Un nou capitol istoric

Publicat în Dilema Veche nr. 940 din 14 – 20 aprilie 2022
Theodor Pallady jpeg

Pînă în februarie 2022, conducătorii politici și religioși ai Rusiei trăiau liniștiți, într-o deplină opulență. Sistemul lor era reglat, prosper, stabil. Beneficiarilor acestei puteri li s-a urît cu binele. Încolonați în spatele țarului mediocru de la Kremlin – un fost ofițeraș KGB care mi s-a părut dintotdeauna complexat și timid –, ei au detonat încărcătura ideologică pusă la baza Federației Ruse, deschizînd un nou capitol istoric: refacerea manu militari a imperiului sovietic și războiul „metafizic” împotriva Occidentului. Privind îndărăt, vedem Rusia post-comunistă ca pe o țară inițial decăzută economic, umilită de subita ei declasare geopolitică și tot mai vizibil dornică de revanșă. Elita rusă nu a fost capabilă să inspire asumarea critică și depășirea prin pocăință a bilanțului URSS. După trei generații sovietice, rușii au înlocuit marxism-leninismul prin instrumentalizarea Ortodoxiei ca discurs filetist antieuropean.

În România, putem înțelege această renaștere ratată, pentru că – asemenea Rusiei – nu am fost (cel puțin în anii ’90) capabili de lustrație, decomunizare, triumful societății civile și o ruptură reală față de trecutul totalitar. Diferența care ne-a salvat ține de faptul că am fost doar un stat-satelit (nu o republică sovietică) și asta ne-a permis (dacă nu chiar obligat) să ținem pasul cu țările central-europene, reușind pe ultima sută de metri, alături de Bulgaria, integrarea euro-atlantică. La noi, vechea Securitate s-a îmbogățit, a creat un front mediatic antiliberal, a scos din laboratorul șantajului partide ultranaționaliste și s-a folosit de o parte a clerului ortodox pentru a legitima discursul „rezistenței” față de influențele nefaste ale Occidentului „decadent” și „pierderea identității” prin „globalizare”. În același timp, elita intelectuală pro-occidentală a făcut reforme, a creat partide politice pro-europene și a educat democratic noua generație urbană care, fie de stînga moderată, fie de centru-dreapta, a reușit adesea (cot la cot cu diaspora) să facă diferența electorală. Forțele civice și culturale ale libertății și-au găsit din fericire sprijinitori în toate structurile instituționale: administrație, Parlament, armată, media, servicii secrete, confesiuni religioase, contribuind astfel la progresul socio-economic al României. Și totuși, pînă de curînd, meciul nu era tranșat: abia nenorocirea provocată de Putin în Ucraina va duce la adevărata despărțire a apelor.

În Rusia, linia democratică a pierdut partida și nomenclatura a putrezit în mituri colective nocive, pînă cînd a trecut la fapte, declanșînd, pe teritoriul Ucrainei (și pentru a-i pedepsi aspirația spre libertate) un odios război stalinisto-fascist împotriva NATO și UE. Occidentul s-a reinventat, Rusia se vede izolată pe termen lung, China rămîne neutră. România va fi – împreună cu Polonia, statele baltice, Ungaria și Bulgaria – pe prima linie a unui nou Război Rece. Ca și în primul Război Rece, nu ne vom mai permite „ambiguități” lucrative. Clasicul joc românesc la două capete va înceta din rațiuni evidente. Statele de pe flancul estic al NATO vor trebui profund ferite de ideologia ortodoxismului nuclear rusesc, pentru a apăra concludent civilizația libertății, nu doar prin resurse militare solide, ci și prin energii intelectuale și morale adecvate. Atunci cînd Ucraina va reuși să respingă invazia rusă – intrînd simultan în logica reconstrucției asistate și în cea a integrării în UE – vom putea spune că asistăm la adevăratul final al celui de-al Doilea Război Mondial și al URSS. În următorul ciclu istoric, Patriarhia Ecumenică, alături de Bisericile Ortodoxe din Grecia, România, Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova, Georgia, Finlanda și cele din Orientul Apropiat – cu tot cu feluritele lor comunități din diaspora –  vor avea vocația de a salva onoarea tradiției ecleziale și teologice răsăritene, demonstrînd că ea nu e intrinsec antidemocratică și că valorile sale spirituale pot modela societăți pacifice, respectuoase cu demnitatea persoanei umane. Viitorul Ortodoxiei românești nu poate fi dictat la Kremlin.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

Leonard Zăicescu Foto Ambasada Israelului în Romania jpg
A murit Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor din România al Pogromului de la Iași
Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor din România al Pogromului de la Iași și al Trenurilor Morții din 1941, a încetat din viață vineri, 23 mai, la vârsta de 98 de ani.
Banner Delia Antonia
Cu lupa pe vedete! Hairstylistul Adi Constantin dă verdictul: „Delia poate a fost prea mult pentru România, sunt prejudecăți”. Care soliste au nevoie de ajutor?
Cu lupa pe vedete! Hairstylistul Adi Constantin dă verdictul: „Delia poate a fost prea mult pentru România, sunt multe prejudecăți”
Mausoleul lui Lenin din Piața Roșie, în 1941 (© Anatoliy Garanin / Анатолий Гаранин / Commons:RIA Novosti)
Cum a fost mutată mumia lui Lenin de teama nemților
Serialul rusesc „Bătălia pentru Moscova” conține secvența în care Stalin decide în Biroul Politic mutarea mumiei lui Lenin. Aventura punerii la adăpost îmi amintește de cea a capului lui Mihai Viteazul în Primul Război Mondial:
ambulanță implicată într un accident în județul Cluj Foto Știri de Cluj jpg
Ambulanță implicată într-un accident în Cluj. O pacientă și trei membri ai echipajului au fost transportați la spital
O ambulanță a fost implicată într-un accident vineri seara în județul Cluj. Trei membri ai echipajului și o pacientă, care era transporată în vehicul, au fost duși la spital pentru îngrijiri suplimentare.
Evenimentul „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă“, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a ONG-urilor, la Palatul Cotroceni din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Moștenirea lui Iohannis și Ciolacu. Ferestrele de oportunitate cu care nu ne mai întâlnim. Expert: „Așa s-au irosit ocazii de neratat”
Moștenirea lăsată de fostul președinte Klaus Iohannis și de fostul premier Marcel Ciolacu va apăsa greu pe umerii noului președinte și a viitorului premier, avertizează experții chestionați de „Adevărul”. România se află într-o situație grea economică.
barbat laptop maine munca online cumparaturi telemunca jpg
Frustrarea unui IT-ist român: Mărire simbolică de salariu într-o companie cu profituri uriașe
Un angajat român din domeniul IT, care lucrează remote pentru o multinațională cu peste 1.000 de angajați, a povestit în mediul online cum a primit o mărire salarială de 1% la salariul brut anual.
Horoscop 6 12 mai, foto Shutterstock jpg
Horoscop sâmbătă, 24 mai. Fecioarele caută validare cu orice preț. Racii își neglijează propriile planuri
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de sâmbătă, 24 mai.
Armata polonă cucerind orașul Smolensk. Pictură realizată de Juliusz Kossak în secolul XIX (© Wikimedia Commons)
Cum au cucerit polonezii Moscova: Războiul Polono-Rus (1609-1618)
Războiul Polono-Rus dintre anii 1609-1618 a reprezentat un conflict de la începutul secolului al XVII-lea inițiat de Uniunea Polono-Lituaniană cu ambiția de a se extinde pe meleagurile rusești, profitând de slăbiciunea Țaratului Rusiei.
djerba istock jpg
Este destinația perfectă în 2025! Insula seamănă perfect cu Bahamas și este mult mai ieftină
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne apropiem cu pași repezi de începutul verii. Iar dacă ne dorim să ne bucurăm de o vacanță superbă, într-o locație de care să ne îndrăgostim de la prima vedere, atunci este important să începem să ne gândim deja către ce destinație ne vom îndrepta.