Alte alegeri

Publicat în Dilema Veche nr. 562 din 20-26 noiembrie 2014
Alte alegeri jpeg

Dacă nu sînt subiectiv, turul al II-lea al prezidenţialelor din 2014 a fost unul dintre cele mai intense din istoria post-1989. În momentul în care scriam aceste rînduri, singurele lucruri pe care le ştiam erau că la secţiile de votare din diaspora erau cozi kilometrice şi prezenţa la vot la ora 13 era de peste 27%, cu trei procente mai mare decît în agitatul, şi el, 2009. Pe undeva, 2014 e un fel de 1996, indiferent de rezultat. Lucru care m-a făcut să-mi amintesc ce am trăit cînd cu victoria lui Emil Constantinescu.

18 noiembrie 1996. Iliescu şi Constantinescu, care îşi dispută funcţia de preşedinte, au avut în turul I 32% şi, respectiv, 28%. Petre Roman rupsese mai bine de 20% din procentele FSN-ului rebrănduit de Iliescu în PDSR, iar pe lista candidaţilor din primul tur fuseseră şi Mudava, şi Adrian Păunescu.

Stăteam de zile întregi în PRO TV, unde eram scriitor de emisiuni de dimineaţă şi tot felul de „speciale“, nici nu mai ştiu exact ce-am făcut, dar ştiu că Florin Călinescu a umplut din nou curtea PRO TV şi bulevardul Pache Protopopescu cu „Votezi şi cîştigi“, cartea poştală şi evenimentele acelea stradale care adunau mii de oameni. Agitaţie mare, despre PRO TV avea să se spună că a cîştigat alegerile din 1996, chemînd lumea la vot, nu există studii care să confirme aşa ceva, dar ăsta-i unul dintre primele enunţuri despre puterea politică a media pe care l-am auzit – şi, fără să-mi doresc asta în mod special, l-am şi trăit.

Am mai povestit că, la un moment dat, în acele zile, am avut două ore libere, mă gîndeam dacă să mă duc acasă să fac un duş sau să merg la vot, m-am dus la vot şi, după ce s-a întîmplat în ’96-2000, mi-a părut rău după duşul ăla. Dar, cu sau fără duşul sau votul meu, eram la treabă, în PRO TV, pregătind Ora 7, bună dimineaţa de a doua zi, cu acelaşi Florin Călinescu, care se agitase toată ziua prin studiouri şi pe-afară. S-a anunţat cîştigătorul: Votezi şi cîştigi Emil. Nu ştiu de ce, nu mi se pare c-am primit ştirea cu surprindere, era pe undeva consecinţa logică a ce făcusem în ultimele zile (nu neapărat votul). Votezi şi cîştigi a venit la Naţional, era un platou făcut special pentru asta acolo, cum aveam pe vremea aceea de revelioane şi altele. Lume bună la Naţional, Tatulici învîrtindu-se ca un electron în jurul lui, Călinescu, obosit fleaşcă şi bucuros şi el, fără mutra aia acră după care se ascundea de regulă.

PRO TV-ul din Pache, locul de unde se emitea, era gol. La etajul 9, unde se făcea emisiunea de dimineaţă, eram numai eu şi un tip poreclit insistent Mandela, asistentul de producţie, ne fîţîiam pe etaj, apucînd ce casete găseam şi încercînd să încropim emisiunea de a doua zi. Parcă ni se terminase televiziunea, nu ştiam ce naiba urmează să facem a doua zi, deşi aveam un format foarte strict, dar ce să pui în el?…

Străzile erau pline de oameni bucuroşi, care cîntau, scandau. Pe la miezul nopţii, am primit un telefon de la Andrei Boncea, director în PRO TV, care îmi spunea că Florin e foarte obosit şi o să vină de la 8, nu de la 7, a doua zi – ne descurcăm? „Da“, am zis. I-am comunicat informaţia lui Mandela, care m-a privit cu ochii lui mari, fix, vreo jumătate de minut. Ne-am gîndit ce naiba facem în prima oră de emisiune, Călinescu era vreo 60% din ce dădeam noi la TV, Mandela s-a apucat să facă un desfăşurător cum a dat Dumnezeu, oricum, urma să emitem într-o lume nouă, ce voia lumea aia nouă de la noi?

Unde naiba găseşti ceva să dai a doua zi la televizor? Hai jos la ştiri. Jos, la ştiri, era al treilea angajat al PRO TV prezent în noaptea aia la post, exceptînd bodyguarzi, control emisie şi alte chestii indispensabile. Al treilea om ne-a dat un teanc cu ştiri din care am făcut o buclă stupidă, de vreo 20 de minute, fără prezentator: poveşti de la secţiile de votare, din ziua de duminică, şi cum s-a bucurat lumea de rezultat, după. Se făcuse deja poate vreo 2 dimineaţa cînd ne mai venise inima la loc, dar mai aruncam cîte-un ochi la Naţional, sărbătoarea nu se terminase, Călinescu era tot acolo. M-am uitat la Mandela, Mandela s-a uitat la mine, ne gîndeam la acelaşi lucru. Telefonul a sunat din nou, era chiar despre acel lucru: Florin e foarte obosit, nu mai vine deloc.

Pe Călinescu l-am mai văzut la emisiune într-o criză de colecist, prezenta reportajele, intrau reportajele, fugea la baie să verse. Era orice altceva decît chiulangiu, cred c-a fost singura dată cînd a lipsit, luni, 19 noiembie 1996. Mandela a început să rîdă nervos. Era simplu de-acum, repetam prima oră, cu bucla aceea tîmpită, şi simulacrul de emisie era gata.

Se făcuse probabil vreo 4 dimineaţa, la PRO TV erau reluări, nişte filme. În post au mai venit nişte angajaţi, printre care un director, în Căciula PRO TV. Dacă n-aţi auzit de ea, Căciula PRO TV era un cadou care se împărţea în stradă, fanii PRO TV erau înnebuniţi după ea. Motivul pentru care pe 18 noiembrie încăpeau cinci oameni în aşa ceva era că de data asta se comandase o căciulă specială, cu diametrul de vreun metru jumate, în care se băgau nişte personaje alcătuind un crab bleumarin. Angajaţii din Căciulă erau, evident, beţi, ne-au tulburat munca, căciula aia mirosea a transpiraţie, dar, în fine, făcusem cea mai proastă emisiune din viaţa mea, cel mai uşor, şi nu mai aveam emoţii.

Mai ţin minte doar că, din motive de pseudo-desfăşurător, Neti Sandu, o persoană aşezată, care a venit luni, a dat vreo zece horoscoape în loc de patru, a doua zi. Şi mai e ceva cu votul ăla după care mi-a părut rău: n-a prea fost bine cu „Votezi şi cîştigi“ Emil. Dar stau şi mă gîndesc cum ar fi fost fără.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

faliment-personal-datorii-scadere-economica-facturi-calcule-griji-financiare
Ce greșeli fac antreprenorii când vor să-și deschidă o firmă: „O idee grozavă de afaceri nu are neapărat succes”
Rata de eșec în business în România este foarte apropiată de cea din SUA: în primul an de la înființare, 20% din firme eșuează, în primii 5 ani aproape 50% din afaceri se închid, iar după 7 ani, aproximativ 70% din firme eșuează.
cearcane jpg
3 trucuri geniale cu vaselină pentru o piele strălucitoare, fără riduri și pete întunecate
Dacă ți-am spune că la mai puțin de 10 lei poți găsi un produs de înfrumusețare care netezește ridurile, șterge cearcănele și luminează petele de vârstă, probabil ai râde.
foto2 post rugaciune shutterstock 1304835049 jpg
Cum să găsești liniștea și împăcarea în Săptămâna Patimilor: o călătorie de reflecție și reconectare cu tine și cu ceilalți
Săptămâna Mare nu este doar o perioadă de pregătiri exterioare pentru Paște, ci și un timp al curățirii și reflecției spirituale. Înainte ca lumina Învierii să umple bisericile și casele, este esențial să-ți deschizi inima și mintea, pregătindu-te nu doar fizic, ci și în lăuntrul sufletului
Strugure struguri ciorchine vie vin cramă podgorie Dobrogea Sursa Alira
Schimbările climatice redesenează harta vinurilor: un oraș european renumit pentru pescuit se apucă de făcut vin
Schimbările climatice redesenează harta vinurilor, preconizându-se că renumita regiune tradițională pentru cultivarea cabernet sauvignon din jurul Bordeaux, în sud-vestul Franței, va fi prea afectată de caniculă și prea aridă pentru a mai susține producția până la sfârșitul secolului.
image png
Producția care a devenit cel mai de succes film de la Hollywood în 2025, după doar zece zile de rulare în cinematografe
Filmul „A Minecraft Movie”, lansat de Warner Bros. și Legendary Pictures, a devenit cel mai de succes film de la Hollywood în 2025
Diamante FOTO Shutterstock
Ce trebuie știut despre diamante. Țările cu cele mai mari mine din lume
Diamantele sunt cele mai rare și mai prețioase pietre din lume, compuse dintr-un singur element chimic (carbon pur), care nu pot fi zgâriate sau șlefuite de un alt material.
Ceausescu facebook jpg
Proiectul energetic ambițios de pe vremea lui Ceaușescu, scos de la naftalină de Guvern. Cine vrea să investească în el
Unul dintre cele mai ambițioase proiecte energetice din perioada regimului comunist, hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești, este readus în atenția publică, de această dată cu sprijin internațional.
Tradiții obiceiuri și superstiții de Paște din Săptămâna Patimilor Colaj DMS
De ce nu e bine să te cerți în Săptămâna Patimilor: superstiții care îți vor schimba percepția asupra Paștelui
Săptămâna Mare (14–19 aprilie), cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor, reprezintă perioada culminantă a Postului Paștelui 2025 și ultima etapă de pregătire înainte de Învierea Domnului. Fiecare zi are o semnificație profundă.
2 da vinci jpg jpeg
15 aprilie: 573 de ani de la nașterea pictorul Leonardo da Vinci, o figură emblematică a Renașterii
Leonardo da Vinci s-a născut pe 15 aprilie 1452, în localitatea Vinci, Italia, și este considerat unul dintre cele mai mari genii din istoria omenirii.