Despre călătorii într-o vreme în care nu putem călători

3 aprilie 2020   Caleidoscopie

Wanderer – Călătorul se intitulează cel mai nou disc semnat de pianistul sud-coreean Seong Jin Cho, una dintre senzațiile pianisticii mondiale din ultimii ani. Un titlu ce se lansează la celebra casă Deutsche Grammophon pe 3 aprilie și poate fi ascultat în premieră românească, luni, 6 aprilie, de la ora 19.00, la Radio România Muzical.

Într-o vreme cînd nu mai putem călători, un album cu muzică clasică dedicat ideii de călătorie poate părea fie bizar, fie foarte bine venit. Oricum, în momentul cînd Seong Jin Cho își alegea repertoriul pentru cel de-al cincilea disc al său pentru binecunoscuta casă germană, nimeni nu-și putea închipui carantina pentru o pandemie mondială.

Călătoria pe care ne-o propune Seong Jin Cho are mai multe sensuri. În primul rînd, titlul albumului este împrumutat de la una dintre piesele de pe acest disc: Wanderer, Fantezia D 760 în Do major de Franz Schubert. Apoi, călătorul este unul dintre simbolurile romantismului – călător pe un drum inițiatic, către descoperirea sinelui. Și nu în ultimul rînd, e o călătorie muzicală care ne arată cum un singur motiv muzical poate determina o întreagă construcție muzicală – așa se întîmplă și în cazul Fanteziei Wanderer de Franz Schubert, și în cazul unei alte capodopere romantice prezente pe acest disc, Sonata în si minor de Franz Liszt.

Și, cred, există și un sens propriu al cuvîntului „călător” care i se potrivește lui Seong Jin Cho, un tînăr pianist de 25 ani – pentru că toți marii muzicieni sînt niște călători, cu recitaluri și concerte la trei zile în alte colțuri ale Pămîntului. Sigur, în timpuri normale: acum și ei sînt acasă sau acolo unde au fost izolați de pandemia mondială.

Seong Jin Cho este exemplul perfect al muzicianului asiatic care se bucură astăzi de mare succes. Nu, nu este flamboiantul Lang Lang; este un artist mult mai introvertit, chiar dacă în țara lui are statutul unui adevărat star. Are doar 25 ani și niște rezultate pe care alții le-au obținut după decenii de carieră. Are tenacitatea și tehnicitatea care derivă din moștenirea sa sud-coreeană, însă și înțelegerea muzicii dobîndită la Conservatorul Superior de Muzică din Paris, student al unui foarte cunoscut pianist și profesor, Michel Beroff.

Seong Jin Cho a apărut în lumea mare a muzicii după ce a cîștigat în 2015 premiul I la Concursul Chopin de la Varșovia, unul dintre cele mai grele și relevante pentru pianiști, la nivel mondial. Primul său disc pentru Deutsche Grammophon a cuprins chiar înregistrări cu evoluția sa din Concursul Chopin; au urmat apoi un alt album Chopin (2016), lucrări de Debussy (2017), un album Mozart (2018) și, acum, acest disc mai neobișnuit, cu un repertoriu interesant alcătuit, reunind atît două „hit-uri” ale repertoriului romantic pentru pian - Fantezia Wanderer de Schubert și Sonata în si minor de Liszt, dar și mai rar cîntata Sonată op. 1 de Alban Berg. O lucrare tot într-o curgere continuă, așa cum sînt și opusurile lui Schubert și Liszt, compusă, se pare, în 1908, în care regăsim un Alban Berg foarte tînăr, cu accente impresioniste, dar și cu germenii limbajului dodecafonic care l-a consacrat ulterior drept unul dintre cei trei reprezentanți ai celei de-a doua școli vieneze.

Am remarcat cu interes și că evoluția interpretului în cele trei lucrări de pe disc este alcătuită în trepte, culminînd cu o excepțională Sonata în si minor de Liszt. Această lucrare este una dintre cele mai dificile dintre cele și-așa atît de dificile ale lui Liszt, care și-a conceput lucrările pentru pianiști excepționali, cum a fost el însuși. Însă avem aici nu doar dificultatea tehnică, acrobatică, pe care o întîlnim și în studiile lui Liszt, de pildă, ci, mai ales, o dificultate de ordin expresiv. Seong Jin Cho știe perfect cînd să respire, cît trebuie să dureze o pauză, cînd trebuie să fie avîntat sau, dimpotrivă, meditativ, păstrînd logica unei construcții impresionante care se derulează pe parcursul unei jumătăți de oră și care, la final, te lasă cu lacrimi în ochi.

Foarte bun în Chopin, excepțional în Debussy și uimitor în această sonată de Liszt – un pianist sud-coreean de 25 ani, Seong Jin Cho, care scrie în prezent istorie. Și care s-a bucurat, printre altele, și de îndrumarea marelui pianist român Radu Lupu, poate unul dintre secretele performanței sale ieșite din comun.

Discul Wanderer poate fi reascultat oricînd, începînd cu data de 7 aprilie, pe site-ul proiectului Discurile anului 2020 de la www.romania-muzical.ro.

Mai multe