Pomeni politice pentru săracii internauţi

Publicat în Dilema Veche nr. 314 din 18-24 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Trei din patru politicieni uită de comunicarea online, odată ce au trecut de perioadele electorale. Utilitatea blogurilor sau a site-urilor de campanie devine nulă, în măsura în care majoritatea deţinătorilor nu mai observă modalităţi utile de a strînge voturi sau de a transmite mesaje pe piaţa politică. Doar unii păstrează continuitatea prezenţelor internaute, preferînd să le repornească, ani mai tîrziu, înaintea unui nou scrutin. Puţini sînt cei care îşi continuă comunicarea în timpul mandatului, comentînd evenimentele politice ale momentului sau dezvoltînd diferite campanii sociale.

 

Din peste 300 de bloguri de politicieni, în jur de 80 au rămas active în acest moment. Statistica determină diferenţierea între un blog de campanie şi unul de mandat. Primul este, în bună măsură, inutil. Echipele de campanie pe Internet nu pot dezvolta, în timp util, baza necesară de suport public pentru a susţine eforturile din lumea reală, externă Internetului. În ciuda zecilor de mii de euro care se toarnă în site-uri de profil, conturi pe reţele sociale şi postaci virtuali la fiecare scrutin electoral, comunicarea de pe site nu este o complementară celei din mediul real şi nu se dezvoltă campanii care să aducă cele două planuri împreună. Un site este dezvoltat şi aruncat pe Internet doar pentru că aşa fac şi alţii, nu pentru că ar putea să susţină, în vreun fel, un efect de complementaritate la comunicarea politică.

A doua opţiune, cea a blogurilor de mandat, prezintă beneficii surprinzătoare pentru imaginea politicianului, în măsura în care sînt susţinute de o serioasă campanie publicitară. Într-un studiu efectuat pe zece politicieni cu prezenţe online, candidaţi la locale, parlamentare şi europarlamentare, s-a descoperit faptul că notorietatea acestora pe Internet, din momentul lansării blogului, a crescut, în medie, cu 280%. Mulţi dintre ei au fost preluaţi de canalele tradiţionale de massmedia, de ziare şi de televiziuni, cu declaraţiile postate pe bloguri. Şi mai mulţi dintre ei au fost integraţi în „norul“ de comentatori şi ziarişti cu bloguri, crescîndu-şi, pe orizontală, capacitatea de transmitere de mesaje electorale sau politice.

Blogurile sau site-urile care conţin elemente dinamice de comunicare sînt importante. Statistica, în privinţa accesului la bloguri, este clară: din 6 milioane de utilizatori români de Internet, peste 2 milioane au citit, cel puţin o dată, un blog. 20% dintre ei sînt din Bucureşti, majoritatea din mediul urban. Traficul site-urilor cu teme politice creşte substanţial în perioade electorale, dar evoluţia este exponenţială la durata prezenţei politicienilor pe Internet. Nu există motive pentru care un politician nu-şi poate continua comunicarea politică în afară perioadelor electorale.

 

În mod cert, nu putem discuta despre un mediu cu impact puternic asupra deciziei votanţilor. Sîntem departe de momentul în care o campanie derulată strict pe Internet ar putea cîştiga un scrutin, chiar şi într-un colegiu urban. Mai mult, experienţa ultimelor cicluri electorale a arătat faptul că tabloidul şi stilul grobian au adus cu mult mai multe vizite pe bloguri decît ar fi putut-o face, în orice situaţie, o prezenţă stabilă şi decentă pe Internet. În acelaşi timp, este important de menţionat faptul că puţini politicieni şi-au adaptat comunicarea la rigorile mediului sau au oferit ceva alegătorilor în prezenţele lor internaute.

Internetul presupune interconectivitate între utilizatori, în măsura în care mediul a evoluat de la simple pagini cu informaţii statice la o reţea în care orice articol, replică, imagine şi clip video pot fi instant transmise prietenilor, fanilor sau conexiunilor dezvoltate de reţelele sociale. În bună măsură, unul dintre capitolele dezvoltării Internetului politic românesc l-a reprezentat adaptarea la această reţea, deşi rezultatele acesteia, adăugarea oarbă de fani şi prieteni pe reţele precum Facebook sau Twitter n-au trădat decît dorinţa politicienilor de a atinge cîţi mai mulţi votanţi şi nicidecum nevoia celor din urmă de a auzi mesajele vectorilor publici. După cum este explicat şi mai sus, problema o reprezintă, în parte, incapacitatea echipelor de campanie de a adapta mesajul politic la mediu şi oprirea comunicării după perioadele electorale. Cel mai important însă este faptul că politicienii sau consilierii lor nu au oferit ceva vizitatorului.

Într-un proces care poate fi uşor confundat cu procedura vînzărilor, din cauza prezenţei greoaie, fragmentate şi neadaptate la mediu, puţini politicieni au reuşit să-şi fidelizeze cititorii sau alegătorii, oferindu-le motive de a reveni pe blogurile sau site-urile acestora. Ce am cîştiga noi, ca alegători, din faptul că am vizitat un blog politic? „Mai multe minciuni?“ – ar întreba un cetăţean frustrat de democraţia românească. Alegătorii au fost interesaţi mai mult de zăpada strînsă în munţii de noroi şi praf din propria parcare decît de cuvintele bine unse cu promisiuni electorale ale politicienilor. În măsura în care Internetul este o oglindă a societăţii româneşti, iar unii politicieni nu îşi găsesc utilitatea în mediul internaut populat de tineri cu acces la informaţii, întrebarea pertinentă devine: „Ce puteţi oferi?“.

 Un exemplu ar fi campaniile derulate pe blogul deputatului Alina Gorghiu, idei precum „Burta jos!“ sau „Donează o carte“, adresate nu doar cetăţenilor din colegiul pe care-l reprezintă, ci internauţilor bucureşteni în general. Diferite alte concursuri sau „lepşe“ internaute derulate pe blogurile altor politicieni de la variate partide există drept exemple, de asemenea, dar acestea au avut drept ţintă mai mult integrarea în blogosfera comentatorilor politici şi creşterea momentană a notorietăţii, decît vreo procedură pentru comunicarea pe termen lung. Cîţiva alţi politicieni cu bloguri, printre care Dan Voiculescu, ca exemplu notabil, au organizat întîlniri regulate cu vizitatorii site-urilor. Motivele sînt clare, scopul precis.

Trebuie mai mult. La cît de interconectat este mediul despre care discutăm, pe atît este de impersonal. Lipseşte conectarea cu electoratul, dezvoltarea de campanii care să ţintească colegiile efective. Un pic de efort din partea politicienilor în acest sens, în măsura în care au fost deja votaţi, iar statisticile demografice sînt clar delimitate, poate avea rezultate uimitoare la urne. Campaniile îşi pot avea originea în mediul internaut, ca, mai apoi, să concluzioneze în realitate. Un exemplu din sferă non-politică îl reprezintă campaniile de ajutorare a oamenilor suferinzi, copii care au nevoie de operaţii complexe şi costisitoare, şi aşa mai departe. Nu reţin ca vreun politician român să fi susţinut un astfel de efort pe blogul propriu, să-şi asume poziţia de Tatulici în vreun teledon virtual.

 Probabil că principala problemă pentru politicieni este faptul că nu pot strînge bani de pe blog. Un cont bancar nu împinge un utilizator să-şi doneze banii abia a doua zi, în pauza de masă, pentru o cauză; în nici un caz pentru campania unui politician. În acelaşi timp nimic nu opreşte politicianul din a susţine campanii cu rădăcini în parteneriate cu domeniul privat, în a-şi creşte imaginea pe Internet prin eforturi caritabile. Banii pot circula pe lîngă el, nu prin el, iar o opţiune în acest sens, oricît de idealist ar suna ideea, poate funcţiona ceva mai bine decît un proiect de lege pe care nu i-l citeşte nimeni.

Dacă imaginea clasei politice actuale este una extrem de negativă, pomana electorală pe bloguri nu are cum să strice. Aştept cu înfrigurare primul politician din mediul urban cu cîteva sute de vizitatori zilnici care să le ofere acestora nişte bilete la teatru. Pentru fiecare bilet premiat printr-un concurs, 10 altele s-ar oferi gratuit unor bătrîni din colegiu. Manuale pentru elevi ar fi deja prea mult. O deszăpezire în faţa blocului ar fi deja parfum.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Mihail Șațki inginer/ FOTO: Telegram
Un inginer rus de top, asasinat la Moscova. Se ocupa de modernizarea temutelor rachete ce au terorizat Ucraina
Agențiile de informații ucrainene au reușit să elimine o țintă importantă, pe Mihail Șațki, un inginer rus de renume, responsabil pentru dezvoltarea rachetelor care au provocat suferință și moarte în Ucraina.
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (9) jpg
Cum a fost dejucat planul Horațiu Potra cu privire la un protestul ce ar fi urmat să aibă loc la Catedrala Mântuirii Neamului
Horațiu Potra, personajul care se află în spatele gărzilor de corp ale lui Călin Georgescu, ar fi plănuit, împreună cu alți 19 bărbați, un protest față de decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, duminică, la Catedrala Mântuirii Neamului din București.
ucraina png
Ce spune o ucraineancă stabilită în Brașov despre viața în România. „Nu există bomboane cu ciocolată delicioase”
Într-o postare făcută în acest an pe rețeaua de socializare TikTok, o tânără din Ucraina vorbește despre dezavantajele vieții în România. Ea locuiește în Brașov, iar videoclipul a stârnit imediat reacția internauților.
Schengen shutterstock 9 jpg
Ce semnifică aderarea completă la Schengen. Data la care scăpăm de controlul de la granițe. DOCUMENT
România și Bulgaria vor fi membre cu drepturi depline în Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, o decizie salutată unanim de Consiliul JAI și Comisia Europeană. Aceasta marchează ridicarea controalelor la frontierele terestre interne între cele două țări.
Maia Sandu Antonio Costa FOTO Presedinte md jpg
Maia Sandu anunță când vor putea fi accesați primii bani ai planului de creștere economică pentru Chișinău, susținut de UE
Prima tranșă de bani a planului de creștere economică de 1,8 miliarde de euro va fi disponibilă în primele luni ale anului viitor, anunță lidera de la Chișinău, Maia Sandu, după vizita efectuată la Bruxelles.
tabla sah jpg
Un indian de doar 18 ani este noul campion mondial la șah. A profitat de problemele psihice ale adversarului
Indianul Dommaraju Gukesh l-a învins dramatic pe Ding Liren, un chinez despre care s-a spus că este marcat de probleme psihice.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Ipocrizia lui Putin: Rusia anunță că sprijină propunerea lui Orban pentru încetarea focului de Crăciun în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin susține eforturile premierului ungar Viktor Orban de a obține o încetare a focului de Crăciun în Ucraina și un schimb major de prizonieri de război, a declarat joi Kremlinul, chiar dacă Kievul a luat în derâdere ideea.
calin geambasu malina olinescu png
13 ani fără Mălina Olinescu. Călin Geambașu îi știa marile tristeți: „Legate de mama ei, Doina Spătaru, și de iubit.” Ce s-a întâmplat în ultimele clipe de viață?
Călin Geambașu, dezvăluiri dureroase, la 13 ani de la decesul Mălinei Olinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele ei clipe de viață?
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
Cum să adormi din nou dacă te trezești în mijlocul nopții
Te-ai trezit la 3 dimineața și simți că ți-a fugit somnul?