacă ai între 15 și 17 ani, Asociația Bloc Zero te invită să-ți imaginezi, pornind de la propria poveste de viață, cum va arăta viitorul tău și să-l transpui în scris. Textul tău poate fi scris în orice manieră stilistică: text autobiografic, eseu, scrisoare către un „tu” din viitor etc.

Contribuțiile trimise vor fi citite de Ana Maria Sandu, jurnalistă, scriitoare și co-inițiatoare a proiectul „Incubatorul de lectură”, care se adresează copiilor și adolescenților și implică ateliere de scris și de citit deopotrivă.

Un număr de 10 dintre aceste texte vor fi selectate și publicate online pe site-ul dedicat proiectului luna.doc#9: Viitorul_în_construcție_.

Ia-ți toată libertatea din lume, dar ai grijă ca textul tău să nu depășească 6000 de semne (cu tot cu spații). Ai aici și cîteva întrebări ajutătoare, ca să faci această „călătorie în timp”.

  • Cum ți-ai dori să arate societatea viitorului? Și cum o să ne găsim locul?
  • Cum pot contribui noile tehnologii la accelerarea progresului social și economic?
  • Care sînt posibilele soluții pentru problemele de mediu cu care ne confruntăm?
  • Cum va arăta piața muncii în următoarele decenii?
  • Cum putem construi societăți mai incluzive și mai sustenabile?

Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.

Așteptăm textele voastre însoțite de un titlu și de o scurtă descriere a fiecăruia dintre voi (nume, vîrsta, orașul în care locuiești, liceul la care studiezi, interesele tale din timpul liber) la adresa ramona[at]bloczero.ro, pînă la data 11 octombrie 2022, și sîntem curioși în cîte feluri se poate vorbi despre viitor.

Autorii a căror texte vor fi selecționate spre publicare vor avea parte și de o întîlnire online cu Ana-Maria Sandu și Ramona Ferencz-Flatz, coordonatoarea proiectului.

Despre proiectul luna.doc#9: Viitorul_în_construcție_

Ajuns la cea de-a noua ediție, festivalul de film documentar luna.doc se adresează elevilor de liceu și profesorilor lor și a fost gîndit ca un spațiu de dezbatere și de învățare prin mijloace alternative despre lumea în care trăim. Tema ediției din 2022 este viitorul și felurile în care ne construim scenarii de viitor privitoare la evoluția noastră personală, dar și privitoare la societatea în care trăim. Proiecțiile din cadrul festivalului vor avea loc în școli, pe perioada lunilor octombrie și noiembrie și participarea la festival va fi posibilă în baza unei înscrieri prealabile.Calendarul festivalului va fi anunțat la sfîrșitul lunii septembrie.

Proiectul include, de asemenea, o micro-cercetare pe tema atitudinilor despre viitor ale adolescenților din România realizată de cercetătorii Monica Stroe și Sebastian Țoc, ale cărei rezultate vor fi publicate la începutul lunii octombrie. Chestionarul aferent acestei cercetări este destinat exclusiv adolescenților cu vîrste cuprinse între 14 și 19 ani și poate fi accesat online la https://survey.academos.ro/index.php/959426?lang=ro. Completarea lui este anonimă, durează 15-20 de minute și poate fi făcută pînă pe 19 septembrie 2022.

***Organizat de: Asociația Bloc Zero

Co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: The Institute, Radio România Cultural, filme cărți, movienews

Mai multe