Hîrtia tîrzie

Publicat în Dilema Veche nr. 372 din 31 martie - 6 aprilie 2011
Hîrtia tîrzie jpeg

Site-ul de ştiri Hotnews a înscris o aparentă victorie pentru canalele de informare online duminică după-amiază, cînd a publicat selecţii dintr-un număr de cablograme Wikileaks referitoare la România. Din păcate, ori datorită contractului de exclusivitate pe care l-au semnat cu Julian Assange, ori datorită rapidităţii cu care s-au publicat informaţiile, nici una dintre ştirile de pe site nu conţine şi textele originale ale cablogramelor. Acest fapt pune într-o lumină cel puţin dubioasă conţinutul lor şi aştept ca varianta „oficială“ a acestora să apară pe site-ul wikileaks.ch. Este un moment cel puţin penibil pentru omul dornic de informare, cînd acesta trebuie să compare originalul furat cu o copie tîrzie.

Nu aş dori să folosesc acest spaţiu pentru discutarea sau analizarea articolelor de pe HotNews, ci mai degrabă să comentez asupra unui soi de selectivism pe care organizaţiile de ştiri decid să-l folosească, în zilele noastre, în transmiterea informaţiei. Dacă istoria mediului print, mai exact a cotidianului, a început prin raportarea vieţii oraşului sau a naţiunii, în mod evident ca voce a statului, aceasta a ajuns, în cazul actual de hiperinformare acută, vocea intereselor de nişă. Dacă acum un secol erau necesare fonduri serioase pentru publicarea unui ziar, în ziua de astăzi orice om cu acces la Internet şi ceva cunoştinţe tehnice îşi poate scrie gîndurile pe un blog, în mod gratuit. Desigur, chiar şi în timpuri moderne, nu oricine poate asigura financiar tirajul sau conţinutul unui cotidian, dar apariţia Internetului a deschis larg poarta la ceea ce serviciul de blogging definea drept „push button publishing“. Blogurile specializate pe diferite teme, dar mai ales pe ştiri, împreună cu televiziunea, radioul şi stilul de viaţă mult mai activ al cetăţenilor au dus în mod inexorabil la schimbarea pieţei mass-media.

De la Gutenberg la Gâdea 

Publicaţiile, mai ales cotidienele, simt cel mai puternic aceste schimbări şi încearcă să găsească soluţii la scăderea, în multe cazuri vertiginoasă, a tirajelor. Ziarele şi mediul publicat sînt departe de a fi moarte, dar o regîndire a modului în care prezintă informaţiile, fără să piardă din linia editorială sau să cadă în tabloid, este necesară. Unele dintre acestea, precum The Times şi The Sunday Times din Marea Britanie, au început să ceară bani şi abonamente pentru conţinut. Altele au dezvoltat variante digitale specializate, cum ar fi chiar Jurnalul Naţional în România, al cărui conţinut publicat este mai larg decît cel ce se găseşte pe site. Agenţiile de ştiri (Reuters şi Associated Press), probabil într-o încercare de ajutorare a formelor tradiţionale de mass-media, au impus restricţii asupra citărilor din articolele publicate. În fine, încă alte organizaţii au experimentat cu specializarea pe online, exemplul cel mai clar fiind The Daily pentru iPad, un produs care îşi extrage informaţiile din întreg imperiul media al lui Rupert Murdoch; acesta este, de altfel, şi unul dintre susţinătorii cei mai înfocaţi ai modelului de abonament pentru ştirile online. 

Problema este de perspectivă. În principiu, iar aici folosesc strict exemplul românesc, dacă îţi publici informaţia pe site la ora 21 în ziua precedentă apariţiei ziarului la standuri, rişti să-ţi scadă numărul de cititori. Dacă permiţi ziariştilor din trust să-şi publice informaţiile obţinute prin banii cu care tu îi plăteşti pe blogurile personale şi le mai şi faci legătura cu prima pagină de Internet a televiziunii tale, din nou rişti să pierzi audienţă, a doua zi. Şi, în al treilea rînd, dacă încerci să ceri bani pe informaţii care sînt accesibile oriunde altundeva în mod gratuit, din nou pierzi cititori. Aş mai adăuga, în linie cu bătaia unui cal cam portocaliu şi de mult mort, că poţi pierde cititori şi dacă reprezinţi un site de ştiri adesea confundat cu portavocea puterii actuale şi publici informaţii fără sursă, dar deja sînt răutăcios. 

Ştiri calde pe hîrtie rece 

Soluţiile există în regîndirea modalităţilor de prezentare a informaţiilor, în compromisul pe care ziarele ar putea să-l facă pentru conţinut, şi nu pentru format. Greşeala s-a comis în copierea completă a informaţiilor din ziar în online, iar ceea ce se întîmplă acum, în imputarea de preţuri pentru presa online, este o mişcare tactică şi limitată ca scop şi logică. Este nevoie de un singur blogger cu acces la acea informaţie şi o capacitate medie de analiză pentru a transforma un model de business precum cel susţinut de Rupert Murdoch într-o inovaţie anacronică. Conţinutul nu poate fi limitat pe Internet în căsuţe destinate strict plătitorilor de abonamente, mai ales în era Web 2.0, în care orice „Like“ dat pe Facebook are potenţial şi putere mult mai mare decît un ziar uitat în metrou. Şi poate că Twitter-ul nu a luat locul mitralierei Kalaşnikov pe străzile din Cairo, dar a grăbit căderea unui dictator într-o măsură mai mare decît a însemnat prezenţa CNN-ului acolo.   Ceea ce se observă, cel puţin la nivel internaţional, este că nişa celor care doresc să fie informaţi de canalele de ştiri, tradiţionale sau nu, consumă şi mai multă informaţie decît în trecut. Problema este că n-o fac din ziare. Acest fapt se datorează nevoii de subiecte alternative, probabil chiar de divertisment, dar în principiu are la bază scăderea standardelor jurnalistice şi tabloidizarea cotidienelor. Sîntem într-un plin cerc vicios din care industria formelor tradiţionale de mass-media reacţionează similar cu sora sa muzicală la apariţia programelor de „file sharing“ de tip Napster. În comparaţia aceasta, bănuiesc că domnul Murdoch ar fi un membru al trupei Metallica, care şi-a alienat o mare parte din fani atacînd Internetul. Nici domnul Murdoch nu se prea bucură de multe „Like“-uri pe pagina sa de Facebook, cel mai probabil.   

Ziarul de mîine, azi  

Pe scurt, modelul trebuie să se schimbe cu cîteva idei principale luate în seamă: 1) Informaţia pe Internet trebuie să rămînă gratuită; 2) Nişele trebuie să fie servite. Dacă într-adevăr există o plăcere deosebită în a ţine în mîini un ziar, în senzaţiile tactile oferite, şi dacă acestea nu sînt pur şi simplu argumente tîrzii ale unei disperări fantastice, atunci Internetul trebuie să fie văzut ca sursă principală de informaţii. Conţinutul poate fi diferit sau extins în varianta „print“, dar numai la cerere pentru abonaţii care sînt interesaţi de anumite subiecte în mod constant. Similar, cititorii trebuie să hotărască, într-o bună măsură şi în linie cu evoluţia unui nou tip de internet numit Web 3.0 (organizarea hiperinformării de către specialişti), conţinutul unei publicaţii. Lucrurile trebuie gîndite invers decît pînă acum, deoarece limitarea conţinutului pe Internet este eficientă doar în lipsă de alternative.   În evoluţia din ce în ce mai accelerată a societăţii, este de aşteptat ca orice interes pentru un produs sau un serviciu să se segmenteze între conservatori, utilizatori normali şi entuziaşti ai noutăţilor. Ziarele riscă să devină un produs dedicat primei categorii, dacă nu se adaptează cererii pentru conţinut şi continuă să se prezinte drept ofertanţi tîrzii ai unui drept de mult cîştigat şi gratuit, cel puţin în societăţile civilizate şi normale. În România, aşteptăm încă să fim informaţi corect, indiferent de mediu.

Mihnea Dumitru este doctorand în ştiinţe politice la Universitatea Bucureşti.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.