Ai sărit ca boul din Louis Vuitton

16 septembrie 2015   DILEMABLOG

Am citit de dimineață cu plăcere&oroare textul lui Ionel Stoica din Adevărul despre cum „Oprescu negocia să cumpere tăcerea unui director corupt din primărie cu 5000 de euro pe lună” și m-am oprit fascinată la transcrierea unei conversații dintre directorul corupt și soția lui. Pasajul pare luat din Cheever, dacă Cheever s-ar fi născut în Berceni și ar fi scris despre funcționarii corupți din Primăria Municipiului București. 

Cristina Dumitru (mustrîndu-și soțul din cauză că „atrăsese atenția asupra lui prin achizițiile de firmă): „Dacă ai sărit ca boul din Louis Vuitton, primele discuţii pe care le-ai avut tu la Primărie şi pe care le-ai uitat în ultima vreme, la ce se refereau? Să nu veniţi cu mărci. Da? Să nu vă afişaţi, da? Ce ţi-am zis eu? Că te duci să te dai în spectacol şi să te întrebe lumea: «De ce?», cum l-au întrebat pe nu ştiu cine de ceasul pe care îl poartă în emisiune. (...) Am zis eu ceva de Polo vreodată? Nu. Am zis eu ceva de Passat vreodată? Nu. Am iubit Touaregul? Da. Am... Nu mi-a plăcut Mitsubishi. Ţi-am spus că nu-mi place ca maşină. După aceea, după ce l-ai luat, am zis, ce am zis?... Să trecem peste Mitsubishi. Ce a urmat? Am zis ceva cînd ai luat ML-ul? Nu. Am zis ceva cînd ai luat E-ul? Nu. Nu poţi să-mi reproşezi că încercam să te aduc cu picioarele pe pămînt.”

Mădălin Dumitru (şef al Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice din subordinea primarului Capitalei pînă în iunie 2014, cînd a fost reţinut de procurorii DNA): „Şi la cît de deşteaptă erai, puteai să-mi spui: «Bine mă, bine că ţi-ai făcut fetişul ăsta, dar părerea mea e să nu te duci cu ea la muncă».”

Vă rog eu, opriți-vă din ce faceți, chemați-vă colegii și recitiți dialogul cu voce tare, eventual pe roluri. Mi se pare fascinant că funcționarii PMB sînt avertizați să nu se afișeze cu mărci, ca să nu bată la ochi șpăgile pe care le iau. Mi se pare și mai fascinant că singura grijă a soției era nu că soțul fură, ci că se vede că fură. Iar suita de mărci de mașini e aiuritoare. Mădălin Dumitru era șef al Direcției Generale de Infrastructură și Servicii Publice, și singura lui grijă pare să fi fost nu infrastructura municipiului, ci propria flotă de mașini. Sau, ca să rezumăm situația în cuvintele jurnalistului Ionel Stoica, „Mădălin Dumitru s-a remarcat prin opulență”. 

Restul detaliilor le găsiți în textul din

, unde apar personajele Grenadă, Ben, Ochelaristu, Popa, Oprescu ș.a. Un singur lucru nu pricep. Ce înseamnă să sari ca boul din Louis Vuitton?

Mai multe