Adictivitate și detectivi

7 martie 2014   DILEMABLOG

Am crezut tot timpul despre mine că n-am psihologie de consumatoare de seriale. Nu m-a prins ideea de a le vedea cap-coadă, așa cum știu că fac prietenii mei care nu ies din casă cu zilele, nu dorm, nu mănîncă, pînă nu devorează toate episoadele. E un gen de captivitate care mă sperie. Așa că, am rămas mai degrabă genul care, atunci cînd se atașează de o poveste, poate să aștepte ziua fixă pentru a vedea continuarea. Cu mențiunea că entuziasmul meu se temperează și devin extrem de relaxată, dacă prind cîte un episod mă uit, dacă nu, nu-l mai caut.

De la distanță, însă, mă fascinează serialele mamut. Și fidelitatea exemplară a publicului lor. De exemplu, Tînăr și neliniștit e o saga nesfîrșită, în burta căreia pot intra cu totul existențele unor telespectatori. Să te uiți cîteva decenii la un serial devine o experiență de viață. M-a emoțioant un articol citit la un moment dat în care se vorbea despre adictivitatea extremă a celor care le scriu producătorilor că sînt grav bolnavi, nu mai au mult de trăit, dar vor să știe ce se întîmplă pînă la urmă cu eroii serialului lor preferat și îndelung urmărit.

La capitolul seriale, Dallas-ul a fost prima experiență. Îl așteptam cu nerăbdare și uneori eram nevoită să mă duc la vecini să-l văd din cauza televizorului nostru cu toane, care se găsea să “facă pureci” cînd îți era lumea mai dragă. Au venit la rînd Twin Peaks, Seinfeld, Doctor House, Extras, așadar serialele mele preferate cam pot fi număra pe degete.

True Detective/ Detectivii din Louisiana (cea mai recentă producție HBO), difuzat de șapte săptămîni încoace în fiecare luni seara, ai cărui protagoniști sînt jucați de Matthew McConaughey și Woody Harrelson, m-a cucerit de la început. Poveste deșteaptă, realizare impecabilă, dialoguri senzaționale, suspans și adictivitate. Altfel spus, cele 8 episoade ale acestei prime serii funcționează ca un film mai lung. Și pentru cîte pasiuni a stîrnit printre cei care l-au văzut, sper să existe o proiecție maraton anul ăsta la TIFF.

Vestea mai puțin bună e că Matthew McConaughey, proaspătul cîștigător al unui Oscar pentru rolul din Dallas Buyers Club, a anunțat că nu va face parte din sezonul 2 al serialului True Detective. Fiecare sezon va demara cu o nouă intrigă și cu personaje noi, așadar Nic Pizzolatto, creatorul serialului, trebuie să se gîndească la un alt duo formidabil.

Ca să vă faceți o idee despre succesul acestei prime serii a lui True Detective, în Statele Unite a făcut în jur de 11 milioane de telespectatori pe săptămînă. 

Mai multe