Televiziunile necrofile

Publicat în Dilema Veche nr. 355 din 2 - 8 decembrie 2010
Televiziunile necrofile jpeg

Că televiziunile noastre comerciale sînt necrofile nu cred că mai este nici o noutate. Molima se trage şi din transmiterea live a Revoluţiei Române din decembrie 1989, cînd o lume întreagă a asistat la spectacolul regizat atît de bine şi în care cîteva sute de oameni au murit în direct. Ştirile de la ora 17 ale canalului PRO TV abundă de ani buni în a prezenta diverse crime, topoare în cap, înjunghieri urmate de incendierea soţiei, sugrumări, tranşări cu săbii ninja sau cu simple iatagane, înecări în Dunăre sau alte diverse pîrîuri. Întreaga paletă – cu care, din păcate, am ajuns să ne obişnuim prea repede. Logica acestei avalanşe de nenorociri este simplă şi prinde la mulţimea telespectatorilor de la oraşe şi sate: Iete, bre, ce s-a întîmplat! Această logică surprinde fericirea celui care asistă la nenorocul semenului său. Regimul comunist a pus în surdină întreaga paletă a acestui tip de nenorociri, astfel încît regăsirea libertăţii de exprimare a adus şi fascinaţia pentru tot ceea e era reprimat de către cenzura nemiloasă, de la literatura subversivă pînă la violuri şi omucideri. 

Înmormîntarea în direct 

Se pare că noua modă în materie de necrofilism a televiziunilor româneşti este transmiterea în direct a înmormîntărilor diverselor personalităţi publice care, prin moarte, dovedesc că şi legendele îşi dau obştescul sfîrşit. Însă ele trebuie să facă acest lucru cu pompă, cu fală... Liderul celui mai mare partid de opoziţie a atacat dur televiziunea naţională pentru deturnarea şi manipularea maselor, pentru că nu a transmis în direct înmormîntarea bardului de la Bîrca. Cei care nu mai locuiesc în România sînt sfătuiţi să citească de două ori această propoziţie care, scoasă din contextul ei românesc, nu poate fi înţeleasă. O poziţie normală, demnă (în sfîrşit!) a TVR care îi poate aduce mari ponoase, căci acelaşi lider politic a ameninţat că va demara procedurile parlamentare prin care s-ar elimina taxa audio-video plătită de întreaga populaţie pentru a susţine financiar Televiziunea şi Societatea de Radiodifuziune română. Taxă pe care, de altfel, acelaşi partid a inventat-o.  Se ştie, însă, care este principiul călăuzitor al politicienilor români: atît timp cît mă lauzi pe mine eşti profesionist şi echidistant; problema gravă la adresa securităţii României, existenţei şi bunei funcţionări a democraţiei româneşti apare doar cînd rivalul meu este şi el apreciat/lăudat/periat. Nota bene – a nu transmite în direct o înmormîntare este considerat un atentat la memorie, o subminare din interior a poporului român, o simplă comandă politică, o făcătură (cuvînt foarte îndrăgit de acelaşi clan aparte, cel al politicienilor români). 

Sinucigaşi în serie 

Moda transmiterii live a înmormîntărilor a creat-o OTV, această adevărată televiziune a poporului român de joasă speţă, în ideea de a se înfrupta cît mai mult din audienţa sinuciderii Mădălinei Manole. Din nefericire, moda sinuciderilor se pare că face prozeliţi în rîndul artistelor din România, soprana Roxana Briban alegînd aceeaşi metodă teribilă de a-şi pune capăt zilelor. O nouă ciozvîrtă aruncată televiziunilor comerciale care, astfel, au trecut lin de la dezbaterile dedicate morţii lui Adrian Păunescu la cele care se învîrt în jurul sopranei. 

Considerăm că această tentaţie morbidă din partea oamenilor (mai mult sau mai puţin celebri) a fost propagată iresponsabil de mass-media româneşti. Capcana este uşor de depistat: recurgînd la acest gest, devii, postum, celebru, şi astfel îţi răzbuni insuccesul sau aparentul con de umbră în care a intrat cariera ta. Nu se ştie cu certitudine dacă cel care se răzbună astfel poate asista la repunerea sa în drepturile sale artistice.  Mass-media nu trebuie să cadă în teribila capcană care se învîrte în jurul ideii că valoarea ţi se va recunoaşte doar după ce vei fi murit, indiferent cîte puncte de rating aduc astfel de emisiuni. Din nefericire, televiziunile noastre nu au nici urmă de deontologie profesională. Naivitatea generală în ceea ce priveşte suicidul este demonstrată şi de mirarea generală la aflarea informaţiei că sinucigaşul nu are parte de slujbă religioasă creştină. Cum adică? Poate că un astfel de subiect ar fi meritat mai multă atenţie. Dumnezeu dă viaţa şi doar El poate s-o ia.  

Propunere  pentru un post de nişă 

Dar de ce să se pună accentul doar pe moarte? Propun ca şi naşterile vedetelor de diverse rituri (cîntăreţe, modele ne-paideice, amante de poeţi, prezentatoare TV) să fie transmise la fel de live precum înmormîntările, pentru a se elimina discriminările. Ne-am alinia la normele antidiscriminare ale Uniunii Europene. Poporul doreşte să vadă curgînd şi sînge, placente, lichid semiotic, iar dorinţa poporului televizual ne este poruncă mai ales dacă este o ocupaţie profitabilă. Un simplu alibi ipocrit – căci toţi aceşti oameni nu dau nici o ceapă degerată pe dorinţele poporului, idiosincrasiile lui fiind doar un excelent motiv de îmbogăţire. Pentru a canaliza interesul crescînd al unei populaţii oricum în plin proces de îmbătrînire, înfiinţarea unui post de nişă, Înmormîntări TV, nu ar mai părea un lucru absurd, ci doar o nouă modalitate de a servi publicul. Ducînd absurdul mai departe, doritorii ar putea chiar să „cotizeze“ în timpul vieţii pentru a-şi asigura transmisia în direct a înmormîntării. Ce rumoare ar mai fi printre vecini, cîtă invidie ar suscita transmisia!... Din păcate, multe gesturi, care păreau iniţial complet deplasate, au început să facă parte din normalitatea noastră strîmbă, iar cei care le-au iniţiat sînt priviţi drept inovatori. Fiind naivi nu credeam că deja a apărut un pseudopost de televiziune care, e drept, transmite doar pe Internet înmormîntările celor dragi, la comandă (preţuri competitive!), pentru ca şi rudele de peste mări şi ţări să poată asista la nefericitul eveniment. Asta da economie de piaţă! 

Decriptat, acest mic articol nu se doreşte altceva decît un strigăt de alarmă: bre producătorilor, măi realizatorilor, băi mogulilor, lăsaţi morţii să se odihnească în pace, lăsaţi rudele să-şi plîngă morţii în linişte, în demnitate, nu deturnaţi în profitul vostru financiar şi această ultimă urmă de demnitate umană neatinsă de flagelul mass-(co)media. Nu de alta, dar la cîte sute de alte vedete se pregătesc să dea ortul popii într-un orizont temporal mediu, ne temem că însăşi înmormîntarea se va demonetiza, ajungînd un lucru banal. Şi – Breakingnews – nu trebuie uitat că toţi vom muri. Ceea ce va face diferenţa este cum vom fi trăit. 

Codruţ Constantinescu este publicist şi istoric, autorul blogului http://cdc77.blogspot.com.

featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora

Parteneri

Norfolk1 foto Pixabay norfolk 6278900 1280 jpg
Recomandările bloggerilor britanici de turism. Destinațiile de neratat pentru 2025
De la plajele baltice la cabanele ecologice africane, mai mulți cunoscuți experți britanici în turism dezvăluie propriile planuri personale de călătorie pentru anul următor.
executie Ceausescu
Cum și-a trăit Nicolae Ceaușescu ultimele trei zile din viață. Abandonat de toată lumea, încerca să mituiască soldații cu un milion de dolari
Nicolae și Elena Ceaușescu au murit pe 25 decembrie 1989 sub tirul plutonului de execuție. Ultima zi din viața acestora a fost în total disonanță cu ceea ce îi obișnuise propaganda timp de câteva decenii. Din omul atotputernic al României, Ceaușescu devenise un „moșneag firav și derutat”.
25 decembrie reteta inedita pavlova cirese cocos 01 foto Delicious Australia jpg
Rețeta inedită de prăjitură Pavlova cu cireșe și nucă de cocos
Cunoscută pe toată planeta, prăjitura Pavlova a fost denumită după faimoasa balerină rusă Anna Matveyevna Pavlova. Deliciosul desert a fost creat chiar în timpul turneului pe care faimoasa balerină l-a efectuat în Noua Zeelandă şi Australia în anul 1929.
bebelus bona imagini jpg
Primul miracol din viața unui om. Experiența căreia îi putem supraviețui doar atunci când ne naștem
Prima gură de aer din viața unui om este un adevărat miracol, spun specialiștii în neonatologie. Este încă un mister rezistența bebelușului la forțele implicate în prima respirație. Totodată, este considerată și cea mai grea clipă din viața unui om, cea care-i decide viața sau moartea.
26 decembrie codicele koncz foto biblioteca teleki JPG
Două dintre cele mai rare cărți din lume, în colecția unei biblioteci din România. Care e povestea lor
Deschisă din 1802, Biblioteca Teleki-Bolyai din Cluj-Napoca are în colecțiile sale numeroase cărți extrem de rare. În total, aceasta, care a fost prima bibliotecă publică din Transilvania, deține peste 230.000 de volume.
Combinația dintre ghimbir și ananas este considerată superaliment Foto YouTube
Secretul uimitor al combinației dintre ananas și ghimbir
Deși nu există un aliment miraculos care să garanteze o sănătate perfectă, combinația neobișnuită dintre un fruct și o rădăcinoasă uimitoare poate aduce numeroase beneficii.
asdsasadsa jpg
Secretele victoriilor incredibile ale românilor în Evul Mediu. Imaginea războinicului moldovean sau valah dincolo de miturile comuniste
Românii au fost considerați printre cei mai buni soldați ai lumii medievale est-europene, în special de cronicarii străini care le-au apreciat calitățile războinice. Aceștia s-au făcut remarcați prin victorii incredibile obținute în fața unor armate mult mai numeroase și mai bine echipate.
Gerard Depardieu si Vladimir Putin jpg
27 decembrie: Gerard Depardieu împlineşte 76 de ani. Cum a obţinut cetăţenia rusă. „Am un spirit de huligan, care i-a plăcut mult lui Putin“
La 27 decembrie, Gerard Depardieu împlineşte 76 de ani. Puţini ştiu, încă, că el este unul dintre preferaţii lui Putin, care i-a acordat cetăţenia rusă în urmă cu 12 ani. Şi multipla campioană de atletism Doina Melinte are motive de sărbătoare în această zi.
femeie mangaie un caine(1) jpg
Oamenii de știință testează medicamente pentru longevitate la câini care ar putea „extinde și viața umană”
Cercetătorii explorează medicamente pentru longevitate la câini, care ar putea contribui și la creșterea duratei de viață a oamenilor. Un start-up american dezvoltă o pastilă care ar putea oferi câinilor un an suplimentar de viață sănătoasă.