12 ani de Dilematograf

23 decembrie 2015   DILEMABLOG

Cam acum trei luni am hotărît să iau o pauză de la "Dilematograf" - rubrica săptămînală pe care o susțin în Dilema veche. Intenția inițială era să revin după o lună și jumătate sau cel mult două luni, dar iată că s-au făcut trei - timp în care rubrica a fost susținută superprofesionist de colega mea Irina Trocan. Și în timpul ăsta am ajuns la concluzia că aș prefera să n-o reiau. 

Rubrica "Dilematograf" a fost creată pentru mine în 2003, la propunerea lui Alex. Leo Șerban (titlul ei a fost furnizat de Dan Stanciu), după doi ani și ceva în care Dilema mă găzduise cu o altă rubrică - una (mai întîi bilunară, apoi săptămînală) în care scriam despre filme (și alte lucruri, dar în primul rînd filme) difuzate la televizor. La “Dilematograf” am scris în general cronici de întîmpinare la noutăți cinematografice; uneori și cîte un eseu sau cîte o recenzie la o carte de cinema, dar în primul rînd cronici – de cîte cinci-șase mii de semne, una pe săptămînă timp de 12 ani și jumătate, peste 600 de cronici în total.

Principalul motiv pentru care nu mai continui este că vreau să mă eliberez de deadline-ul săptămînal. Voi avea mai departe o activitate publicistică vizibilă, dar voi scrie ceva mai rar - sper că și mai substanțial -, alegîndu-mi mai pe sprînceană subiectele (tot cinematografice, bineînțeles) și acoperindu-le mai bine.

Mai multe