O siestă horror

Publicat în Dilema Veche nr. 322 din 15-21 aprilie 2010
Închideţi televizorul!   jpeg

Este duminică după-amiaza, iar în familie domneşte atmosfera aceea fără de griji, de după siestă. Mama răsfoieşte alene o revistă, tatăl stă relaxat într-un fotoliu, iar puştiul de vreo şapte ani cască şi el gura la părinţii săi. Televizorul e, desigur, pornit şi merge în legea lui. Nu pare a fi nici un pericol pentru liniştea acestei familii. În colţul ecranului nu există nici un cerculeţ care să indice vreo limită de vîrstă sau necesitatea vreunui acord parental.

În contextul acesta duios, crainicul de pe micul ecran anunţă un caz care s-a întîmplat în Bacău: un bărbat şi-a decapitat tatăl şi i-a băut sîngele. Apoi începe filmuleţul care ilustrează ştirea. Sînt prezentate detalii juicy, de exemplu cum agresorul a lovit mai întîi cu toporul, apoi „prin mai multe lovituri, a detaşat capul de corp“ (asta o spune un poliţist), cum a pornit cu capul sub braţ, pe uliţele satului (asta ne spun martorii) sau cum i-a şi băut sîngele victimei (asta susţine însuşi agresorul). Nu, nu este un film horror, ci emisiunea de ştiri de la Prima TV, de la ora 18. Un film care ar conţine o astfel de scenă nu ar putea fi difuzat înainte de miezul nopţii şi ar avea cerculeţul cu interdicţia pentru minori.

Consiliul Naţional al Audiovizualului pare foarte atent cu protejarea minorilor în privinţa programelor TV, ajunge să sufle şi-n iaurt, considerînd nocive chiar şi nişte desene animate ca „Tom şi Jerry“, pentru că personajele îşi dau unul altuia cu tigaia în cap, dar nu face nimic cu ororile reale prezentate la ştiri, în plină zi, în care un om îşi decapitează tatăl şi îi bea sîngele. Şi totul este prezentat cu lux de amănunte.

Pentru CNA, violenţa căutată cu lumînarea la emisiunile de ştiri nu pare să constituie o preocupare. Ar fi fost o problemă dacă ar fi apărut ceva cu un „conţinut sexual explicit“ sau cu „scene de nuditate“... Copilul trebuie să continue să creadă că a fost adus pe lume de barză, dar să fie conştient că lumea în care a fost paraşutat într-o bocceluţă este extrem de violentă şi să afle cum „se detaşează capul de trup prin lovituri repetate de topor“.

După amplul material cu decapitarea din Bacău, difuzat duminica trecută la ora 18,15, la emisiunea Focus de la Prima TV, au urmat, în ordine, o ştire cu o femeie omorîtă pe zebră de un motociclist, o altă ştire cu un om al străzii care s-a sinucis, o „nuntă de fiţe cu elicoptere“ la Tîrgu Jiu, cazul românului ucis în Italia de patronul său şi dizolvat în acid, un material despre violenţele din Bangkok şi un elicopter lovit de avalanşă în Rusia.


De altfel, la ştirile de la Prima TV, programate cu o oră mai devreme decît cele de la Antena 1 şi Pro TV, găsim cea mai „bună“ selecţie de orori, descrise cu minuţiozitate. În aceeaşi zi, la Ştirile Pro TV de exemplu, după un amplu grupaj legat de tragedia de la Smolensk, în care şi-a pierdut viaţa preşedintele polonez Lech Kaczynski (subiect care a fost, după cum era şi normal, la toate televiziunile), a urmat ştirea cu femeia ucisă pe zebră de motociclist, apoi crima din Bacău (dar prezentată pe scurt şi fără să se intre în detalii), nunta cu elicoptere de la Târgu Jiu (unde soacra mare a declarat „Sînt cea mai femeie frumoasă, cea mai femeie patroană!“), românul omorît de patronul italian, un scafandru care s-a înecat, petrecerile de Paştele Blajinilor din cimitirele din Galaţi, „o victimă a lumii interlope din Caracal rupe tăcerea“, dar şi, la finalul emisiunii, cîteva ştiri soft: despre defilarea junilor Braşovului, despre regulamentul pentru terasele din Centrul Istoric al Bucureştiului sau despre afacerile crescătorilor de păstrăvi. (De la Antena 1 am aflat cam aceleaşi lucruri şi, în plus, că „Adelina a renunţat cu totul la textile“ şi că „Jolie, căţeluşa Biancăi, fosta iubită a lui Bote, trăieşte o frumoasă poveste de dragoste“.)

Iată că am ajuns să aplaudăm Pro TV-ul pentru moderaţie, Pro TV fiind postul care a lansat moda florilegiului de crime de pe tot cuprinsul ţării, la celebrele Ştiri de la ora 5. După cum ştim, capra sare masa, iada sare casa.

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.