Cum învingem frica de zbor? – portretul unui pilot

4 martie 2020   Caleidoscopie

„Și spuneți că vă sperie turbulențele, nu? Gîndiți-vă că, din cauza lor, eu nu pot lua masa. Odată am reușit chiar să mă lovesc cu o banană în ochi“, le spune Cătălin Prală, pilot, pasagerilor cu frică de zbor. Ar putea oricînd să lase cariera de la manșă pentru cea de actor, de pildă, dar nu o s-o facă prea curînd. Își iubește prea mult meseria de pilot pentru care a făcut sacrificii și despre care spune că „îi dă ocazia să vadă soarele în fiecare zi“. Cînd nu zboară, însă, se folosește de umorul și de șarmul său pentru a-i ajuta pe pasagerii aviofobi să înțeleagă mai bine domeniul aviatic, cum decurge o călătorie aeriană și să le răspundă la toate întrebările pe care aceștia le au cu privire la zborurile comerciale. Scopul? Pentru ca acești pasageri cu „frică de zbor“ să călătorească pe calea aerului cu mai multă încredere, să spună „da“ vacanțelor în locuri greu accesibile cu un alt mijloc de transport decît avionul ori oportunităților în carieră care se pot ivi. Și, nu în ultimul rînd, să se bucure de zbor – acest privilegiu al omului modern. Cătălin Prală este membru fondator al Asociației Iubim Aviația și, prin poveștile sale, alături de ceilalți entuziaști ai zborului din asociație, organizează seminare gratuite dedicate pasagerilor cu frică de zbor, dar și pentru tineri, în școli și licee, pentru a-i îndruma spre o carieră în domeniul aviatic. Astfel, din 2017 pînă astăzi, au ajutat peste 450 de oameni să călătorească mai relaxați și mai informați și peste 100 de tineri să descopere cît mai bine domeniul și oportunitățile lui.

Am stat de vorbă cu Cătălin Prală, la finalul ultimului seminar organizat chiar pe 14 februarie împreună cu ROMAERO și Aeroclubul României – un pretext pentru a-i motiva pe cei prezenți să „se îndrăgostească“ de aviație.

„Priviți prin hublou să vedeți cît de sus a ajuns tehnologia. La propriu!“

Cătălin este conștient că și el, asemenea celorlalți membri ai societății, tinde să vadă lumea subiectiv. I-a fost greu să descopere că există oameni care nu se bucură de un zbor cu avionul, așa cum el o face zi de zi. „Eu ard de nerăbdare pînă în ziua următoarei curse, alții… să aterizeze mai repede“. Nu i-a fost greu să se alăture proiectului FricaDeZbor.ro. „Acum sînt motivat de reacțiile celor care ne scriu ulterior seminarelor și ne povestesc că au zburat mai relaxați“, spune el.

Poveștile bunicului său, pilot, au fost mai puternice decît faptul că ambii săi părinți sînt medici și l-au convins să se facă la rîndul său pilot. Într-o oarecare măsură, a contat și admirația sa pentru Henry Coandă, care a pus bazele aviației moderne, proiectînd motorul cu reacție. „Din păcate, doar după moartea bunicului meu am luat decizia de a urma această carieră, atunci cînd mi-am dat seama că viața e prea scurtă și nu avem timp să ne amînăm visele“, spune Cătălin, care a ales să zboare la manșa avioanelor de pasageri pentru că i-au plăcut uniformele mai mult decît cele din aviația sportivă, iar gîndul de a fi pus în situația de a lua vieți omenești l-a ținut departe de aviația militară.

Pînă să ajungă însă la manșă, Cătălin a trebuit să facă sacrificii și să învețe ce este răbdarea. „Licența de zbor am obținut-o în cadrul Școlii Superioare de Aviație Civilă, însă după acest proces, din cauza crizei mondiale începute în 2008, nu mi-am putut găsi un loc de muncă în domeniu. Licența de pilot a trebuit însă menținută, lucru care a presupus eforturi și cheltuieli anuale considerabile, susținute financiar din job-ul pe care îl aveam, ca agent de telesales, iar apoi de vînzări. Nu am să uit niciodată sentimentul care mă încerca pe atunci, cînd observam cîte un avion pe cer și mă întrebam ce caut eu pe aici, pe jos…“, își aduce el aminte. Spune despre meseria sa că este una în care „vezi soarele în fiecare zi“. Și nu mai contează că îți surprinzi pasagerii anunțînd prin interfon că ai pus roțile pe pista unei alte destinații decît cea de pe bilete. Astfel de momente sînt trecute pe lista întîmplărilor amuzante din carieră. Mai greu de povestit sînt însă momentele frumoase, întrucît fiecare clipă petrecută la manșă are farmecul ei, spune pilotul. „Faptul că am ocazia să văd soarele zi de zi face ca fiecare clipă petrecută la manșă să fie frumoasă. Altfel, sînt prea multe astfel de momente ca să pot povesti unul special. Dintre preferatele mele, totuși, se numără: trecerea anotimpurilor, văzută de sus, sau străpungerea plafonului de nori.“

„La zbor nu există situații periculoase, ci doar momente potențial dificile“, explică pilotul Cătălin Prală. Piloții se pregătesc temeinic pentru evitarea situațiilor periculoase încă din școală, apoi se antrenează pentru ele la simulator. „Da, există momente potențial dificile, dar pentru care ne pregătim foarte bine. Aici, mă refer în special la capriciile vremii. Astfel de situații le evităm stabilind o altă rută, luînd o rezervă mai mare de combustibil sau, în cazuri extreme, amînînd sau anulînd cursa“, le spune Cătălin celor prezenți la ultimul seminar, în timp ce îi plimbă în jurul unei aeronave, prezentîndu-le ce verificări face personal, înaintea fiecărui zbor, înainte ca ei să se îmbarce.

Chiar dacă societatea modernă ne împiedică adesea să dăm nas în nas cu fricile noastre, asta nu înseamnă că realizăm acest lucru și nu le mai avem. De ce îi e frică unui pilot de avion? În cazul lui Cătălin, frica este una controlată, dar prezentă atunci cînd merge la munte – una dintre activitățile sale preferate din timpul liber. „Pot spune că pe munte mi-am descoperit cîteva temeri – frica de prăpastie, frica de animale sălbatice, de șerpi. Reușesc să trec însă peste ele, altfel nu aș mai merge să văd locuri de o frumusețe greu de exprimat în cuvinte.“ Cam așa se întîmplă și cu zborul – dacă reușești să-ți depășești fricile, te poți bucura cu adevărat de experiența în sine. Cătălin Prală îi așteaptă în continuare pe pasagerii aviofobi la seminariile despre frica de zbor.

Sebastian Radu este jurnalist și președintele Asociației Iubim Aviația.

Foto: wikimedia commons

Mai multe