Religia thriller

Publicat în Dilema Veche nr. 769 din 15-21 noiembrie 2018
Religia thriller jpeg

Paul Veyne, strălucit istoric al Antichităţii, e ştiut pentru dezinvoltura cu care îmbină erudiţia şi metaforele picante cînd caracterizează un fenomen istoric. Potrivit lui, istoriografia ţine nu de descrierea unor evenimente, ci de sesizarea unei „intrigi“, a mecanismelor prin care fenomenul şi-a făcut loc în lume, a impregnat societatea, a fost modelat la rîndul lui de evoluţia mentalităţilor. Istoriografia se apropie întrucîtva de scriitura literară, de vreme ce reconstruieşte/reprezintă – cu instrumente savante – realităţile trecute. Obiectele de studiu pot fi, ele însele, privite prin aceeaşi grilă. Într-o carte recentă, Paul Veyne vorbea, de pildă, despre „genialitatea creştinismului“, despre inventivitatea extraordinară a teologiei şi a spiritualităţii lui. Şi numea creştinismul „un best-seller care aparţine genului thriller, căci făgăduinţa Paradisului se îmbină aici cu groaza pe care o inspiră ideea Infernului… Oamenii îşi petrec timpul întrebîndu-se de ce parte vor ajunge. O asemenea naraţiune nu poate decît «să-l prindă din rărunchi» pe cititor“.

Ceva dreptate poate să aibă Paul Veyne. Dar nu lipsită de o săgeată personală, a „omului luminat“, a scepticului neclintit. Care sugerează că marea putere de atracţie a creştinismului stă, în fond, în capacitatea lui de a se adresa emotivităţii bazice, de „a da fiori“, de a întreţine o tensiune afectivă extremă, un suspans eschatologic. Chiar aşa să fie? Să lucreze creştinismul, religia în genere, mai ales cu pulsiunile noastre primare? Să ne prindă doar la strîmtoarea sentimentului, să ne „bîntuie“ cu spaime prezente şi nădejdi neverificabile? Credinţa nu convoacă ea fiinţa întreagă? Nu pretinde stăpînirea de sine, reflecţia, munca interioară? Nu cere ea „trezia“, luciditatea, rafinarea conştiinţei?

Cît despre calificarea creştinismului drept thriller, ea poate fi luată în considerare pentru epocile premoderne. În schimb, în Occidentul de astăzi nu tensiunea transmundană între paradis şi infern dă sensul major creştinismului. Statistici şi anchete de teren arată că omul contemporan, credincios ori doar interesat de religie, nu prea mai acordă importanţă marii discriminări eschatologice, Judecăţii de Apoi. Nu asupra ei e concentrată atenţia, aşteptarea, căutarea lui. Pe de o parte, omul modernităţii tîrzii are o sensibilitate scăzută faţă de un „dincolo obiectiv“, de acel nevăzut, populat de regnuri transumane, care – în ordinea „clasică“ a religiei – influenţează vizibilul, comunică cu el, aşteaptă ca omul să i se integreze. Acum, destinul persoanei, crizele şi încercările ei au drept scenă viaţa de aici. Prelungită eventual de nişte vagi culise. Dar pentru existenţa de aici indivizii şi comunităţile aşteaptă de la religie întărire, consolări, îndreptar de viaţă bine condusă, sens. (Şi uneori respectabilitate, avantaj politic, autoritate garantată asupra celorlalţi, calificare identitară.) În aşa măsură că, din perspectiva unei antropologii istorice, Marcel Gauchet a putut spune că „evaluarea lumii de dincolo a ajuns subordonată imperativelor lumii pămînteşti… Ocolul prin transcendenţă e justificat de rezultatul obţinut în imanenţă“. În lumea actuală, asocierea religie – thriller pierde mult din tăiş, din eventuala ei expresivitate.

Pe urmă, există în modernitate gînditori religioşi care obiectează împotriva unui Dumnezeu conceput ca Judecător, ca Stăpîn capabil să arunce în infern o parte dintre suflete. Pentru Nikolai Berdiaev, de pildă, teoria infernului şi a paradisului face din liberul-arbitru un tip subaltern şi întrucîtva „apăsător“ de libertate. Fiindcă ceea ce e socotit privilegiul prin excelenţă al umanului ajunge să funcţioneze sub o normă impusă din afara conştiinţei, după un principiu retributiv, potrivit mecanismelor orizontale vină-pedeapsă, merit-beneficiu, ameninţare vs recompensă, din care o mulţime de pasaje biblice caută să ne disloce. Dualitatea paradis-infern, mîntuire-damnare introduce în viaţa spirituală o procedură judiciară, simplificatoare. Se potriveşte, spune Berdiaev, cu „o interpretare de proces penal a vieţii omului“.

Cînd religia e concepută şi practicată strict ca sistem retributiv, umanul e diminuat în demnitatea lui. Nu mai e creditat în verticala lui dorinţă de transcendent. Riscă să fie menţinut într-o dualitate legată de „interesele“ individului, mai degrabă decît să fie lansat spre unitatea Polului divin. Apoi, metafizic vorbind, ideea unei dualităţi „înveşnicite“ nu pare să fie pe măsura staturii divinului, a unităţii, a generozităţii lui atotcuprinzătoare.

Cît priveşte timpurile premoderne, perechea paradis-infern e într-adevăr expresivă pentru religie. Tensiunea religioasă între bine şi rău, între carenţă şi înaintare spirituală, între păcat uman şi milă divină era un dat puternic, unanim împărtăşit. Modela conştiinţele şi vieţile. Interiorizată pînă la transformarea sufletului, ea incita la responsabilitate pentru fiecare act al omului, la examen de sine, la strădania perfecţionării. Respectată ca normă exterioară, ea putea da o anumită ordine unei existenţe, unei societăţi. Istoricul Jean Delumeau a dedicat acestei tensiuni două volume complementare privind Occidentul premodern: pe de o parte, Păcatul şi frica, pe de altă parte, Liniştiţi şi ocrotiţi. În munca lăuntrică a persoanei, ca şi în nesecata retorică a Ordinelor predicatoare, tensiunea aceasta poate atinge cote uimitoare, cîteodată admirabile, altă dată obsesive, patologice.

Dar întotdeauna, în timpurile vechi ca şi în cele moderne, au existat spirite pentru care dualitatea osîndă-răsplată, infern-paradis nu a fost suficientă, nu a fost spiritual mulţumitoare. A rămas prea departe de adevărata Ţintă a credinţei. În loc să dea atenţie propriei situări post-mortem, au existat oameni care s-au lansat către captivanta unitate a Partenerului divin. Cînd Origen ia în considerare ipoteza unei universale restaurări finale (apokatastasis), cînd Isaac Sirul vorbeşte despre „mila infinită“ a lui Dumnezeu, ei au în vedere această unitate insecabilă, atotcuprinzătoare. Cînd Macarie Egipteanul spune că sufletul ajuns capabil de Duh e numai faţă, numai ochi, numai lumină, cînd Eckhart vorbeşte despre detaşarea radicală, ei au în vedere un uman în stare să-şi întîlnească Partenerul dincolo de dualitate. Cînd musulmana Rabia vrea să dea foc paradisului şi să inunde infernul, ea urmăreşte să suprime această segregaţie ultimă pentru ca fiinţele să se dedice fără piedică şi fără dualitate lui Dumnezeu, Unului pur.

Ce e drept, o anecdotă spirituală, inclusă de misticul persan Attar în Limbajul păsărilor, înfăţişează religia ca „thriller“. Dar ca postură subal-ternă a credinţei. „Dacă n-ar fi nici lumină cerească, nici foc infernal, M-aţi invoca oare? Dacă n-aţi fi stăpîniţi de teamă şi nădejde v-aţi gîndi la Mine?“, întreabă Dumnezeu. „Dar Eu aştept să mă întîlniţi în străfundul inimii, dincolo de speranţă şi de spaimă.“ O mulţime de oameni, din toate vremurile şi religiile, au răspuns apelului… 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

Foto: istoricul Paul Veyne

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

Rusia începe să resimtă impactul scăderii prețului petrolului FOTO Shutterstock jpg
Rusia începe să se resimtă după scăderea prețului petrolului
Guvernul rus reduce drastic bugetele alocate unor proiecte majore în mai multe sectoare, ca răspuns la diminuarea abruptă a veniturilor pe care obținea din vânzarea de petrol și gaze, a relatat pe 22 mai publicația de știri pro-Kremlin Kommersant.
KV General Neversea KAPITAL PR jpg
Neversea Kapital anunță primii artiști care vor urca pe scena festivalului între 4-6 iulie pe Arena Națională
AXWELL, SALVATORE GANACCI, LOST FREQUENCIES, DON DIABLO, ALOK, STEVE AOKI, KSHMR URCĂ PE SCENA PRINCIPALĂ NEVERSEA KAPITAL
Mormântul lui Jim Morrison din cimitirul Pere-Lachaise din Paris (© Wikimedia Commons)
Bustul lui Jim Morrison, descoperit la 37 de ani după ce a fost furat din cimitirul Pere-Lachaise
Bustul cântărețului american Jim Morrison, furat în 1988 din cimitirul Pere-Lachaise din Paris, a fost regăsit dintr-o întâmplare, a anunțat Poliția franceză.
atac cutit Hamburg FOTO X jpeg
13 răniți după un atac cu cuțitul în Gara Centrală din Hamburg. O femeie a fost arestată
Cel puțin 13 persoane au fost rănite vineri seară în urma unui atac cu cuțitul petrecut pe un peron al Gării Centrale din Hamburg. O femeie a fost arestată de polițiști.
olivia, romanca ucisa in Belgia foto facebook jpg
Detalii cumplite în cazul româncei ucise în Belgia. „A fost maltratată, chinuită. Nu a fost o moarte simplă”
Noi informații șocante ies la iveală în cazul româncei de 36 de ani ucisă cu brutalitate în Belgia. A fost torturată ore întregi și apoi ucisă cu sânge rece de fostul iubit.
Exercițiului tactic Wind Spring Foto MApN   Facebook jpg
Deplasări de trupe și convoaie în 15 județe din țară, în cadrul unui exerciţiu militar
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis că sunt planificate deplasări de tehnică militară din cadrul structurilor subordonate Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”.
Florin Cochină PPR Gorj discurs misogin
Mesajul șocant transmis femeilor care au votat cu Nicușor Dan de un fost candidat la Camera Deputaților: „Ultimele gioarse ale existenței omenești”
Un discurs revoltător, plin de ură și misoginie extremă a fost semnalat pe rețelele sociale, autorul fiind chiar un fost candidat al Partidului Patrioții Poporului Român (PPR) Gorj la alegerile parlamentare din 2024.
emisiunea mireasa instagram jpg
Viperele Vesele lansează acuzații dure! Susțin că producătorii de la Mireasa au „furat” voturile unei concurente
Se întețesc acuzațiile la adresa producătorilor emisiunii „Mireasa”, după ce publicul și mai mulți susținători ai concurenților Liliana și Teo au exprimat nemulțumiri legate de rezultatele recente ale voturilor din cadrul show-ului difuzat de Antena 1.
barcelona 2088158 1280 jpg
Spania vrea să introducă o taxă de 21% pentru închirierile turistice de locuințe pe termen scurt. Care este motivul
Guvernul spaniol propune o nouă taxă pe valoare adăugată de 21% pentru închirierile turistice de locuințe pe termen scurt. Noua taxă ar fi dublă față de cea aplicată în prezent hotelurilor (10%) și s-ar aplica tuturor închirierilor cu o durată mai mică de 30 de zile.