Război împotriva Crăciunului

Publicat în Dilema Veche nr. 360 din 6 - 12 ianuarie 2011
Război împotriva Crăciunului jpeg

În ultimii ani, Crăciunul s-a transformat dintr-o sărbătoare creştină într-o celebrare a multiculturalităţii şi a corectitudinii politice. Altfel spus, lupta dusă timp de decenii de Moş Gerilă a fost preluată cu avînt revoluţionar de mişcările progresiste, multiculturale, ce luptă, nu-i aşa, pentru diversitate.

„Newspeak“ – începuturile  

La mijlocul anilor ’80, pe cînd românii duceau dorul lui Moş Crăciun, corectitudinea politică începea să fie tot mai prezentă în viaţa publică occidentală. Evident, noua limbă trebuia să nu lezeze cumva minorităţile etnice sau religioase. Astfel, cu timpul, felicitările nu mai conţineau urarea „Crăciun fericit!“, ci „Sărbători fericite!“, iar „bradul de Crăciun“ devenea, treptat, „pomul de sărbători“ sau „bradul de sărbătoare“. Evident, urările nu exprimau nimic şi, probabil, ar putea fi folosite în fiecare zi a anului, cu ocazia oricărei sărbători, fie laice sau religioase. Totuşi, tăvălugul progresist nu s-a oprit aici: „vacanţa de Crăciun“ avea să devină „vacanţa de iarnă“, atunci cînd se celebrau „sărbătorile de iarnă“. Şi totuşi, dacă un progresist va fi obligat să scrie vreodată cuvîntul „Crăciun“, o va face cu bucurie, cu menţiunea că rezultatul va fi „Xmas“. În mod evident, principala minoritate despre care se presupunea că s-ar putea simţi ofensată de sărbătorirea Crăciunului a fost minoritatea musulmană. Totuşi, ca în orice parodie serioasă, problema nu a fost ridicată iniţial de musulmani, ci de ateii albi.  

Newspeak nu are doar rolul de a-i aduce pe calea cea bună pe adulţi, ci şi rolul de a-i educa pe copii, încă de mici. Astfel, dicţionarul Oxford pentru elevi, din 2009, a eliminat orice termen care ar putea avea legătură cu creştinismul sau cu monarhia. Evident, puştii non-creştini s-ar putea simţi ofensaţi de termeni precum: carol, holly, ivy, psalm, saint, sin, devil, vicar, coronation, duchess, duke, emperor, monarch, bacon ş.a. Dacă vă întrebaţi ce caută bacon în această înşiruire înseamnă că aţi eşuat în a vă însuşi valorile multiculturalismului şi că nu realizaţi că termenul ar putea jigni comunitatea musulmană care nu consumă carne de porc.

Să dăm cuvîntul experţilor  

Un „studiu“ prezentat în 2009 de ABC News (probabil cea mai de stînga televiziune americană de ştiri) arăta că Moş Crăciun poate fi un exemplu negativ pentru copii: are burtă, fumează şi glumeşte prea mult. De aceea, copiii erau îndrumaţi să-i ofere Moşului un morcov, şi nu prăjituri, pe motiv că acestea îngraşă. Ei bine, în lumea imaginată de progresişti, Moş Crăciun ar trebui să fie un personaj suplu – sau cel puţin asta ne spune Nathan Grills, cel care a coordonat studiul. Grills ne mai spune că actuala imagine a lui Moş Crăciun ar putea da impresia copiilor că obezitatea este sinonimă cu jovialitatea. Experţii nu s-au oprit însă aici. În urmă cu doar cîteva zile, „oamenii de ştiinţă“ de la Simon Frasier University, din Canada, au „descoperit“ că bradul de Crăciun îi inhibă pe studenţii de alte confesiuni şi pe atei. „Cea mai bună soluţie este să nu avem astfel de simboluri.“

Nici Crucea Roşie nu serbează Crăciunul  

Situaţia la care s-a ajuns îi irită chiar şi pe musulmani, însă nu aşa cum aţi crede. Astfel, recent, personalul Crucii Roşii din Marea Britanie a eliminat orice decoraţiune sau semn care ar putea duce cu gîndul la Crăciun. „Ni s-a spus că nu trebuie să-i supărăm pe musulmani“ – declara pentru Daily Mail unul dintre voluntarii agenţiei. Replica lordului Ahmed, unul dintre cei mai proeminenţi politicieni musulmani, a fost devastatoare: „Este prostesc să crezi că musulmanii s-ar simţi ofensaţi. La locul de muncă, toţi colegii mei sărbătoresc Crăciunul, iar eu îl sărbătoresc cu ei“.

Să nu ne facem iluzii. Corectitudinea politică şi teama de a nu ofensa „minorităţile“ a devenit deja regulă în Marea Britanie. Astfel, un predicator catolic a fost somat de poliţie să înceteze a mai recita din Biblie, în public, de teama de a nu ofensa. Jurnaliştilor de la Telegraph li s-a explicat că anumite pasaje din Biblie ar putea fi considerate homofobe. La începutul anului, un alt caz şocant a fost dezvăluit de The Sunday Telegraph: o soră medicală a fost suspendată după ce s-a oferit să se roage pentru însănătoşirea unui bolnav. Într-un alt caz recent, un lanţ de cămine pentru bătrîni a refuzat să plătească ore suplimentare angajaţilor care lucrează de Crăciun, pe motiv că ar putea reprezenta o discriminare faţă de alte religii.

„Happy gay Xmas“  

Nu doar Marea Britanie a fost atinsă de obsesiile multiculturale. Spre exemplu, în Amsterdam, între 18-26 decembrie, se desfăşoară, anual, „gay X-mas open-air market“. Evident, pruncul Iisus are doi taţi sau două mame, iar bradul – „veşnic verde“ – este roz.  Deşi comunitatea LGBT (aşa e corect politic!) parodiază Crăciunul, nimeni nu se simte jignit. Te poţi simţi jignit doar dacă reprezinţi o minoritate, nu şi dacă eşti majoritar, alb şi dezvolţi o puternică cultură a vinei.  

Peste drum, în Belgia, la Antwerp, la fel ca în multe alte oraşe europene, s-au interzis simbolurile creştine, chiar şi în timpul Crăciunului. Evident, şi aici există comunităţi care s-ar putea simţi jignite. „Crăciunul ar trebui să fie un eveniment neutru, nu concentrat pe o anumită religie“ – este explicaţia halucinantă oferită de autorităţi. Pentru ca tabloul multicultural să fie perfect, primăria a interzis chiar şi colindele în perioada Crăciunului.  

În Germania, în schimb, acolo unde liderii creştin-democraţi anunţau recent moartea multiculturalismului, numeroase centre comerciale au eliminat decoraţiunile de Crăciun, pe care le-au înlocuit cu păpuşi îmbrăcate în stil arăbesc, inclusiv cu vălul islamic.

„Happy Diwali“ 

Dacă aţi petrecut Crăciunul în Marea Britanie, probabil că v-aţi întrebat ce-i cu mesajele „Happy Eid“ şi „Happy Diwali“. Ei bine, sînt două sărbători – una musulmană şi una hindusă – care s-au încheiat de cîteva săptămîni. În schimb, magazinele, din dispoziţia Consiliilor Locale, aleg, pentru perioada Crăciunului, mesaje seculare şi motive de-a dreptul ciudate, precum lebede sau umbrele. Instalaţia cu umbreluţe a costat, într-un singur orăşel, 330.000 de lire sterline. Dacă vă întrebaţi de ce s-au ales umbrelele, ne lămureşte un oficial: „În Marea Britanie plouă mult“. Printre puţinii care îşi fac curaj să critice deciziile aberante ale autorităţilor locale se numără oficialii conservatori. „Nu trebuie să-i lăsăm pe Grinchii corecţi politic să marginalizeze Crăciunul şi importanţa Naşterii lui Hristos!“ – spune Eric Pikles, secretarul comunităţilor locale.

George Daniel Rîpă este jurnalist şi scrie pe blogul http://inliniedreapta.net/

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.