Război împotriva Crăciunului

Publicat în Dilema Veche nr. 360 din 6 - 12 ianuarie 2011
Război împotriva Crăciunului jpeg

În ultimii ani, Crăciunul s-a transformat dintr-o sărbătoare creştină într-o celebrare a multiculturalităţii şi a corectitudinii politice. Altfel spus, lupta dusă timp de decenii de Moş Gerilă a fost preluată cu avînt revoluţionar de mişcările progresiste, multiculturale, ce luptă, nu-i aşa, pentru diversitate.

„Newspeak“ – începuturile  

La mijlocul anilor ’80, pe cînd românii duceau dorul lui Moş Crăciun, corectitudinea politică începea să fie tot mai prezentă în viaţa publică occidentală. Evident, noua limbă trebuia să nu lezeze cumva minorităţile etnice sau religioase. Astfel, cu timpul, felicitările nu mai conţineau urarea „Crăciun fericit!“, ci „Sărbători fericite!“, iar „bradul de Crăciun“ devenea, treptat, „pomul de sărbători“ sau „bradul de sărbătoare“. Evident, urările nu exprimau nimic şi, probabil, ar putea fi folosite în fiecare zi a anului, cu ocazia oricărei sărbători, fie laice sau religioase. Totuşi, tăvălugul progresist nu s-a oprit aici: „vacanţa de Crăciun“ avea să devină „vacanţa de iarnă“, atunci cînd se celebrau „sărbătorile de iarnă“. Şi totuşi, dacă un progresist va fi obligat să scrie vreodată cuvîntul „Crăciun“, o va face cu bucurie, cu menţiunea că rezultatul va fi „Xmas“. În mod evident, principala minoritate despre care se presupunea că s-ar putea simţi ofensată de sărbătorirea Crăciunului a fost minoritatea musulmană. Totuşi, ca în orice parodie serioasă, problema nu a fost ridicată iniţial de musulmani, ci de ateii albi.  

Newspeak nu are doar rolul de a-i aduce pe calea cea bună pe adulţi, ci şi rolul de a-i educa pe copii, încă de mici. Astfel, dicţionarul Oxford pentru elevi, din 2009, a eliminat orice termen care ar putea avea legătură cu creştinismul sau cu monarhia. Evident, puştii non-creştini s-ar putea simţi ofensaţi de termeni precum: carol, holly, ivy, psalm, saint, sin, devil, vicar, coronation, duchess, duke, emperor, monarch, bacon ş.a. Dacă vă întrebaţi ce caută bacon în această înşiruire înseamnă că aţi eşuat în a vă însuşi valorile multiculturalismului şi că nu realizaţi că termenul ar putea jigni comunitatea musulmană care nu consumă carne de porc.

Să dăm cuvîntul experţilor  

Un „studiu“ prezentat în 2009 de ABC News (probabil cea mai de stînga televiziune americană de ştiri) arăta că Moş Crăciun poate fi un exemplu negativ pentru copii: are burtă, fumează şi glumeşte prea mult. De aceea, copiii erau îndrumaţi să-i ofere Moşului un morcov, şi nu prăjituri, pe motiv că acestea îngraşă. Ei bine, în lumea imaginată de progresişti, Moş Crăciun ar trebui să fie un personaj suplu – sau cel puţin asta ne spune Nathan Grills, cel care a coordonat studiul. Grills ne mai spune că actuala imagine a lui Moş Crăciun ar putea da impresia copiilor că obezitatea este sinonimă cu jovialitatea. Experţii nu s-au oprit însă aici. În urmă cu doar cîteva zile, „oamenii de ştiinţă“ de la Simon Frasier University, din Canada, au „descoperit“ că bradul de Crăciun îi inhibă pe studenţii de alte confesiuni şi pe atei. „Cea mai bună soluţie este să nu avem astfel de simboluri.“

Nici Crucea Roşie nu serbează Crăciunul  

Situaţia la care s-a ajuns îi irită chiar şi pe musulmani, însă nu aşa cum aţi crede. Astfel, recent, personalul Crucii Roşii din Marea Britanie a eliminat orice decoraţiune sau semn care ar putea duce cu gîndul la Crăciun. „Ni s-a spus că nu trebuie să-i supărăm pe musulmani“ – declara pentru Daily Mail unul dintre voluntarii agenţiei. Replica lordului Ahmed, unul dintre cei mai proeminenţi politicieni musulmani, a fost devastatoare: „Este prostesc să crezi că musulmanii s-ar simţi ofensaţi. La locul de muncă, toţi colegii mei sărbătoresc Crăciunul, iar eu îl sărbătoresc cu ei“.

Să nu ne facem iluzii. Corectitudinea politică şi teama de a nu ofensa „minorităţile“ a devenit deja regulă în Marea Britanie. Astfel, un predicator catolic a fost somat de poliţie să înceteze a mai recita din Biblie, în public, de teama de a nu ofensa. Jurnaliştilor de la Telegraph li s-a explicat că anumite pasaje din Biblie ar putea fi considerate homofobe. La începutul anului, un alt caz şocant a fost dezvăluit de The Sunday Telegraph: o soră medicală a fost suspendată după ce s-a oferit să se roage pentru însănătoşirea unui bolnav. Într-un alt caz recent, un lanţ de cămine pentru bătrîni a refuzat să plătească ore suplimentare angajaţilor care lucrează de Crăciun, pe motiv că ar putea reprezenta o discriminare faţă de alte religii.

„Happy gay Xmas“  

Nu doar Marea Britanie a fost atinsă de obsesiile multiculturale. Spre exemplu, în Amsterdam, între 18-26 decembrie, se desfăşoară, anual, „gay X-mas open-air market“. Evident, pruncul Iisus are doi taţi sau două mame, iar bradul – „veşnic verde“ – este roz.  Deşi comunitatea LGBT (aşa e corect politic!) parodiază Crăciunul, nimeni nu se simte jignit. Te poţi simţi jignit doar dacă reprezinţi o minoritate, nu şi dacă eşti majoritar, alb şi dezvolţi o puternică cultură a vinei.  

Peste drum, în Belgia, la Antwerp, la fel ca în multe alte oraşe europene, s-au interzis simbolurile creştine, chiar şi în timpul Crăciunului. Evident, şi aici există comunităţi care s-ar putea simţi jignite. „Crăciunul ar trebui să fie un eveniment neutru, nu concentrat pe o anumită religie“ – este explicaţia halucinantă oferită de autorităţi. Pentru ca tabloul multicultural să fie perfect, primăria a interzis chiar şi colindele în perioada Crăciunului.  

În Germania, în schimb, acolo unde liderii creştin-democraţi anunţau recent moartea multiculturalismului, numeroase centre comerciale au eliminat decoraţiunile de Crăciun, pe care le-au înlocuit cu păpuşi îmbrăcate în stil arăbesc, inclusiv cu vălul islamic.

„Happy Diwali“ 

Dacă aţi petrecut Crăciunul în Marea Britanie, probabil că v-aţi întrebat ce-i cu mesajele „Happy Eid“ şi „Happy Diwali“. Ei bine, sînt două sărbători – una musulmană şi una hindusă – care s-au încheiat de cîteva săptămîni. În schimb, magazinele, din dispoziţia Consiliilor Locale, aleg, pentru perioada Crăciunului, mesaje seculare şi motive de-a dreptul ciudate, precum lebede sau umbrele. Instalaţia cu umbreluţe a costat, într-un singur orăşel, 330.000 de lire sterline. Dacă vă întrebaţi de ce s-au ales umbrelele, ne lămureşte un oficial: „În Marea Britanie plouă mult“. Printre puţinii care îşi fac curaj să critice deciziile aberante ale autorităţilor locale se numără oficialii conservatori. „Nu trebuie să-i lăsăm pe Grinchii corecţi politic să marginalizeze Crăciunul şi importanţa Naşterii lui Hristos!“ – spune Eric Pikles, secretarul comunităţilor locale.

George Daniel Rîpă este jurnalist şi scrie pe blogul http://inliniedreapta.net/

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
Arabia Saudită, în altă lume: stadion-vulcan și o arenă de 350 de metri înălţime
Saudiții nu se dezmint, continuând seria excentrităților.
Spitalul MedLife Medici’s main photo jpg
MedLife inaugurează Spitalul Medici’s la Timișoara cu o investiție de peste 25 milioane de euro: „Probabil, este cel mai modern spital privat din România”
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, anunță deschiderea oficială a Spitalului Medici’s, o unitate multidisciplinară ce aduce medicina privată la un nou nivel de performanță.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Întâlnire între Klaus Iohannis și Călin Georgescu, pe vremea când președintele era primarul Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, scos recent la lumină, arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului. La vremea respectivă, cei doi au discutat despre implementarea așa-zisei Agenda 21.
1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.
poligon goranu valcea foto Facebook jpg
Un ofițer și patru elevi, răniți într-un poligon din Vâlcea, după o explozie a unei capse detonate electric
Patru elevi și un instructor, toți din Centrul de instruire sprijin de luptă Râmnicu Vâlcea, au fost răniți joi, 12 decembrie, în jurul prânzului, în poligonul Goranu, județul Vâlcea, pe timpul executării unei ședințe de confecționare a dispozitivelor de aprindere pirotehnică cu exploziv real.
fiica lui maricel pacuraru captura Realitatea png
Fiica lui Maricel Păcuraru plânge, în direct la Realitatea Plus, după ce instanța a anulat condamnarea tatălui său: „A făcut pușcărie degeaba”
Ana Maria Păcuraru, fiica proprietarului grupului Realitatea, a izbucnit în plâns, miercuri, în direct, după ce a aflat că Tribunalul București a anulat condamnarea la închisoare lui Maricel Păcuraru în dosarul Poșta Română.
tezaur bnr jpeg
Pentru restabilirea bunelor relații și a adevărului istoric, ar trebui ca Rusia să-și ia la Moscova „aurarii” și să ne trimită înapoi Tezaurul României
Ce se mai știe despre Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol.
Ionut Moşteanu/ Facebook
Ionuț Moșteanu (USR), despre negocierile pentru formarea guvernului: „Nu a fost nicio discuție despre împărțirea ministerelor”
Ionuț Moșteanu, unul dintre negociatorii USR pentru formarea viitorului guvern, a oferit detalii despre stadiul negocierilor și despre măsurile care vor urma pentru stabilizarea economiei României.
ELENA UDREA jpg
Elena Udrea rămâne în închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins apelul. Decizia este definitivă
Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins apelul făcut de fostul ministru al turismului Elena Udrea și au decis că aceasta va rămâne în închisoare.