Bolile imaginare ale preşedinţilor reali

Publicat în Dilema Veche nr. 580 din 26 martie - 1 aprilie 2015
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

Klaus Iohannis are sindromul Asperger, e sigur-sigur. La fel cum Traian Băsescu posedă, mai presus de orice dubiu, boala Parkinson, iar Adrian Năstase s-a împuşcat rău de tot cu glonţul acela, de era să moară. Dacă nu ştiţi de unde vin toate aceste certitudini gogonate, aflaţi că la originea lor sînt nişte specialişti, de regulă anonimi. Dar mai ales o presă disfuncţională. 

Cea mai recentă „dezvăluire“ medicală vine de pe Ziua News, site aflat în el ştie ce legătură cu răposatul

, cotidianul fondat pe vremuri de puşcăriaşul de azi Sorin Roşca Stănescu. Site-ul povesteşte că în timpul unui discurs, Iohannis s-a oprit de două ori, o dată fiindcă a pornit un televizor, şi a doua oară pentru că unui ziarist i-a sunat mobilul. N-am aflat exact unde şi de ce a ţinut Iohannis discursul, probabil la o întîlnire cu ziariştii de la Bruxelles. Dar Ziua News adaugă la asta faptul că pe vremea cînd era primar al Sibiului, Iohannis „devenea agitat, se enerva şi nu mai putea discuta“ dacă audienţele depăşeau 15 minute. 

Nu ştiu ce concluzii aţi trage dumneavoastră sau eu din toate aceste îngrijorătoare simptome, dar site-ul amintit a găsit de cuviinţă să ceară părerea unui specialist în autism. Specialistul, spune Ziua News, i-a studiat atent discursurile şi comportamentul din campanie, după care a conchis că „la o primă vedere“, Iohannis suferă „de o formă destul de rară a autismului“, adică sindromul Asperger. 

Dacă nu cumva aveţi o sănătate absolut perfectă, probabil că aţi ajuns, măcar o dată, la medic, şi ştiţi că diagnosticele nu se pun la telefon. Sau la televizor sau în funcţie de ce alte circumstanţe ar fi putut studia specialistul citat de Ziua News. Ce specialist şi-ar fi putut permite aşa ceva? N-avem de unde şti, fiindcă „nefiind vorba despre un control complet, expertul nostru a cerut protecţia anonimatului“, zice publicaţia. 

Există, e drept, multe situaţii în care experţii ar putea cere protecţia anonimatului – în definitiv, o asemenea dezvăluire despre primul om în stat e riscantă. Totuşi – fiindcă nu a fost vorba „de un control complet“ (?!) – sună a „nu mă numiţi, fiindcă s-ar putea să bat cîmpii rău de tot şi nu vreau să mă fac de ruşine“. Mai greu de crezut că un expert, fie şi anonim, şi-ar fi putut etala laşităţi de clasa a II-a primară în faţa jurnalistului, în acest mod. 

În articol urmează o descriere destul de precisă a sindromului Asperger, cu liniuţe. Liniuţele mi-au sărit în ochi şi am făcut ce faci în astfel de cazuri: am căutat o bucată mare de articol pe Google. Toată descrierea de final a bolii, inclusiv liniuţele, sînt copiate de pe Helpautism.ro. Adică tot ce vine după introducerea jurnalistului şi citatul specialistului anonim. Pe care l-am fi putut furniza şi dumneavoastră, şi eu, după lectura Helpautism.ro. 

Jurnalistul, apropo, care ar semna aşa ceva nu ar merita pomenit. Pot însă să vă spun că nici el nu există. Articolul e semnat Ziua News, iar cine a făcut ceva purici printr-o redacţie de cotidian ştie că semnătura cu numele ziarului ascunde adesea diferite lucruri discutabile, la fel ca pseudonimele. 

Capac la toate acestea, mai adaug faptul că Asperger-ul lui Iohannis e contagios, ca să spun aşa. Preşedintele român l-a moştenit de la Vladimir Putin, cu privire la care a apărut o ştire referitoare la Asperger acum vreo lună de zile. În cazul lui Putin, e vorba însă de un raport al Pentagon-ului şi o coroborare de surse mult mai serioase. Tot nu e vorba de un diagnostic, dar serviciile secrete caută astfel de indicii, iar dacă le caută, se cheamă că avem o ştire şi nu o cacealma.

Am scris atît de mult despre cazul Iohannis pentru că povestea e foarte recentă şi a cunoscut o largă circulaţie pe Facebook. Criteriul

+ comentarii spune nu mai puţin de 1220 de astfel de reacţii pe reţeaua socială, despre care presupunem că adună românii mai tineri, inteligenţi şi educaţi. Acolo am dat şi eu peste întreaga fantasmagorie. E ea unică? Nicidecum. 

Anul trecut, în octombrie, înainte de prezidenţiale, România TV punea în circulaţie povestea referitoare la Traian Băsescu şi boala Parkinson. S-a dezbătut zile la rînd, cu tot felul de specialişti (în orice altceva decît boala Parkinson) şi imagini „revelatoare“, în care preşedintelui de atunci îi tremurau mîinile. După toate probabilităţile, la origine pare a fi o pseudoştire a postului TV amintit, care consultase „surse medicale“. Acestea nici măcar nu erau pomenite în legătură cu boala Parkinson, ci cu două presupuse atacuri cerebrale, care ar fi fost urmate de dificultăţile pe care Traian Băsescu le-ar fi avut în folosirea mîinii drepte şi a mîinii stîngi. Două cauze pentru aceeaşi problemă, dificultăţi cu mîinile, cu alte cuvinte. Hernia de disc reală din 2006 şi o răceală, posibil şi ea reală, din cauza căreia Traian Băsescu ar fi contramandat la un moment dat prezenţa într-o emisiune erau adăugate în acelaşi articol, creînd impresia unui om care nu mai are mult de trăit.

Un alt bolnav celebru a fost, pe vremea prim-ministeriatului, Adrian Năstase. Arhivele de acum zece ani sînt mai greu de găsit, dar dacă nu mă înşală memoria, azi regretatul Florin Tudose îşi crea pe atunci notorietate diagnosticînd în tot felul de gesturi ale lui Năstase tendinţe autoritare şi paranoia incipientă. 

După ce a fost bolnav de paranoia şi s-a vindecat, Năstase a devenit un cu totul alt fel de „victimă“. Cînd cu sinuciderea din vara lui 2012, la căpătîiul lui se strîngea un sobor de medici, în frunte cu cardiologul Şerban Brădişteanu. Brădişteanu şi celelalte somităţi au povestit atunci cum marele sinucigaş a scăpat ca prin minune: glonţul trecuse prin gît la milimetru de tot felul de artere şi ascunzişuri vitale ale organismului lui Năstase. Fostul premier a rămas cîteva zile la spital, în loc de puşcărie, şi tentativele de a dovedi că ceva era în neregulă cu diagnosticul şi că rana nu fusese chiar atît de serioasă n-au avut succes. Totuşi, acum două săptămîni, Şerban Brădişteanu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului. Cum anume l-a favorizat Brădişteanu pe Năstase? Internîndu-l în propria secţie de cardiologie – boli de inimă, presupunînd că se găseşte vreun cititor al

care nu ştie asta –, deşi rana era la gît.

Cazul Brădişteanu – Năstase e oarecum o excepţie în înşiruirea de mai sus, care constă într-un personaj celebru (politician), un specialist adesea fictiv şi dovezi mai totdeauna la fel. Dacă Asperger-ul lui Iohannis are 1200 de

-uri şi

-uri, căutarea Băsescu + Parkinson dă, pe Google, peste 95.000 de rezultate, adică tot atîtea surse. Însăilăturile de acest fel sînt relativ uşor de identificat pentru cititorul rezonabil de educat, tocmai prin schema indicată mai sus, dar asta se petrece mai greu atunci cînd oamenii află din diverse locuri ceea ce şi-ar dori să se întîmple. Or, românii investesc, în politică, cantităţi importante de ură – sau, curios, de iubire. 

Relativ simplu, genul de dezinformare medicală pe care am încercat să îl sumarizez mai sus are însă şi o consecinţă mai puţin banală. E o hîrtie de turnesol pentru alinierea politică a presei. Cei care preiau astfel de enormităţi unii de la alţii sînt fie site-uri-parazit, care încearcă să se afirme prin preluarea automată a altor publicaţii electronice, fie combatanţi în lupta politică. Cu alte cuvinte, dacă o enormitate ca istoria Asperger – Iohannis rămîne izolată, autorii ei pot fi suspectaţi de nulitate jurnalistică izolată. Dacă ea prinde viteză, traseul e foarte interesant de urmărit, iar indiciile cu privire la încărcătura şi rostul de intoxicare politică devin mai multe.  

Cum să devii un Nimeni

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

bacalaureat jpg
Școală dimineața, Bacalaureat după-amiaza. Decizia Ministerului Educației aruncă în aer programul elevilor de liceu: „O debandadă”
Ministerul Educației a transmis liceelor care organizează la finalul lunii examenul de Bacalaureat o serie de recomandări prin care să eficientizeze și să simplifice cât mai mult procesul. În realitate însă, mai mult îl încurcă, a declarat pentru „Adevărul” directoarea Colegiului I.L.Caragiale.
image png
Cea mai mare dezamăgire pentru o tânără de 21 de ani: a fost înșelată de iubit cu cea mai bună prietenă. Totul s-a întâmplat de ziua ei de naștere
O tânără de 21 de ani a fost extrem de dezamăgită de ceea ce s-a întâmplat la petrecerea de ziua ei de naștere. Cea mai bună prietenă și iubitul ei au făcut-o să sufere.
Cele mai bune destinații din lume în 2025 potrivit TripAdvisor Colaj TripAdvisor
Top 10 cele mai bune destinații în 2025. O capitală europeană domină clasamentele în ultimul sfert de secol
TripAdvisor, lider mondial în ghidarea călătoriilor, a lansat prima categorie din cadrul mult așteptatelor Premii Travelers' Choice® 2025: „Cele mai bune destinații din lume” - „Best of the Best Destinations”.
plata cu cardul FOTO SHUTTERSTOCK
Dispar bonurile fiscale pe hârtie la plata cu cardul. Ce probleme majore pot întâmpina clienții
O nouă lege care a modificat Codul Fiscal în decembrie 2024 stabilește că bonurile fiscale nu mai sunt imprimate la plata cu cardul, decât la solicitarea expresă a clienților.
raceala jpg
Din ce motive persistă răceala? Ce putem să facem atunci când suntem răciți, să treacă mai repede
Oricare dintre noi trece prin răceli cel puţin o dată în sezonul rece. Simptomele bolii pot dispărea în mai puţin de 2 zile, însă sunt cazuri în care răceala persistă din cauza acţiunilor noastre sau a lipsei de reacţie. Uite principalele cauze pentru care îmbunătăţirea stării de sănătate întârzie s
deficit bugetar financiar fiscal foto shutterstock
Efectul neașteptat după intrarea României în Schengen. Economist: „Am zâmbit când i-am auzit pe unii că e bine”
România va beneficia de pe urma intrării în Schengen, însă există și unele aspecte care ar putea să fie discutabile. La acestea se referă economistul Radu Georgescu.
SUA versus Iran FOTO SHUTTERSTOCK
Cum ar putea aduce Trump sfârșitul regimului iranian
Teheranul a pierdut Siria și Libanul, e în criză economică și suferă de instabilitate internă, pe lângă faptul că Israelul i-a distrus apărarea antiaeriană. Spectator se așteaptă ca Trump să pună „presiune maximă” pentru a stimula o schimbare de regim din interior.
image png
Locul din Europa unde cerul se unește cu Pământul. Peisajul e de vis, trebuie să ajungi măcar o dată în viață
Meteora este un loc care pare să fie desprins dintr-o poveste cu zei și legende antice, un loc în care cerul se unește cu Pământul într-un dans al stâncilor verticale, ce par să sfideze legile fizicii.
zelenski in romania cu odobescu sursa x jpeg
Europa Centrală se înclină către Moscova. Riscuri pentru aprovizionarea Ucrainei cu arme
Furnizarea de arme și echipamente vitale pentru Ucraina riscă să devină o misiune tot mai dificilă pe măsură ce forțele politice pro-ruse câștigă teren în Europa Centrală.